Veelgestelde vragen nieuwe projectaanvraag
Erasmus+ veelgestelde vragen over een nieuwe projectaanvraag
Hoe kan je een aanvraag indienen voor een Erasmus+ subsidie?
Een organisatie kan een aanvraag indienen naar aanleiding van een ‘oproep’. De oproep gebeurt doorgaans in het najaar met een deadline valt in het voorjaar. Of je organisatie in aanmerking komt en wat de mogelijkheden zijn kan je o.a. in de programmagids vinden.
Om op de hoogte te blijven van de deadlines en oproepen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je kan ook contact opnemen met één van onze consulenten. Epos organiseert ook inspiratiesessies, infodagen, schrijfsessies, etc. om aanvragers te ondersteunen.
Wat zijn de beoordelingscriteria?
Die verschillen per subsidiemogelijkheid. In de Programme guide (programmagids) Erasmus+ vind je aan welke voorwaarden je aanvraag moet voldoen. Deze voorwaarden worden elk jaar vernieuwd en/of aangevuld. Controleer daarom altijd goed dat je de laatste versie hebt van de Programme guide. Deze vind je in de bibliotheek. In de Guide for Experts vind je de criteria waarmee aanvragen worden beoordeeld.
Kan ik als opleider/leerkracht/privaat persoon een Erasmus+ subsidie aanvragen bij Epos?
Neen, dat gaat niet. Aanvragen voor een Erasmus+- subsidie moeten altijd gebeuren via een formele organisatie.
Waar kan ik de belangrijkste Erasmusterminologie terugvinden?
Epos maakte een woordenlijst met de meest voorkomende Erasmustermen en codes. Deze informatie vind je hier.
Kan ik het aanvraagformulier invullen in het Engels of moet het in het Nederlands worden ingevuld?
Enkel de KA1-projectaanvraag wordt bij voorkeur in het Nederlands ingevoerd. De communicatie en informatie over aanvragen gebeurt altijd in het Nederlands (cf. taalwetgeving).
Je hebt net een accreditatie gekregen. Hoe kan je een nieuwe aanvraag invullen?
Als geaccrediteerde organisatie dien je jaarlijks een (eenvoudige) aanvraag in om effectief budget te krijgen, een aanvraag voor een “geaccrediteerd project” (KA121). Kijk op de website onder “projectaanvraag” en hou de aankondiging van de deadline in de gaten op de website en in de nieuwsbrief.
Is het mogelijk een KA1-aanvraag te doen zonder contactgegevens van de partner waarmee we willen samenwerken?
Ja, het aanvraagformulier voorziet niet in ruimte voor partnergegevens.
Je hebt een projectidee
Graag dienen we een aanvraag in voor Erasmus+ kleinschalige partnerschappen. Is het mogelijk om onze aanvraag even voor te leggen en enkele vragen te stellen?
Werk via het keuzemenu op de startpagina van Epos, de standaard mogelijkheid (“ik wens mijn idee te bespreken”). Gebruik het formulier ‘Ik heb een projectidee‘.
We zijn niet zeker welke Erasmus-subsidiëringscategorie het beste bij ons project past.
Werk via het keuzemenu op de startpagina van Epos, de standaard mogelijkheid (“ik wens mijn idee te bespreken”). Gebruik het formulier ‘Ik heb een projectidee‘. Onze consulenten internationalisering helpen je verder op weg. Je vindt hen op onze Wie is wie-pagina onder ‘Samenwerking en Internationalisering‘.
Inhoudelijke vragen
Welke prioriteiten worden door Epos naar voren geschoven voor dit jaar?
Dit Erasmus+ programma kent 4 belangrijke prioriteiten. deze vind je terug op de themapagina van onze website.
Kunnen multiplier events en Teaching and Training activities (LTTA) nog steeds georganiseerd worden in KA2?
Van de terminologie en in het bijzonder van de budgetcategorieën is afgestapt. Inhoudelijk zijn ze nog perfect mogelijk. Bekijk de Programmagids voor meer info.
Welke finaliteit komt overeen met welk Erasmus+-domein?
Eerste graad is schoolonderwijs, en tweede en derde graad doorstroomfinaliteit is ook schoolonderwijs. De dubbele finaliteit en arbeidsmarktfinaliteit dienen bij VET in
Klopt het dat je extra reisdagen kan ingeven onder individual support – namelijk 6 per mobiliteit – als de groepsmobiliteiten met duurzame transpormiddelen gebeuren?
Neem contact op met onze consulent internationalisering voor het schoolonderwijs. Je vindt zijn contactgegevens op onze Wie is wie-pagina onder ‘Samenwerking en internationalisering‘.
Voorbeeld: Een Brusselse school wil een ‘teacher training’ in het buitenland bijwonen. Hoe kan hij dat regelen.
Neem contact op met onze consulent voor het schoolonderwijs. Je vindt hem op onze Wie is wie-pagina onder ‘Samenwerking en Internationalisering’.
Een Franstalige school erkend of gefinancierd door FWB (Fédération Wallonie-Bruxelles) school wil een leerlingenmobiliteit organiseren in Vlaanderen. Kan ze daarvoor bij Erasmus+ terecht?
Neen. Erasmus+ financiert geen uitwisselingen tussen organisaties van de drie Gemeenschappen van België.
Klopt het dat een KA1 kortlopend maar 3 maal kan aangevraagd worden over 5 jaar gespreid?
Ja, dat klopt.
Is het mogelijk stages aan te bieden voor ASO-leerlingen (STEM, HW)?
Ja, zij het enkel in het individuele leerlingenmobiliteit en niet in het kader van groepsmobiliteit.
Er is onduidelijkheid over de mogelijke looptijd van je project. Hoe lang kan je project effectief duren?
Contacteer je projectbegeleider bij Epos. De contactgegevens vind je in je projectovereenkomst of op onze Wie is wie-pagina onder ‘Vlaamse en Europese Fondsen‘.
Student trainee mobility: Klopt het dat bij een blended short mobility (traineeship) de fysieke mobiliteit mag ingekort zijn, maar in totaal de mobiliteit (virtueel en fysiek) wel 2 maanden moet bedragen?
Neem contact op met de projectbegeleiders voor het hoger onderwijs. Je vindt hun conctactgegevens op onze Wie is wie-pagina onder ‘Vlaamse en Europese Fondsen‘).
Je hebt een kleinschalig partnerschap en je bent partner in een consortium voor KA1, maar je vindt nergens een code met KA120 (accreditatie). Moet je dat ergens aanvragen?
Als partner in een KA1-consortium (laat staan een KA2-partnerschap) heb je niet automatisch zelf een accreditatie. Daarvoor dient een organisatie een eigen Accreditatie-aanvraag (KA120) in. Info daarover vind je op onze website, onder “projectaanvraag”.
Kan Epos je helpen een partnerorganisatie te vinden voor onze volgende Erasmus+ aanvraag?
Neen. Epos kan je daarbij niet helpen. Scholen kunnen wel op zoek gaan naar een partnerschool op het ‘European School Education Platform‘.
Ontvankelijkheid
Komt je organisatie in aanmerking voor Erasmus+ funding?
In de programmagids vind je de Europese instructies. Hier vind je de Ontvankelijke Organisaties voor KA1 in Vlaanderen.
Kan de British School of Brussels (niet door ons gesubsidieerd) bij Epos een KA122-aanvraag doen?
Neen.
Zijn leersteuncentra ontvankelijke organisatie in KA1.
Leersteuncentra zijn ontvankelijke organisaties. Hier vind je de ontvankelijke organisaties voor KA1.
Organisation ID
Hoe breng ik de validering van mijn organisatie in orde?
Voor alle info over de OID, zie hier.
Wij willen graag een OID aanvragen om mee in te stappen in een project. De organisatie die dit project uitschrijft vraagt een OID voor een Erasmusproject.
Voor alle info over de OID, zie hier.
De vorige directeur en projectcoördinator hebben de school verlaten. Hoe kan je de wijziging aanbrengen in het OID (geen lopende aanvraag of project)?
