Europese Dag van de Talen

Meertaligheid als troef
Het beheersen van meerdere talen verbindt mensen, opent nieuwe deuren en verruimt je blik op de wereld. In het kader van de Europese Dag van de Talen gingen we op zoek naar mensen die de meerwaarde van meertaligheid aan den lijve ondervinden. Die vreemde talen nodig hebben in hun job of om hun passie te beoefenen, die het leren van vreemde talen zien als persoonlijke verrijking. We hopen dat al deze getuigenissen ook voor jou een inspiratiebron kunnen zijn.
Getuigenissen
Vlaamse Europese Dag van de Talen–platform
Sinds 2003 promoot Vlaanderen de Europese Dag van de Talen. Het Europese Dag van de Talen-platform zorgt voor de jaarlijkse invulling. Vanaf 2007 gebeurt dat in samenwerking met Epos.
Wat is het Europese Dag van de Talen-platform ?
Het Europese Dag van de Talen-platform is een samenwerkingsverband dat Vlaanderen wil sensibiliseren om talen te leren en het wil taalverscheidenheid bevorderen in ons landsgedeelte.
Wat kan het Europese Dag van de Talen-platform voor mij (talenleraar, docent, directeur, geïnteresseerd persoon in talen…) betekenen ?
U kan deelnemen aan het tweejaarlijks congres dat het Europese Dag van de Talen-platform in samenwerking met Epos vzw organiseert rond 26 september, de Europese Dag van de Talen. Tijdens dit congres verneemt u meer over toonaangevende trends in het talenonderwijs, u kan er deelnemen aan interactieve workshops, kennismaken met innovatieve ideeën en materialen enz. Het Europese Dag van de Talen-platform organiseert bovendien een tweejaarlijkse wedstrijd rond het leren van talen in het school- en volwassenenonderwijs; hiermee kan u uw aanpak onder de aandacht brengen en samen met uw leerlingen / cursisten prijzen winnen. Verder kan u via de leden het Europese Dag van de Talen-platform uw stem laten horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; zij zijn immers een rechtstreekse spreekbuis naar de beleidsmakers. Dankzij de facebook-pagina van het Europese Dag van de Talen-platform kan u deel uitmaken van de ‘community’ van mensen die geïnteresseerd zijn in het talenonderwijs in Vlaanderen; u kan er uw initiatieven bekendmaken, interessante acties ontdekken enz.
De EDT-wedstrijd
Iedere twee jaar wordt een EDT-wedstrijd georganiseerd. De eerstvolgende EDT-wedstrijd zal in schooljaar 2022 – 2023 gelanceerd worden. De winnaars van de wedstrijd worden beloond met een EDT-award. Deze worden uitgereikt tijdens het Europese Dag van de Talen-congres in september 2023. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuws.
Doe mee aan de EDT-Awards 2022 – 2023
Lees meerWie is er lid van het Europese Dag van de Talen-platform ?
De leden zijn organisaties die nauw verbonden zijn met het leren van talen; ze zijn gevestigd in Vlaanderen en/of Brussel.
Dit zijn:
- Mr Ben Weyts, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand
- Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen
- het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
- UAntwerpen Faculteit Sociale Wetenschappen/
- KULeuven Faculteit Letteren
- HoGent
- VUB Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
- Universiteit Hasselt, Afdeling Bedrijfseconomische Wetenschappen, Centrum voor Toegepaste Linguïstiek
- KULeuven – Instituut voor Levende Talen
- Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap
- Epos vzw
- PROFFF, de Belgische Vereniging van de Leraren Frans
- BGDV – Belgischer Germanisten und Deutschlehrerverband
- de Franse Ambassade in België
- Consejería de Educación en Bélgica – Embajada de Espaňa
- Goethe Institut Brüssel
- Alliance Française Bruxelles-Europe
- Alliance Française van Oost-Vlaanderen
- de Europese scholen in België
- ROELAND
- Fulbright
- De Taalsector
Op 16 november 2021 werd Prof. dr. Eric Caers voorzitter van het Europese Dag van de Talen-platform. Hij is universitair docent Engels en Duits aan de Universiteit Hasselt, waar hij voornamelijk Zakelijk Engels doceert aan studenten Bedrijfseconomische Wetenschappen. Als communicatietrainer voor VLIR-UOS verleent hij sinds 2015 zijn medewerking aan tal van internationale projecten. Zijn onderzoeksinteresses omvatten discoursanalyse, Amerika- en Engelandkunde. Naast een reeks publicaties over het gebruik van politieke metaforen in de geschreven pers, werkte hij mee aan vakdidactische handboeken zakelijke communicatie. In zijn vrije tijd leert hij Frans, Italiaans en Spaans, en geniet hij van opera.
