di 25 februari 2020

Corona-updates

Update 19 augustus 2021

In deze update geven we je de maatregelen mee die het departement Onderwijs en Vorming meegeeft aan de scholen om COVID-veilig het schooljaar 2021-2022 te starten (zie 'COVID-maatregelen in het onderwijs en internationalisering').

Algemeen

Zoals beloofd volgen we de updates van de Commissie op de voet en hebben we onze richtlijnen daar aan aangepast. Je vindt een uitgebreid document met de huidige richtlijnen op onze website onder downloads. KA1 / KA2 -> Contracten en bijlagen -> COVID-19 bijlagen:

Force majeure n.a.v. COVID-19 - KA1 Epos richtlijnen (versie 6)

Force majeure n.a.v. COVID19 - KA2 Epos richtlijnen (versie 6)

Reisadvies: de verschillende kleurcodes en internationale mobiliteit

Binnen heel deze Coronapandemie en de force majeure-maatregelen waarop beroep gedaan kan worden is het belangrijk om voor ogen te houden wat een force majeure-situatie is. Namelijk een situatie die niet voorzien kon worden en het onmogelijk maakt om de geplande activiteiten uit te voeren.

De basisregel is: force majeure in het kader van de Coronacrisis kan enkel ingeroepen worden wanneer de situatie verslechterd is ten opzichte van het moment dat er kosten werden gemaakt.

Enkele voorbeelden:

  • Als je boekt (kosten maakt) op een moment dat een locatie reeds een rood of oranje reisadvies had, en je annuleert omdat de situatie niet beter wordt: dat is géén force majeure. Je wist op het moment van boeken al dat dit kon. Je nam m.a.w. een berekend risico.

  • Als je boekt (kosten maakt) op een moment dat er reeds een verplichte quarantaine geldt bij aankomst in het gastland, en je annuleert omdat quarantaine een te groot obstakel is: dat is géén force majeure. Je wist dit al op het moment van boeken.

  • Als je boekt (kosten maakt) op het moment dat er nog géén verplichte quarantaine geldt en/of code groen geldt, en je annuleert omdat de quarantainemaatregelen ineens wél gelden en/of de kleurcode naar oranje of rood gaat: dat is wel force majeure.

Variaties op bovenstaande voorbeelden volgen dezelfde basisregel.

Een andere kleurcode om rekening mee te houden is deze waarbinnen scholen functioneren. Echter heeft deze kleurcode een andere impact, zie hieronder.

COVID-maatregelen in het onderwijs en internationalisering

Het Departement Onderwijs en Vorming heeft de COVID-maatregelen voor het schooljaar 2021-22 (ingaand op 1 september) aangepast aan de nieuwe situatie. Je vindt de maatregelen opgesomd in dit document.

Opgelet:

  • Veiligheidsmaatregelen (vanwege federale en lokale overheden) die in de samenleving gelden, gelden uiteraard ook bij internationaliseringsmobiliteiten. Voor meer informatie over de geldende maatregelen kan je terecht op info-coronavirus.be.

  • Houd rekening met de regels voor wie naar ‘oranje of rode zones’ reist of voor wie vandaar terugkeert naar België (bijvoorbeeld met betrekking tot het invullen van het Passenger Locator Form, eventuele reisbeperkingen, verplichtingen tot quarantaine of test…). Regels, reisadvies en meer informatie zijn te vinden op de website van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Een goede startpagina die je iedereen kan aanraden die uit het buitenland naar jouw school/instelling komt: visitflanders

Verdere verwachtingen

Wij blijven de updates van de Europese Commissie volgen. Indien de maatregelen nog wijzigen, zullen wij onze richtlijnen daaraan aanpassen en de wijzigingen signaleren. Bij specifieke vragen over je project kan je uiteraard terecht bij de dossierbeheerder van je project, die je naar best vermogen zal proberen te helpen.

Wie wat doet bij Epos kan je hier zien.

Overige informatie over het coronavirus vind je op de website van FOD Volksgezondheid en op deze pagina van het European Centre for Disease Prevention and Control. .

Veel succes en hou moed!