wo 18 november 2020

Project Futureskills21: bijeenkomsten online

Project Futureskills21: projectweek online

De coronacrisis ontwricht de werking van veel Erasmus+ projecten, dat is duidelijk. De fysieke mobiliteit van leerkrachten en leerlingen is danig beknot en dat maakt veel ‘klassieke’ projectactiviteiten zo goed als onmogelijk. Zeker de activiteiten die mobiliteit over de grenzen heen veronderstellen, staan 'on hold'.

Het Miniemeninstituut in Leuven laat zich daarbij niet onbetuigd: met de hulp van een performant online platform slagen ze erin een projectweek, waar doorgaans leerlingen en leerkrachten uit de verschillende partnerscholen elkaar op één plaats in Europa ontmoeten, toch te laten doorgaan.

Met zo een platform kan je plenaire meetings organiseren, workshops (al dan niet interactief) houden in aparte ‘break out rooms’ (of session rooms), een coffee-break room voorzien om informele contacten mogelijk te maken, enz.

De leerlingen nemen actief deel aan de projectweek: in de workshops geven leerlingen van Leuven en Regensburg een virtuele toeristische rondleiding doorheen hun stad, een bedrijfsbezoek, de Noorse en Franse verzorgden een scheikundeworkshop over de impact van CO² op de koraalriffen enz… De leerlingen organiseerden ook een quiz en speelden online een bordspel en een escaperoom. Bij dat alles maakten ze onder meer gebruik van ‘Google Tour Creator’ en ‘Nearpod’.

Ook de leerkrachten hadden hun aparte ontmoetingsruimte, waarin ze het verloop van de week konden evalueren en bijsturen en verdere plannen voor het project maakten.

Het platform is heel toegankelijk. Je springt gewoon binnen. Partnerscholen van vroegere projecten en uit niet-Europese landen kwamen zo ook op bezoek. Deze week waren dat scholen uit Brazilië en Taiwan.

Het programma toont je de gevarieerde activiteiten van de projectweek. Bekijk het even en spring vooral even binnen!