ma 3 mei 2021

Enquête: iedereen een eigen opleidingsbudget?

De Europese Commissie lanceerde een openbare raadpleging over individuele leeraccounts. De consultatie is open tot 16 juli. De digitale en groene transities en de gevolgen van COVID-19 zorgen voor aanzienlijke structurele veranderingen op de arbeidsmarkten. De vaardigheidsvereisten van veel banen zullen fundamenteel veranderen. Dit vergroot het belang van het levenslang leren om de tekorten te overbruggen, overgangen op de arbeidsmarkt te ondersteunen en sociale inclusie te bevorderen.

Kunnen individuele leerrekeningen een deel van de oplossing zijn? Wat zijn zij?

Individuele leerrekeningen zijn persoonlijke rekeningen van volwassenen, waarin ze rechten op opleiding kunnen opbouwen en besteden aan kwaliteitsvolle opleiding, begeleiding of validatiediensten. Er bestaan ook regelingen die individuen trainingsrechten bieden zonder dat er persoonlijke bankrekeningen bij komen kijken. Dit kunnen opleidingscheques zijn (vaak voor specifieke doelgroepen en beheerd door openbare diensten voor arbeidsvoorziening), en individuele leer- of persoonlijke ontwikkelingsbudgetten, die soms door bedrijven aan hun werknemers worden verstrekt of door sociale partners worden onderhandeld in het kader van collectieve arbeidsovereenkomsten.

Kunnen individuele leerrekeningen volwassenen helpen de vaardigheden op te bouwen die ze nodig hebben, ongeacht hun arbeidsstatus?

Wat is jouw mening? Neem deel aan de openbare raadpleging.