4
feb
Infosessie

Online seminarie: impact buitenlandse stage in het hoger onderwijs

Oval 1Created with Sketch.online
Rectangle 505Created with Sketch. Donderdag 4 februari 2021 van 14h00 tot 16h00

Schrijf je in voor 1 februari

Wil je weten welke impact een buitenlandse stage tijdens hogere studies heeft op de verdere persoonlijke en professionele carrière van studenten? Schrijf je dan in voor dit online seminar met de resultaten van een grootschalig onderzoek hiernaartoe.

Een stage in het buitenland heeft ook in het hoger onderwijs een grote meerwaarde. Toch blijft deze mogelijkheid van Erasmus+ nog al te vaak onderbelicht. Dit onderzoek heeft als doel de impact van een buitenlandse stage in het kader van Erasmus+ van naderbij te bekijken. Er wordt gepeild naar impact op de professionele en persoonlijke vaardigheden, maar ook naar het effect op de verdere loopbaan. De cijfers worden ondersteund door persoonlijke verhalen van studenten die hun ervaringen toelichten en verder uitdiepen.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek werd gekeken naar stages in het hoger onderwijs sinds de invoering van het Lifelong Learning Programma (het Europese onderwijsprogramma voor de periode 2007-2013) in 2007. Dit laat onderzoek op lange termijn toe.

Tot nu toe was er voor het hoger onderwijs vooral onderzoek naar de impact van studies in het buitenland (Student Mobility Studies (SMS) in het kader van Erasmus+). Dit is ook het best gekend bij het brede publiek. Nog te vaak worden stages in het buitenland vergeten – zo werd in het artikel van De Standaard over de impact van COVID-19 op de mobiliteit van studenten alleen verwezen naar studies.

Toch wees een bevraging van VOKA er in 2011 reeds op dat werkgevers een buitenlandse stage net iets hoger appreciëren dan enkel een studie in het buitenland. Dit werd bevestigd in een internationale vergelijkende studie van C. Van Mol (2017).

Dit onderzoek is een combinatie van een vragenlijst en individuele interviews. In de vragenlijst werd het volgende onderzocht:

  • Impact op de competenties en vaardigheden: sociale, cognitieve en praktische vaardigheden

  • Impact op studie en werkgelegenheid

  • Impact op waarden en de Europese identiteit

Praktisch

  • Het online seminarie gaat door op 4 februari 2021 van 14.00u tot uiterlijk 16.00u.
  • Het seminarie zal gegeven worden door Magda Kirsch in samenwerking met Yves Beernaert van Educonsult. Meer informatie hieromtrent vind je hier.
  • Het seminarie is bedoeld voor medewerkers van hogescholen en universiteiten die betrokken zijn bij het organiseren van stage voor studenten. Maar iedereen die interesse heeft, is natuurlijk welkom om het seminarie te volgen.

Inschrijven

Inschrijven kan via onderstaand formulier, tot en met 1 februari 23u59. Na de deadline van 1 februari ontvang je een link om via Teams aan het online webinar deel te nemen.

Op deze vraag kan je enkel 'ja' antwoorden. Indien je hier niet mee akkoord gaat, kan je je er jammer genoeg niet voor inschrijven.