Home Programma’s en acties Intercommunautaire uitwisseling

Intercommunautaire uitwisseling

Op 27 mei 2009 ondertekenden de ministers, bevoegd voor het hoger onderwijs in de drie gemeenschappen, een akkoord waarin ze hun wil uitdrukten om de bestaande samenwerking op het vlak van onderwijs en vorming van leerkrachten te structureren en te versterken.

Om deze doelstelling te realiseren hebben ze het Intercommunautaire uitwisselingsprogramma voor toekomstige leerkrachten opgestart. Via dat programma kunnen studenten van het tweede en derde jaar van hun bacheloropleiding onderwijsactiviteiten voor minimaal 5 studiepunten volgen in een partnerhogeschool van een andere gemeenschap.

Wat heeft een Intercommunautaire uitwisseling jou te bieden?

  • Het kennen van verschillende talen is niet alleen een belangrijke troef op de arbeidsmarkt, maar slaat ook bruggen tussen de verschillende culturen en maakt het mogelijk elkaar beter te begrijpen en beter samen te werken en te leven.
  • Elkaars taal (een beetje) kennen maakt contact mogelijk en leidt tot culturele openheid. Bovendien stimuleert het de mobiliteit binnen Europa, maar ook tussen de (taal)Gemeenschappen in België.

Ik heb door die Intercommunautaire stage iets gehad van “Ik wil wel in Wallonië lesgeven, in het immersieonderwijs.” Ik heb dat echt heel goed ervaren.

Axelle – studente Intercommunautaire uitwisseling