vr 7 juni 2019

Europese universiteiten scoren hoog in wereldwijde rangschikking

Europese universiteiten scoren hoog in wereldwijde rangschikking

Op 4 juni publiceerde U-multirank zijn zesde en tot nu toe grootste rangschikking van meer dan 1700 universiteiten uit 96 landen. Het vergelijkt de prestaties van hogescholen en universiteiten op die vlakken die voor studenten het belangrijkst zijn. Nieuw dit jaar is deze interactieve wereldkaart, waar de hoogst scorende instellingen op terug te vinden zijn.

Resultaten

Europese instellingen voor hoger onderwijs doen het goed: zo horen onder andere EDHEC Business School (Frankrijk), Chalmers University of Technology (Zweden) en de Universiteit van Groningen (Nederland) bij de top. U-multirank analyseerde ook de mate waarin universiteiten zich internationaal open stellen. Hoe groter de internationale samenwerking, hoe tevredener de studenten zijn met hun leerervaringen, blijkt nu. Deze sterk internationaal gerichte hogescholen en universiteiten presteren ook beter op vlak van kennisoverdracht en onderzoeksimpact.

Mogelijkheden

Deze resultaten geven duidelijk het belang van open grenzen aan. Daarnaast bieden ze studenten ook een schat aan informatie over de prestaties van de hogescholen en universiteiten. Zo kunnen ze nog beter geïnformeerd hun studiekeuze en -plaats bepalen. De universiteiten zelf kunnen de studie dan weer aanwenden voor hun sterkte/zwakte-analyse en zo manieren vinden om hun werking op verschillende vlakken te versterken. Daarnaast is het een zeer geschikt middel om mogelijke partnerschappen en samenwerkingen op te bouwen.