wo 12 juni 2019

Buurklassen: van Duitsland tot Indische Oceaan

Buurklassen zijn projecten met één partnerschool uit een van onze buurlanden. ‘Kleine’ projecten? Ja, maar soms met behoorlijk wat impact. De leerlingen van het Miniemeninstituut in Leuven presenteerden hun Buurklassen-project ‘Journey from knowledge to empathy’ in het parlement van de Duitse deelstaat Brandenburg en een leerkracht organiseerde zelfs een tentoonstelling op een eiland in de Indische Oceaan.

Binnen het strategisch partnerschap ‘Strip to Identity’ trok Dirk Staf (leerkracht Miniemeninstituut Leuven) elf maanden naar het Einstein-Gymnasium in Potsdam op een ‘Long-term teaching assignment’ (onderwijsopdracht van langere duur). De samenwerking met het Gymnasium verliep heel goed en dat smaakte naar meer. Een bilateraal Buurklassen-project leek de meest haalbare kaart en het werd het project ‘Oppression – Unterdrückung – onderdrukking: traces of scars’.

Potsdam is een voorstad van Berlijn en ligt in het voormalige Oost-Duitsland. De school heeft dus nogal wat ervaring met autoritaire regimes en staatspolitie. Tegelijk was de vluchtelingencrisis volop aan de gang. Redenen genoeg voor de twee partnerscholen om een project op te zetten over de oorsprong en gevolgen van onderdrukking.

De leerlingen moesten op zoek gaan naar getuigenissen van mensen die hun land ontvlucht waren omdat ze daar politieke onderdrukking ondergaan hadden. Iedereen kende wel zo iemand in zijn familie of kennissenkring. ‘In Leuven waren er ook de OKAN-leerlingen (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) uit Afrika,’ aldus Dirk, ‘voor het Einstein-Gymnasium waren de getuigen dus vaak oud-leerlingen.’

Het resultaat was een serie ‘pancartes’: een soort paspoort van elke getuige. De pancartes werden tijdens de leerlingenuitwisselingen ontworpen en gerealiseerd. Samen vormen ze een ‘wandeltentoonstelling’ die al in verscheidene partnerscholen uit andere projecten te zien was.

Het Buurklassen-project kwam tot stand via het Erasmus+ strategisch partnerschap en de resultaten worden gedeeld met Erasmus+ partners. Er is een echte kruisbestuiving tussen de projecten op school.

Van Duitsland tot de Indische Oceaan

De leerlingen stelden hun project voor aan een delegatie Vlaamse parlementsleden in het parlement van de deelstaat Brandenburg. Elke leerling ‘wandelde’ rond met een pancarte en gaf er uitleg bij. Laatst nam een leerkracht de koffer met de pancartes mee voor zijn Jobshadowing (KA1 individuele leermobiliteit) op Île de la Réunion, middenin de Indische Oceaan, waar hij er een tentoonstelling mee op touw zette. (foto) Het Miniemeninstituut gaat nu een aanvraag doen bij Buurklassen om een vervolg te geven aan het eerste project. ‘De nadruk zal nu liggen op het integratieproces van vluchtelingen of slachtoffers van onderdrukking.’

Kruisbestuiving

In het Miniemeninstituut staat een project niet alleen: het Buurklassen-project kwam tot stand via een Erasmus+ strategisch partnerschap en de resultaten worden gedeeld met Erasmus+ partners, zowel KA1 als KA2. ‘Er is een echte kruisbestuiving tussen de projecten op school.’ Dirk Staf heeft al jaren ervaring met internationale projecten en dat werpt zo zijn vruchten af. ‘Mijn collega Diederik en ik werden de derde laureaat van de Koningin Paolaprijs voor innovatief onderwijs, meer bepaald voor de individuele leerlingenmobiliteiten die we nu al jaren organiseren, geïnspireerd door de IPM’s van Comenius en Erasmus+. Bedankt voor de kansen, EPOS!’

En vers van de pers:

De leerlingen van de afdeling Internationaal Projectmanagement van het Miniemeninstituut Leuven nodigen je uit op de interactieve presentatie van hun project rond onderdrukking en de vluchtelingenproblematiek in de stadsschouwburg van Leuven op donderdag 20/6 tussen 16.00 en 17.00 u. tijdens wereldvluchtelingendag. Zij delen graag de inzichten die ze opdeden tijdens het Europees project samen met hun Duitse partnerschool op deze sensibiliserende tentoonstelling die langs 10 Europese partnerscholen reist.

Op de uitgebreide website van het project vind je de getuigenissen, video's van de leerlingenuitwisselingen en nog veel meer