Vragen?
lotte.bovijn@epos-vlaanderen.be
EDT-Nieuwsbrieven
Het EDT-Platform breng nu ook geregeld een nieuwsbrief uit:
EDT-nieuwsbrief 1 Voorleesweek1 2021
EDT-nieuwsbrief 2 Poëzieweek 2022
EDT-nieuwsbrief 3 Moedertaaldag 2022
EDT-nieuwsbrief 4 Jeugdboekenmaand 2022
Schrijf je in voor de EDT-nieuwsbriefDe Europese Dag van de Talen editie 2022: doe je getuigenis over meertaligheid in je leven
Het Europese Dag van de Talen-Platform wil inzetten op een positievere perceptie van meertaligheid bij Vlaamse jongeren.
We willen dit doen via getuigenissen van leerlingen, (oud-)studenten uit de verschillende Vlaamse universiteiten en hogescholen én volwassenen, die het belang van vreemde talenkennis onderstrepen in werkomgeving (bv. stage, vakantiewerk…) en/of vrijetijdscontext (bv. sport, cultuur…).
Deze getuigenissen zullen op de EDT-website verschijnen en via verschillende kanalen en sociale media (Facebook en Instagram) gedeeld worden met het bredere onderwijsveld. De lancering van deze site is voorzien op 26 september 2022, de Europese Dag van de Talen.
Ervaar jij meertaligheid als troef? Speelt meertaligheid een belangrijke rol in je werkomgeving of vrije tijd? Ben je trots op je talenkennis en wil je dit gevoel delen? Aarzel dan niet en bezorg je getuigenis. Zowel individuen als groepen kunnen een bijdrage leveren.
Je kan kiezen voor een geschreven getuigenis in de vorm van een tekst + foto; een kort filmpje, een podcast, … Bezorg je bijdrage voor 30 juni 2022.
Met vragen kan je terecht bij Lotte Bovijn.
Bestel promotiemateriaal voor de Europese Dag van de Talen 2022 op jouw school
Organiseer je zelf een event op de Europese Dag van de Talen 2022 en wil je zo het belang van talen en taalonderwijs op je school in de verf te zetten? Ben je op zoek naar promotiemateriaal om je event wat kleur te geven? Bestel dan bij Epos je pakket van promotiemateriaal en je krijgt het bij jou in de bus.
Bestel je promotiemateriaal via dit online bestellingsformulier.
Bestel hier je promotiemateriaalDe Europese Dag van de Talen editie 2021
Dit jaar vierden Epos en het Vlaamse EDT-platf2orm de Europese Dag van de Talen op 24 september 2021 in de KU Leuven, Campus Antwerpen, Carolus, Hendrik Conscienceplein 8, 2000 Antwerpen. Wegens de bijzondere Corona-situatie in Brussel, hebben we de locatie van het congres verplaatst naar Antwerpen.
Je vindt hier de PowerPointvoorstellingen van de verschillende workshops terug:
- De taal van je hart – Stijn Calewaert (VGC)
- 1+1=3 – Martine Vandermaes (Bib Oostende)
- Samen lezen – de ultieme therapie – Het Lezerscollectief
- Samen meertalig lezen – Silvie Moors (Bond zonder Naam)
- Referentes culturales en ELE – Diana Castilleja (VUB)
- Goesting in lezen – De Kleurdoos
- Comics im DaF-Unterricht – Gerhard Salbeck (Goethe Institut)
- Hoe ouders betrekken bij het lezen – VCOV
- Naar een duurzaam leesbeleid – Iris Vansteelandt & Jona Hebbrech (AP Hogeschool/UGent en Odisee Hogeschool)
- Lezen is Top! Boekboxen – Tinneke Verpoest Middenschool Geraardsbergen en Kathleen Leemans PBD-GO!
Herlees hier De groei van EDT over de jaren heen door Lut Baten en ontdek alle foto’s van deze prachtige dag.
Met trots stellen we ook de winnaars van de EDT-awards editie 2021 voor. Geniet van de prachtige filmpjes:
- Sint-Catharina lagere school – Sinaai
- GO! Basisschool Bevegem – Zottegem
- Sint-Andreas Instituut – Brugge
- 6TSO GO! Campus Genk TA De Wijzer
- CVO Volt – Heverlee
- OLV Kruibeke
Het Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform krijgt opnieuw extra wind in de zeilen!
Op 14 februari 2020 ondertekende het Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform een nieuw samenwerkingsverband, het zogenaamde “EDT-protocol” met Mr Ben Weyts, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, vertegenwoordigd door Mevr Katrien Cerpentier, adjunct-kabinetschef. In dit protocol drukken de ondertekenaars hun engagement uit om:
- op of rond 26 september de Europese Dag van de Talen te organiseren door middel van reflectie- en vormingsmomenten (een congres of seminarie) en/of initiatieven tot concrete invullingen in scholen, centra, klassen, werkplekken…
- de Europese Dag van de Talen in Vlaanderen en Brussel op een bredere schaal tot een vast item op de kalender te laten uitgroeien.
- om informatie te verspreiden, uitwisselingen te stimuleren, het debat aan te moedigen en/of de kwaliteit van het leren van talen (kennen en kunnen) te bevorderen. Elke partner promoot vanuit zijn eigen context en doelstellingen taalcreativiteit en het plezier in het leren van talen.
Vind hier de volledige tekst van het protocol 2020 – 2024.
Enkele foto’s van de ondertekening van dit protocol.