wo 24 oktober 2018

De Erasmus+ oproep 2019 is er!

Een Erasmus+ project starten in 2019? Begin dan vandaag.

De blikvanger van deze oproep is een Europese budgetverhoging van 10% ofwel €300 miljoen vergeleken met 2018. Dit betekent een totaal budget van €3 miljard voor 2019. Epos blijft inzetten op alle domeinen. We ambiëren meer School Exchange Partnerships en strategische partnerschappen in de volwasseneneducatie in 2019.

In de programmagids lees je onder meer over:

  • De deadline voor Kernactie 1 (de individuele leermobiliteit) op 5 februari 2019 en voor Kernactie 2 (de strategische partnerschappen) op 21 maart 2019 (telkens om 12.00u).
  • Online aanvraagformulieren. Een projectaanvraag indienen gebeurt voortaan online (en dus niet meer via PDF). De aanvraagformulieren volgen in de loop van november.
  • Het nieuwe programmaland... Servië.
  • De nadruk op sociale inclusie (voor migranten en vluchtelingen), gelijke kansen en het voorkomen van radicalisering. Dit blijft net als de voorbije jaren belangrijk.
  • De projecten enkel voor scholen, nieuw sinds vorig jaar (School Exchange Partnerships) zijn opnieuw van de partij. Deze partnerschappen op maat van de scholen hebben als doel de samenwerking tussen scholen over de grenzen heen te vergroten. Leerlingenmobiliteit hoort daar ook bij.
  • Voor scholen: de combinatie van fysieke en virtuele mobiliteit wordt sterk gestimuleerd. Samenwerken via eTwinning en echte groepsuitwisselingen helpt scholen om zich te ontwikkelen als organisatie in een internationaal kader.
  • Het oprichten van zes ‘European University Alliances’. De Europese Commissie wil tegen 2025 een European Education Area. Daarom start de Europese Commissie nu al met het oprichten van deze ‘Alliances’ met minimum 3 instellingen uit het hoger onderwijs. De deadline voor aanvragen hiervoor is 28 februari.
  • De nakende brexit. Het Verenigd Koninkrijk is nog altijd een programmaland en neemt nog steeds volledig deel aan Erasmus+.

Aan de slag voor je aanvraag? Baseer je dan zeker op de programmagids van Erasmus+ voor 2019. Deze is voorlopig enkel als PDF beschikbaar. Later volgt de webversie.

Voor de officiële oproep en deadlines: klik hier

De aanvraagformulieren voor Strategische Partnerschappen - KA2 zijn verschenen voor alle domeinen. De KA1-aanvraagformulieren voor het hoger onderwijs (KA103 en KA107), beroepsonderwijs (KA102) zijn ook verschenen. Het zijn online aanvraagformulieren. De overige formulieren worden in de loop van 22 november verwacht

Epos helpt je graag op weg

Schrijf je in voor onze infosessies 2019

We bieden ook schrijfsessies, sessies rond impact, feedback op je projectidee,… aan

  • Klik hier om ons volledig aanbod te ontdekken als je een Erasmus+ project individuele leermobiliteit wil aanvragen
  • Klik hier om ons volledig aanbod te ontdekken als je een Erasmus+ Strategisch partnerschap (inclusief school exchange partnership) wil aanvragen

Wil je weten waar de experten op letten als je je aanvraag beoordelen? Neem dan zeker de Gids voor evaluatoren bij de hand en vergroot zo je kans op slagen.

Deadlines

Noteer deze deadlines alvast in je agenda. Zie ook de programmagids en onze infosessies voor meer informatie.

Individuele leermobiliteit (Kernactie 1)

Deadline voor het indienen van de aanvraag is 5 februari 2019 om 12u ‘s middags - Brusselse tijd

Projecten voor individuele leermobiliteit in het hoger onderwijs (KA103) starten op 1 juni 2019. Projecten voor de internationale dimensie in het hoger onderwijs (KA107) starten op 1 augustus 2019.

Alle andere projecten (schoolonderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding, volwasseneneducatie) starten tussen 1 juni en 31 december 2019.

Strategische partnerschappen (incl. school exchange partnerships) (Kernactie 2)

Deadline voor het indienen van de aanvraag is 21 maart 2019 om 12u ‘s middags - Brusselse tijd

Projecten starten tussen 1 september en 31 december 2019

We wensen alle aanvragers veel succes!