14
nov
Contactseminarie

Thematisch seminarie ‘Cultural Heritage - European Cultural Heritage in Adult Education’

Oval 1Created with Sketch.Santiago de Compostela (ES)
Rectangle 505Created with Sketch. Woensdag 14 november 2018 van 17h00 tot zaterdag 17 november 2018 13h00

Stel je kandidaat uiterlijk op 3 oktober 2018!

Naar aanleiding van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed organiseert het Nationaal Agentschap (NA) uit Spanje een contactseminarie rond het thema cultureel erfgoed in de volwasseneneducatie. Dit contactseminarie vindt plaats in Santiago de Compostela van woensdagavond 14 tot zaterdagmiddag 17 november.

Epos wil 2 Vlaamse organisaties afvaardigen naar dit seminarie (max 1 persoon per organisatie).

Thema's en doelstellingen van het seminarie

Een contactseminarie is erop gericht om organisaties samen te brengen die geïnteresseerd zijn in het opzetten van een Erasmus+ project rond het thema van het seminarie en daarvoor op zoek zijn naar geschikte partners. Het thema van dit contactseminarie is ‘Europees Cultureel Erfgoed in de Volwasseneneducatie’.

*Cultureel erfgoed is overal aanwezig in de Europese plaatsen en steden, in de landschappen en archeologische sites. We vinden het in literatuur, kunst en allerlei objecten, evenals in de ambachten die we leerden van onze voorouders, de verhalen die we vertellen aan onze kinderen, de maaltijden die we samen koken en eten, de films die we bekijken en waarin we onszelf herkennen. Om een gezamenlijke Europese cultuur te bewaren en een Europees gevoel van ‘erbij te horen’ te creëren, is het noodzakelijk om de kennis van het belang van erfgoed te bevorderen net als de bescherming van dit erfgoed. We zien hierin een belangrijke rol voor de (non) formele volwasseneneducatie; dit is de hoofddoelstelling van dit contactseminarie. *

Thema's

• De verscheidene dimensies van cultureel erfgoed en Europees cultureel erfgoed. • Reflectie op de sociale en educatieve waarde van Europees cultureel erfgoed in de volwasseneneducatie. • De rol van de volwassenen in het doorgeven van cultureel erfgoed. • De transnationale dimensie van Europees cultureel erfgoed. • Het bewaren, beschermen en delen van cultureel erfgoed. • Europees cultureel erfgoed en het uitbouwen van Europa. • Versterking van het gevoel te behoren tot een gezamenlijke Europese ruimte. • Internationalisering via Europees cultureel erfgoed.

Wie kan deelnemen?

De deelnemers aan dit seminarie zijn vertegenwoordigers van organisaties uit de (non) formele volwasseneneducatie. Zij engageren zich om zich te verbinden met een mogelijk Erasmus+ project rond LEERMOBILITEIT in het buitenland (= kernactie 1) of rond een samenwerkingsverband in een STRATEGISCH PARTNERSCHAP (= kernactie 2). Meer informatie over deze projecttypes vind je in de Erasmus+ programmagids of bij Epos.

Verwachte resultaten

  • Verhoogd bewustzijn van het belang van de Europese dimensie in cultureel erfgoed
  • Een netwerk dat het vinden van partners voor de Erasmus+ call 2019 vergemakkelijkt
  • Begeleiding en ondersteuning rond het opzetten van projectontwerpen
  • Inclusie van projecten rond Europees cultureel erfgoed in Erasmus+ projecten

Het programma

Het programma volgt.

Hoe aanvragen?

Geïnteresseerde Vlaamse organisaties/instellingen kunnen kandideren voor deelname via het daartoe bestemde online formulier. Je verstuurt het ons uiterlijk op 3 oktober 2018.

Kandideren betekent dat je ermee akkoord gaat dat je afgevaardigde het volledige seminarie volgt.

Selectiecriteria

  • je motivatie als organisatie om hieraan te participeren.
  • de aansluiting van je organisatie bij de doelgroep (zie hoger) en het thema van de conferentie; indien je ervaring hebt met Erasmus+ projecten gelieve dit te specifiëren aub.
  • de keuze van je afgevaardigde: hij/zij moet voldoende Engels kennen om interactief te kunnen deelnemen.

Epos geeft prioriteit aan organisaties die nog niet eerder in een Erasmus+ project participeerden en/of deelnamen aan een Erasmus+ contactseminarie met het thema ‘cultureel erfgoed’.

Kostprijs?

Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, dan betaalt Epos je reiskosten op basis van een forfaitair bedrag, nl €275. Het Spaans nationaal agentschap betaalt de kosten voor de 3 overnachtingen, de maaltijden en het programma. Het gaat om een residentieel contactseminarie; je zoekt dus zelf geen hotel.

Mocht je meer info willen: contacteer ons gerust !

Met vriendelijke groet,

Renilde Reynders.

Renilde.reynders@epos-vlaanderen.be

naar het online formulier

klik hier