ma 2 december 2019

Contactseminarie voor kleuter- en lager onderwijs: het verslag

Erasmus+ voor kleuter- en lager onderwijs

Dat Erasmus+ zeker ook kan in het kleuter- en lager onderwijs, bewezen de veertig deelnemers aan het contactseminarie in Antwerpen. Na heel wat informatiesessies, EHBeT (Eerste Hulp Bij eTwinning) en kennismakingsrondes, stelden de verschillende werkgroepen boeiende en veelbelovende projectplannen op. Een overzicht!

Woensdag: welkom!

De ene kwam van verder dan de andere, maar toch stond iedereen mooi op tijd aan onze registratiebalie. Veerle en Eline heetten iedereen van harte welkom en de eerste liters koffie werden opgeslurpt. Tomas van Europahuis Ryckevelde stapelde een hoop stoelen op elkaar, wat vreemd genoeg leidde tot een kennismakingsronde. Toen hij het had over eTwinning, brak bij sommige deelnemers het koud zweet uit. Gelukkig was er dokter Jeroen van de eTwinning clinic die iedereen gerust stelde met zijn presentatie over eTwinning en hoe het je school op internationale koers kan zetten.

Ijsbrekers mogen dan een goede manier zijn om elkaar beter te leren kennen, de allerbeste manier is nog steeds samen eten en drinken. Elk deelnemend land bracht een vrachtwagen vol heerlijkheden mee (genoeg om nog drie dagen van te genieten) en aansluitend was er een walking dinner in het hotel.

Het laatste hapje was nog lang niet opgegeten, maar het ijs was helemaal gebroken. Klaar voor dag 2!

donderdag: Erasmus+ en cultuur

Een Erasmus+ project opstarten kan uiteraard niet zonder eerst dieper in te gaan op Erasmus+ algemeen en in detail uit te leggen wat schooluitwisselingsprojecten (KA229) juist inhouden. De deelnemers krijgen heel wat theorie te slikken. Om de projecten te concretiseren, wordt die theoretische boterham wel gevolgd door een gesprekscarroussel met ervaringsdeskundigen. Een zestal Vlaamse scholen geeft tekst en uitleg bij hun eigen KA229 project en maakt de theorie zo veel 'echter'.

Eens iedereen gemotiveerd is door de praktijkvoorbeelden, beginnen we met de eerste activiteiten om partners te zoeken. Waar liggen raakvlakken? Welke thema's komen aan bod? Wie wil met wie samenwerken? Het is een pak moeilijker dan naar recht swipen op Tinder en toch vinden de meeste deelnemers één of zelfs meerdere mogelijke projectpartners. De eerste ideeën beginnen vorm te krijgen.

All work and no play makes Jack a dull boy. Om de boog helemaal te ontspannen trekken de deelnemers de stad in. Twee groepen doen een old school begeleide historische wandeling ("het is allemaal zo interessant, maar mijn voeten hebben koud!" - een Italiaanse deelnemer); een andere groep verkent Antwerpen op elektrische tuk tuks en twee groepen trekken naar het chocolademuseum.

We sluiten de dag af met Vlaamse kost in Het Elfde Gebod. Benieuwd er nu in Letland, Spanje of Malta ook stoverij en vol-au-vent op het menu komt...

vrijdag: work work work

Vrijdag is de dag van Het Harde Werk. Na een paar tips en tricks van Tomas en Fauke van Europahuis Ryckevelde beginnen de groepen aan het uitschrijven van hun project. De ideeën gaan eerst nog wat alle kanten uit en er worden ontelbaar veel vragen gesteld, maar zo hebben we het graag. We voelen projecten groeien! In de namiddag gaat alle aandacht naar de gevreesde aanvraagformulieren. Hoewel ze nooit bovenaan het verlanglijstje van deelnemers zullen staan, is de angst voor Het Aanvraagformulier tegen de koffiepauze al heel wat gemindert en kunnen de groepen zicht volop op hun projectvoorstel storten. Jeroen komt nog wat eTwinning tools en activiteiten voorstellen en overtuigt ineens de hele zaal van de voordelen van eTwinning. Sterk!

Negen uur vergaderen, overleggen en ideeën uitwerken doet wat met een mens... de hersenen van de deelnemers staan op punt om te ontploffen. We grijpen net op tijd in en sluiten de vrijdagavond af met een heerlijk diner in het hotel.

zaterdag: good luck!

De dag begint met nog meer uitleg over het aanvraagformulier. Deze keer specifiek gericht op de projecten van de deelnemers. De resultaten van de verschillende groepen mogen gezien worden; en dat gebeurt dan ook. De deelnemers stellen hun voorlopige resultaten en projecten voor aan elkaar.

Rond de middag vertrekt iedereen met minstens één extra koffer naar huis: gevuld met een prachtig Erasmus+ KA229 project.

Rest Epos alleen nog iedereen good luck and goodbye te wensen.