wo 6 maart 2019

Breng Europa in je klas. 10 tips

.

Met de Europese verkiezingen in het verschiet willen we een aantal sites, publicaties en andere initiatieven onder de aandacht brengen die je als leerkracht kunnen helpen om Europa en de Europese verkiezingen in je lessen op te nemen. We geven hier graag een 10 tools en tips mee:

1. Jouw stem telt - Verkiezingen 2019 - een praktische gids

Deze brochure werd samengesteld door Europahuis Ryckevelde en is bedoeld voor jongeren en leerkrachten, maar bij uitbreiding voor alle geïnteresseerd kiezers in België.

2. Website van het Europees Parlement (Bureau in België)

Je kan deze en nog andere brochures vinden op de site van het Europees Parlement (Bureau in België). Op deze site is er trouwens een volledig luik voor leerkrachten: EU voor leerkrachten. Activiteiten met je leerlingen in het Europees Parlement (en niet alleen gewoon een bezoek brengen), pedagogisch materiaal voor in je klas en het project 'European Parliament Ambassador School'. Je vindt het daar allemaal. Ga zeker een kijkje nemen.

3. Website van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België

Op de site van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België is een hele ruimte voorzien voor Onderwijs. Je vindt er onder meer Nederlandstalig pedagogisch materiaal voor scholen (van kleuter- tot secundair onderwijs). Je kan het gemakkelijk downloaden of gratis bestellen.

4. Centrale verkiezingspagina van het Europees Parlement

Op de centrale verkiezingspagina van het Europees Parlement verneem je hoe de verkiezingen in hun werk gaan en leer je de Europese instellingen, en meer bepaald het Europees Parlement, beter kennen. Je vindt er ook de Europese prioriteiten inzake onder meer klimaat en migratie en de laatste berichten over de Brexit.

5. Website 'What does Europe do for me?'

Hoe beïnvloedt Europa ons dagelijks leven? Wat zijn de gevolgen van Europa voor ons werk, ons gezin, gezondheidszorg, onze hobby's, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten? En wat betekent Europa voor onze steden en regio's? Je vindt het op de site what does Europe do for me.

6. De '#EUandME' campagne

De #EUandME campagne leverde een aantal positieve getuigenissen op van jonge mensen, die met de hulp van Europa hun plannen konden werkelijkheid maken. Bekijk zeker het #EUandME-handboek en ontdek wat de EU allemaal voor jou doet en voor jou kan betekenen.

7. Gratis downloadcentre van de EU

Op het gratis downloadcentre van de EU vind je toolkits, banners, posters, flyers, postkaarten en zo meer, die je kan gebruiken tijdens de disseminatie-activiteiten van je Europese projecten.

8. Dossier 'nee tegen nonsens'

In verschillende landen van de Europese Unie zien we de verspreiding van fake news en andere technieken om de publieke opinie te sturen. In de aanloop van de Europese verkiezingen is het dus belangrijk je daar bewust van te zien. Daarom publiceert Europahuis Ryckevelde het dossier 'nee tegen nonsens'. Je kan het dossier in PDF versie ook rechtstreeks hier downloaden.

9. 'Fake news': nascholingen voor leerkrachten

Europahuis Ryckevelde organiseert ook in samenwerking met Informatiepunt Europe Direct (IED) twee vormingen 'Verkiezingen en nepnieuws in de klas'’: Op 14 maart in Roeselare, van 14u tot 16u, georganiseerd door Europe Direct West-Vlaanderen. Op 3 april in Gent, van 9u30 tot 12 uur, georganiseerd door Europe Direct Oost-Vlaanderen.

10. Erasmus+

En natuurlijk kan je zelf ook innoverend pedagogisch materiaal aanmaken over Europa en de Europese verkiezingen. Je kan er het centrale thema van je School Exchange Partnership (KA229) van maken, bij voorbeeld. Of nascholing volgen over 'democratie op school' in een Erasmus+ mobiliteitsproject KA1). Erasmus+ biedt je tal van mogelijkheden.