Dag van de Vaardigheden: 13 maart 2024

Op 9 mei 2023 heeft de Europese Commissie het European Year of Skills gelanceerd. Dit initiatief wil het belang van vaardigheden in de kijker zetten en vooral mensen ondersteunen om de juiste vaardigheden te verwerven die toegang geven tot kwaliteitsvolle jobs op de arbeidsmarkt.
Daarnaast is het ook de bedoeling bedrijven te ondersteunen om het tekort aan bepaalde vaardigheden op te vangen in Europa.

We need much more focus in our investment on professional education and upskilling. We need better cooperation with companies, because they know best what they need. And we need to match these needs with people’s aspirations. But we also have to attract the right skills to our continent, skills that help companies and strengthen Europe’s growth.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Wil je meer weten over het European Year of Skills, neem dan een kijkje op de webpagina van de Europese Commissie.

Epos laat het Europese Jaar van de Vaardigheden niet zomaar passeren en organiseert op 13 maart de DAG VAN DE VAARDIGHEDEN in Brussel.

Niet alleen de professionele vaardigheden komen aan bod, maar ook de persoonlijke vaardigheden krijgen een plaats. We hebben daarvoor een waaier aan sprekers ingeschakeld.

Zo krijg je inzicht in het effect van Erasmus+ op de vaardigheden van leerkrachten en kom je meer te weten over life skills in internationalisering.

Verder delen enkele stageplaatsen en -begeleiders hun ervaringen, en is er ook aandacht voor vaardigheden en inclusie.

In het kader van het Belgische voorzitterschap willen we ook het belang van de recente Raadsaanbeveling voor leermobiliteit onder de aandacht brengen. De Commissie wil met deze aanbeveling van leermobiliteit een integraal onderdeel van alle onderwijs- en opleidingstrajecten maken. Of hoe de ver-van-mijn-bed-show toch een aanzienlijke impact heeft op je organisatie.

Er is ruimte voor workshops rond vaardigheden, zoals emotionele flexibiliteit, de competentieontwikkeling, AI in het onderwijs, enz. Na de workshops volgt een panelgesprek om iets dieper in te gaan op een aantal stellingen.

We zorgen ook voor een meet-and-greet standje: heb je zelf iets in de aanbieding, zoals een good practice, of ben je op zoek naar iets, dan kan je je gegevens daar achterlaten. Vergeet dus zeker je business kaartje niet. Wij zorgen voor pen en  papier!

Meer informatie volgt in de nieuwsbrief van 8 februari samen met de uitnodiging om je in te schrijven.

Blokkeer alvast 13 maart in je agenda want je wordt verwacht op een boeiende dag van de vaardigheden met lunch en taart. Het volledige programma lanceren we in de nieuwsbrief van 8 februari. Spannend.

Doe mee aan de wedstrijd

Naar aanleiding van het European Year of Skills lanceren we ook een wedstrijd voor stagiairs die in het buitenland ervaring opdoen.

Wie ons een kaartje stuurt vanop de stageplaats in het buitenland, maakt kans op één van de 20 duotickets voor de bioscoop.

De wedstrijd loopt tot de slotdag van het European Year of Skills, 8 mei 2024.

Breng je stagiairs alvast op de hoogte en neem een kijkje op onze wedstrijdpagina voor de praktische details of scan de QR-code.