di 9 juni 2020

Erasmus-accreditatie

Op donderdag 28 mei is de oproep voor de aanvraag van een Erasmus-accreditatie gepubliceerd door de Europese Commissie. Organisaties in schoolonderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding en volwasseneneducatie kunnen ten laatste op 29 oktober 2020, 12:00 uur ’s middags een aanvraag indienen voor een Erasmus-accreditatie.

Wat is een Erasmus accreditatie?

Deze accreditatie zal in het nieuwe Europese programma voor onderwijs en vorming een tweede weg bieden om budgetten aan te vragen voor individuele leermobiliteit (KA1).

Met een accreditatie hoeft een organisatie niet ieder jaar een aanvraag voor individuele leermobiliteit inhoudelijk te onderbouwen. Een aanvraag voor een nieuw budget is dan voldoende.

Met een accreditatie laat een organisatie zien dat ze ervaring heeft met internationalisering en daar de komende jaren strategisch verder mee aan de slag wil. Een accreditatie maakt het aanvragen van mobiliteitsprojecten in de toekomst makkelijker. Organisaties krijgen de ruimte om in hun eigen tempo de internationale activiteiten verder uit te bouwen.

Eerdere ervaring met projecten van Erasmus+ is niet nodig om een accreditatie aan te vragen. Organisaties kunnen ieder jaar een accreditatie aanvragen. Het is dus niet per se nodig al dit jaar een accreditatie aan te vragen.

Organisaties die geen accreditatie aanvragen, kunnen nog wel op de traditionele manier (= een projectaanvraag) jaarlijks hun aanvraag doen voor mobiliteitsprojecten.

Informatiewebinars

Epos organiseerde 2 informatiewebinars van 1,5 uur over deze oproep. Je kan deze bekijken door te klikken op volgende links: Webinar Erasmusaccreditatie & Webinar Erasmusaccreditatie voor Vet charter houders.

De presentaties kan je hier bekijken: Powerpoint presentatie Erasmusaccreditatie & Powerpoint presentatie Erasmusaccreditatie voor Vet charter houders.

Volg een van onze schrijfsessies

Laat je begeleiden bij het invullen van je aanvraagformulier van een accreditatie! Epos organiseert voor jou twee online schrijfsessies. Je kan daar terecht met al de vragen waar je nog mee zit.

Er zijn twee schrijfsessies gepland op woensdag 30 september:

  • Sessie 1 van 10:00 tot 11:30
  • Sessie 2 van 15:00 tot 16:30

Nog vragen?

Contacteer onze consulenten internationalisering en bekijk alvast onze Frequently Asked Questions (versie van 9 oktober 2020). Hierbij vind je ook de Erasmus+accreditatie Engelse brochure (zie ook onder 'links') of download die via de website van de Europese Commissie.

Lijst ontvankelijke organisaties voor een accreditatie

Hierbij de lijst met ontvankelijke organisaties die een aanvraag zullen kunnen doen in KA1 in Erasmus+ (nieuw programma) binnen de domeinen schoolonderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding en volwasseneneducatie. Bij uitbreiding zijn dit dus ook de organisaties die een accreditatieaanvraag kunnen doen tegen 29/10.

Het overzicht is conform de beslissing van de Nationale Autoriteit van 8/9/2020.

Technische problemen bij je aanvraag?

Indien je technische problemen ondervindt bij je aanvraag, aarzel niet om frederik.vancrombrugge@epos-vlaanderen.be te contacteren. Als de aanvraag niet tijdig ingediend kan worden omwille van technische problemen, is het noodzakelijk om dit op 29 oktober 2020 voor 14:00 uur aan Frederik te laten weten. Dit gedocumenteerd met een printscreen van de foutmelding, inclusief het uur waarop de printscreen werd genomen (rechter onderhoek van het scherm).

Guidelines voor experten

Hierbij alvast de richtlijnen voor de experten die de Erasmusaccreditaties zullen beoordelen: