Els Compernolle

Els Compernolle is de oprichter van HumanInsight, het opleidings- en adviesbureau waar individuen en organisaties leren slim denken en effectief handelen door inzicht in brein en gedrag. Nieuwsgierigheid vormt de rode draad in alles wat ze doet: Els is gefascineerd door gedrag van mensen en organisaties en wil begrijpen waarom de ene aanpak wél werkt en de andere niet. Na haar studies bio-ingenieur aan de KU Leuven vertrok ze voor lange tijd naar het buitenland. Ze studeerde gedragseconomie aan de University of Cambridge en doceerde aan de London School of Economics en University College Dublin. Ze werkte als senior beleidsadviseur in London, Brussel en Dublin. In haar opleidingen voor HumanInsight verwerkt Els de laatste kennis uit de gedragseconomie, neurowetenschappen en cognitieve psychologie in wetenschappelijk onderbouwde – maar toegankelijke en praktijkgerichte – vormingen waar deelnemers leren ‘slimmer denken en beter beslissen’.

Workshop: Versterk je mentale flexibiliteit

“Panta rhei. Everything flows”. We leven in een wereld van voortdurende verandering, waar onze zekerheden in sneltempo worden onderuit gehaald. Het goede nieuws? De oplossing is duidelijk: omgaan met verandering vereist mentale flexibiliteit.

Het minder goede nieuws? Ons brein houdt eigenlijk helemaal niet van flexibel denken. Van nature is het menselijk brein gericht op zo snel mogelijk beslissen om snel te kunnen handelen. Hierdoor ontstaan patronen of automatismen in onze hersenen – denkpatronen. Die ingesleten denkpatronen staan onze mentale flexibiliteit in de weg. We hebben dus technieken nodig om onze denkpatronen te leren doorbreken. Want mentale flexibiliteit is als een spier: die kan je trainen!

In deze sessie gaan we in kleine groepjes – op een ervaringsgerichte en interactieve manier – met twee concrete technieken aan de slag:

  1. “Counterfactual thinking”: we leren loskomen van onze automatische veronderstellingen.
  2.  “Associatief denken”: we leren voortbouwen op de input van anderen om zo de stroom aan nieuwe op gang te houden.

Verwacht veel interactie, een ontspannen sfeer en nieuwe inzichten!