Hannah de Munck

eTwinning medewerker

Heb je zelf ooit deelgenomen aan Erasmus+? Zo ja, vertel eens wat meer over je ervaring.

Ja, ik ben op Erasmus gegaan naar Padova (Padua in het Nederlands), een echte Italiaanse studentenstad op zo’n 30 km van Venetië. Voor mij was het voor de hand liggend dat ik Italië koos aangezien ik Toegepaste Taalkunde Frans-Italiaans studeerde en mijn passie absoluut uitging naar het Italiaans en de daarbij horende geschiedenis en cultuur. Een echte ervaring als je het mij vraagt.

Ik leerde vrienden voor het leven kennen en kon mijn kennis en taalvaardigheden oefenen in de praktijk. Mijn coinquilini (huisgenoten) kwamen overigens uit Sardinië en Bari. Zo leerde ik ook de cultuur, typische gerechten en (haast onverstaanbare) dialecten kennen van het Italiaanse eiland en van de tacco d’Italia. Tot slot beleefde ik ook een unieke ervaring op academisch gebied. De afdeling Toegepaste Taalkunde was verbonden aan een Italiaanse privéschool gespecialiseerd in de vertaal- en tolkwetenschap. Een gerenommeerde school waar de Italiaanse studenten letterlijk 10 keer meer betaalden dan ik aan de UGent. Che fortuna! Incredibile!

Waarom werk je zo graag bij Epos en Erasmus+? Wat maakt dit een boeiende organisatie en sector om in te werken?

Wat voor mij werken bij Epos, meer bepaald bij eTwinning, zo een boeiend maakt, is de combinatie van onderwijs en internationalisering. Het zijn mijn twee universitaire opleidingen en grootste interessegebieden die samenkomen. Met een diploma Toegepaste Taalkunde Nederlands-Frans-Italiaans en een Educatieve Master op zak, sprong ik al een gat in de lucht toen ik de vacature nog maar zag verschijnen. Ik zal jullie maar niet vertellen wat mijn reactie was toen ik werd aangenomen 😉.

Elke dag kom ik in contact met interessante mensen die een verhaal te vertellen hebben. Zijn het (inter)nationale collega’s of leerkrachten? Ze weten me telkens te verrassen met een andere werk-/lesmethode, nieuwe inzichten op vlak van onderwijs, onbekende cultuurverschillen, etc. Komt daarbovenop dat je af en toe mag reizen, jouw netwerk internationaal kan uitbreiden en vreemde talen mag spreken. Dit alles samen maakt van een job bij Epos elke dag een klein, maar avontuurlijk reisverhaal.

Hoe heb je het programma zien evolueren in de tijd dat je hier werkt? Bepaalde evoluties, klemtonen die anders kwamen te liggen?

Ik werk nog maar een kleine 2 jaar bij Epos, dus deze vraag is voor mij minder van toepassing. Ik heb nog 4 maanden gewerkt in het vorige E+-programma en dan zijn we overgeschakeld naar het nieuwe programma 2021-2027, met prioriteiten als digitalisering, inclusie en klimaat.

Welke evoluties verwacht je nog? Welke thema’s en waarden zou je graag nog meer op de voorgrond plaatsen?

De prioriteiten die voor het huidige werkprogramma zijn geselecteerd, voornamelijk inclusie en klimaat, zijn twee thema’s waar ik enorm veel belang aan hecht. Hopelijk worden die verder uitgewerkt en blijft de Commissie hierop inzetten.
Een thema dat ik graag nog zou zien verschijnen sluit aan bij inclusie. Het zou fijn zijn mocht er extra aandacht gegeven worden aan vluchtelingenproblematiek/integratie in de maatschappij en (mental) well being.

Tot slot: wat is jouw verjaardagswens voor Epos en Erasmus+? 

“Driewerf hoera voor Epos en Erasmus+. Dat er nog vele jaren van internationalisering en Europese verbondenheid mogen volgen.”

Dank je wel Hannah voor deze mooie bijdrage en je live verjaardagswensen in dit filmpje: