do 14 december 2017

Voor het eerst meer dan 6.000 Vlaamse Erasmus-studenten

Voor het eerst nemen meer dan 6.000 studenten uit Vlaanderen deel aan Erasmus, het Europese uitwisselingsprogramma. Volgens voorlopige cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits is er voor het lopende academiejaar 2017-2018 al sprake van 6.085 Erasmus-studenten. De CD&V-minister maakt de cijfers bekend naar aanleiding van een evenement rond 30 jaar Erasmus in Gent (Grensverleggers).

Het aantal studenten uit het hoger onderwijs dat op Erasmus gaat, stijgt jaar na jaar. Vorig academiejaar was er een recordaantal van 5.648 Vlaamse Erasmus-studenten. Maar volgens voorlopige cijfers sneuvelt dat record, want intussen zijn er in het lopende academiejaar al meer dan 6.000 studenten ingeschreven om een deel van hun academiejaar in het buitenland door te brengen.

Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits is het aantal Erasmus-studenten sinds het begin van de legislatuur al met 36,5 procent gestegen en staat de teller sinds de start van het Europese uitwisselingsprogramma op 88.000 Vlaamse studenten. "Aan dit tempo halen we voor het einde van deze regeerperiode 100.000 Erasmusstudenten", aldus Crevits.

De meeste studenten gaan op studie-uitwisseling - bijna 4.000 in 2016-2017 - maar ook het aantal studenten dat een stage verricht in een ander EU-land stijgt elk jaar. Erasmus is nog altijd populairder bij vrouwen (62,6 procent) dan bij mannen (37,4 procent). De universiteiten nemen nog steeds de meeste uitwisselingen voor hun rekening (53,9 procent), maar de hogescholen rukken op met een groei van 13 procent in drie jaar.

De hitparade van de populaire bestemmingen blijft de laatste drie jaar ongeveer gelijk. Bovenaan staat Spanje, gevolgd door Frankrijk. Nederland is vooral een gewenste bestemming voor stages. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vervolledigen de top-5.

Onderwijsminister Crevits gelooft in de kracht van het Erasmus-programma: "Die buitenlandse ervaring geeft ieder jaar aan duizenden studenten belangrijke troeven voor de arbeidsmarkt en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Jongeren leren er vaardigheden zoals zelfzekerheid, nieuwsgierigheid, probleemoplossend denken en verdraagzaamheid. Vaardigheden die werkgevers waarderen en die jongeren sterker in het leven laten staan".

De CD&V-minister wil Erasmus ook verbreden. Crevits: "Het is belangrijk dat de mogelijkheden die Erasmus biedt niet alleen gelden voor studenten hoger onderwijs en dat we samen met Europa jongeren met een leercontract in de toekomst de kans geven tot een langere ervaring in het buitenland."

(BELGA)