Workshopronde 2

  • Workshop 5: Inspiratiesessie Erasmus+ en Europass

Ooit zin gehad om met leerlingen naar een buitenlandse school te gaan? Lijkt het je wat om te gaan lesgeven in het buitenland of met buitenlandse collega’s ervaringen uit te wisselen en materiaal te ontwikkelen? Maar… hoe begin je eraan ? En hoe gebruik je Europass in je buitenlands project?

Deze workshop laat ervaringsdeskundigen aan het woord om te getuigen over hun ervaringen met Erasmus+-projecten en het gebruik van Europass daarin. Het eerste project dat aan bod komt, is dat van de school TA De Wijzer Genk.

Vocational Training Abroad’ is het eerste KA1-project van TA De Wijzer Genk. In dit project gingen alle 7dejaars uit de richtingen Kantoor, Winkelbeheer en Toerisme met de hulp van een partnerschool in Itzehoe Duitsland. Er wordt gebruik gemaakt van het Europass mobility document en Europass CV. De leerlingen maken op voorhand een Europees portfolio aan en de internationale stage maakt deel uit van de GIP. De klemtoon lag binnen dit project vooral op het verlagen van de drempel en het overtuigen van al onze overwegend allochtone leerlingen om aan deze stage deel te nemen. De inzet van een sterk leerkrachtenteam zorgde voor een succeservaring voor al deze leerlingen.

Het tweede project is dat van het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth (HIVSET)

‘Leren in Europa om de kwaliteit van leren op school te verbeteren’ is een tweejarig project voor leer-en samenwerkingsactiviteiten i.k.v. staff training. Leerkrachten volgden een cursus in het buitenland, deden een jobshadowing en gaven ook les in een partnerschool in Europa.

Gebruikmakend van Europass Mobiliteit worden de verworven competenties zowel persoonlijk maar ook in het schoolbeleid geïntegreerd. Dit gebeurt gefaseerd en resultaatsgericht.

Laat je inspireren, treed in discussie en stel je vragen tijdens deze workshop!

  • Workshop 6: Weg … en toch een beetje thuis: VIW ondersteunt bij wonen, werken en onderwijs in het buitenland (door Koen Van der Schaeghe, Directeur Vlamingen in de Wereld)

Vlamingen in de Wereld (VIW) is een belangenorganisatie voor wie in het buitenland woont, werkt en verblijft – of wie dit wil gaan doen. VIW onderhoudt via haar wereldwijd en actief netwerk contact met duizenden uitgeweken Vlamingen (en hun gezin). VIW biedt een persoonlijke service voor, tijdens en na emigratie en expatriatie –onder meer over onderwijs en arbeidsrecht. VIW zorgt voor Vlamingen met buitenlandse plannen, biedt informatie en stimuleert onderlinge contacten.

  • Workshop 7: Erkenning van buitenlandse diploma’s en ervaring: NARIC Vlaanderen en Project @Level2Work (NARIC Vlaanderen, VDAB)

Hoe kan een buitenlands diploma erkend worden in Vlaanderen? Geeft een buitenlands diploma meteen toegang tot de arbeidsmarkt? Waarmee moeten we rekening houden bij het plannen van studies in het buitenland? Hoe zit dat met de automatische erkenning van diploma’s binnen Europa?
Nele van Naric Vlaanderen legt het jou haarfijn uit !

Onderzoek toont aan dat slechts 45% hooggeschoolde nieuwkomers een job vindt 5 jaar na aankomst in België - vaak onder hun niveau. @level2work formuleerde hier een antwoord op. In Vlaanderen werden tussen 2016 en 2018 een 50-tal acties opgezet in 8 proeftuinen om derdelanders op hun niveau aan de slag te krijgen. Joke van VDAB licht enkele acties toe, evenals de voornaamste projectresultaten én uitdagingen voor de toekomst.

  • Workshop 8 : Over vrijwilligerswerk en vakantiejobs in het buitenland (door JINT vzw)

Ervaring opdoen en/of een handje helpen als vrijwilliger? Dat kan ook in het buitenland. Voor wie een paar weken of een lange tijd weg wil, een bestemming binnen Europa verkiest of graag ver weg trekt – het aanbod is ruim. In het buitenland aan de slag gaan als vrijwilliger kost wel vaak een aardige duit. Enkel vrijwilligers via het European Solidarity Corps-programma of vrijwilligers via Bel’J krijgen een financieel duwtje in de rug.

Wil jouw doelgroep vooral ervaring opdoen door iets bij te verdienen? Binnen Europa kan dit vrij vlot. Ook in landen buiten de Europese Unie is het vaak mogelijk om als student te werken. Welke wegen zijn er om vakantiejobs te vinden in het buitenland? Waar hou je best rekening mee ? JINT vzw biedt antwoorden.