Geef elke wijziging door aan je projectbegeleider (contactgegevens in je projectovereenkomst). En pas wat gewijzigd is zelf aan in de OID van je organisatie De instructies vind je hier.
Een tijdje geleden registreerde je je organisatie; je wil nu de ondersteunende documenten uploaden, maar je organisatie verschijnt niet bij het overzicht van ‘my organisations’.
Voor alle info over de OID, zie hier.
Een vraag om een Vlaamse organisatie te valideren:
Contacteer Hilde Juchtmans
Deadlines
Wanneer is de eerstvolgende deadline om een aanvraag KA1 in te dienen?
Op de Epos website vind je alle deadlines terug.
Ik had graag geweten wat de deadline zijn voor projectaanvragen?
Op de Epos website vind je alle deadlines terug.
de oproep voor kleinschalige partnerschappen in het schoolonderwijs loopt af op 1 oktober. Zal deze oproep ook in 2024 herhaald worden?
Ja. Oproepen en deadlines verschijnen op de website en in de Epos-nieuwsbrief.
Trainingen, infosessies, kick-offs
Zal er training worden gegeven vóór de deadline? Zo ja, zal de training alleen in het Nederlands zijn of zal er ook training zijn in het Engels of Frans?
Infosessies, trainingen,… door Epos zijn in de regel steeds in het Nederlands. Ze worden aangekondigd op de website en in de nieuwsbrief.
Je bent te laat om je in te schrijven voor een fysieke kick-off. Wat kan je doen?
Te laat is te laat en vol is vol, helaas. Contacteer je projectbegeleider bij Epos (contactgegevens vind je in je projectovereenkomst of op onze Wie is wie-pagina onder ‘Vlaamse en Europese Fondsen‘) bij vragen.
Jobshadowing
Het is ons niet duidelijk hoe we een aanvraag voor Job Shadowing moeten doen.
Neem contact op met een van onze consulenten. Je vindt ze op onze Wie is wie-pagina onder ‘Samenwerking en Internationalisering‘.
Wij zouden graag een Job Shadowing doen in Portugal. Klopt het dan dat ik best een aanvraag indien onder ‘KA1 individuele leermobiliteit ADU’.
Ja.
Moet/Kan ik als leerkracht zelf een school zoeken voor een job shadowing ?
Ja.
Hoe kan ik een Job Shadowing aanvragen bij wijze van stage bij mijn BanaBa?
Als individu kan je deelnemen aan Erasmus+ via een project van je eigen organisatie (school, hogeschool, universiteit,…). Neem dus intern contact op met de verantwoordelijke voor Erasmus+/internationalisering van je organisatie.
Sport
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn in Erasmus+ Sport om een project in te dienen?
Voor alle vragen rond Erasmus+ Sport neem je best contact op met Bart Verschueren.
Experten
Een kandidaat-expert vraagt hoe te kandideren.
Epos lanceert een aantal oproepen per jaar naar kandidaat-experten. Schrijf je in voor de Epos-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Kan je als Nederlander kandideren voor expert om Vlaamse Erasmus+ aanvragen te beoordelen?
Ja, dat kan. Epos lanceert een aantal oproepen per jaar naar kandidaat-experten. Schrijf je in voor de Epos-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven..
Je beoordeelt het eindrapport van een Erasmus+ project en je hebt daar een vraag over.
Een expert moet vragen i.v.m. een beoordeling altijd rechtstreeks stellen aan de contactpersoon bij Epos: Charlotte Haeck.
Buurklassen
Welke zijn de deadlines voor Buurklassen.
Op de Epos website vind je alle deadlines terug, ook de deadline van Buurklassen.
Kan een school meerdere Buurklassen-aanvragen doen?
Neen: 1 project per school per jaar.
YOUTH
We willen een kleinschalig partnerschap indienen bij Jeugd (KA210-YOU). Welk Nationaal Agentschap moeten we selecteren bij onze Erasmus-aanvraag?
Voor alles wat met Jeugd te maken heeft, verwijzen we je graag door naar de website van JINT.be.