EDT '19 Workshop 2.2 Via werkplekleren motiveren voor de kracht van taal

Leerlingen uit de 3e graad tso motiveren om Frans te leren? Het is niet altijd evident. Frans is al te vaak een te ver-van-hun-bed-show. Door hen de kans te bieden om een stage in Frankrijk te lopen, wordt de Franse taal echter een aantrekkelijker verhaal. Door hen vooral tijdens de lessen voor te bereiden op praktische werk- en vrijetijdssituaties, evolueren de leerlingen snel. Voeg daar de positieve reacties op hun taalkennis van hun Franse collega’s en gastgezinnen tijdens de stage aan toe, en je ziet hen blinken van trots.

De werkvorm van deze workshop is een uiteenzetting met vooral praktijkvoorbeelden gevolgd door ruimte tot het stellen van vragen.

Jan-Frans Dellaert

Jan-Frans Dellaert staat al 15 jaar voornamelijk als leerkracht Frans in zowel het technisch als algemeen onderwijs. Tijdens zijn universitaire studies Romaanse Taal-en Letterkunde aan de UGent, kreeg hij als eerste binnen de opleiding de kans om een volledige jaar met een Erasmusbeurs in Barcelona te studeren. Hij kreeg er de microbe te pakken en wil als leerkracht Frans zo veel mogelijk van zijn leerlingen de kans bieden om een deel van hun opleiding in het buitenland te vervullen.