Stel je kandidaat voor dit thematisch seminarie

Het Slovaakse Nationale Agentschap voor Erasmus+ organiseert van 17 tot en met 19 september 2025 in Bratislava het seminarie ‘Erasmus+ as a Path to Global Citizenship Education’.
Democratische participatie is één van de vier prioriteiten van het Erasmus+ programma 2021-2027. Epos is ook zeer actief in de LTA (Long-term Activity) PEACE+ die de focus legt op deze prioriteit. De Europese commissie zet ook voluit in op de EU-waarden en de verschillende prioriteiten. Daarom willen we jullie inspireren door dit seminarie aan te bieden binnen de prioriteit Democratische participatie en de LTA PEACE+.
Thema’s en doelstellingen van het seminarie
De LTA PEACE rond Democratische Participatie is afgerond in 2024, maar het Italiaanse NA voor Erasmus+ Indire heeft beslist deze LTA verder te zetten als LTA PEACE+. Deze nieuwe editie van LTA PEACE+ (2025-2027) is bedoeld om op de resultaten van het eerste LTA PEACE-initiatief verder te werken en de Europese identiteit en het actief burgerschap te versterken.
Dit thematische seminarie wordt georganiseerd in het kader van de LTA PEACE+. De focus ligt vooral op participatie als een van de horizontale prioriteiten van het Erasmus+ programma. Het hoofdthema is dus het verband tussen Erasmus+ mobiliteitsprojecten en onderwijs voor wereldburgerschap. Het seminarie zal de nadruk leggen op het belang van wereldburgerschapsonderwijs voor het hedendaagse Europa en zal onderzoeken hoe het onderwijs kan bijdragen tot het bevorderen van kritisch denken, actief burgerschap en de een beter begrip van de waarden van de Europese Unie. De belangrijkste doelstellingen zijn:
- leerkrachten inspireren om de principes van wereldburgerschapsonderwijs in hun activiteiten te integreren
- goede praktijken rond wereldburgerschapsonderwijs en Erasmus+ mobiliteitsprojecten delen
- aanreiken van specifieke methodes en leermiddelen die van toepassing zijn in het onderwijs over de Europese waarden en het wereldburgerschapsonderwijs
- evalueren en analyseren welke methodes en leermiddelen nodig zijn om het wereldburgerschapsonderwijs en de competenties hieromtrent van zowel leerlingen als leerkrachten verder te ontwikkelen
Verwachte resultaten
Deelnemers zullen praktische kennis opdoen over het ontwikkelen van verschillende vaardigheden rond wereldburgerschap en krijgen ook de kans om te netwerken, ervaringen uit te wisselen, goede praktijken te delen en nieuwe partnerschappen of samenwerkingen op te bouwen. Na deelname, zouden alle deelnemers op de hoogte moeten zijn van:
- de basisprincipes van wereldburgerschapsonderwijs en hoe ze deze kunnen integreren in verschillende vakken
- hoe ze hun Erasmus+-mobiliteiten kunnen aanpassen om wereldburgerschapsonderwijs op een degelijke manier te integreren
- hoe complexe mondiale vraagstukken in de klas kunnen besproken worden
Het seminarie richt zich echter niet alleen op hoe jonge mensen te onderwijzen, maar ook op hoe docenten zichzelf verder kunnen scholen in deze onderwerpen.
Wie kan deelnemen?
Dit seminarie is bedoeld voor leerkrachten, directie, docenten, trainers, onderwijsprofessionals uit de onderwijssectoren: SCH en VET die een sterke interesse hebben in democratische participatie. Epos heeft 2 plaatsen ter beschikking voor Vlaamse organisaties. Er kan slechts één deelnemer per organisatie geselecteerd worden.
Het programma, de voertaal en de kostprijs
De werktaal van het seminarie is het Engels.
Het seminarie wordt georganiseerd in het centrum van Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, in het Loft Hotel, waar de meeste activiteiten ook zullen doorgaan. Op het programma staan lezingen, workshops, studiebezoeken en netwerksessies.
De kosten voor deelname en de maaltijden worden vergoed door het Slovaakse Nationale Agentschap. Het programma begint op 17 september om 17.00 uur en eindigt op 19 september om 14.00 uur.
Voor de reiskost betaalt Epos een forfaitaire vergoeding van € 309. Indien je groen reist, krijg je een forfaitaire top-up van € 108 voor green travel.
Hoe kandideren?
Geïnteresseerde Vlaamse organisaties kunnen kandideren voor deelname via het daartoe bestemde online formulier. Stuur je formulier uiterlijk op 20 april 2025 in. Kandideren betekent dat je ermee akkoord gaat dat je afgevaardigde het volledige residentieel contactseminarie volgt.
Selectiecriteria
- de motivatie van de organisatie om hieraan te participeren;
- de keuze van de afgevaardigde: omschrijf duidelijk de functie van de deelnemer en het mandaat;
Meer info?
Voor meer info kan je terecht bij Charlotte Haeck