Stefan Baeyens

Manager SHOP Team VDAB

 

 

“Iedereen moet kunnen deelnemen aan het Erasmus+-programma. Ik ben blij dat inclusie vandaag zo hoog op de agenda staat.”

Ter gelegenheid van de verjaardag van Erasmus+ en Epos nodigden we Stefan Baeyens, Manager SHOPteam bij de VDAB en bestuurder van Epos, uit voor een terugblik. Hij had ook een mooie verjaardagswens voor ons. 

Na zijn studies psychologie en eerste werkervaring als bedrijfspsycholoog kwam Stefan Baeyens terecht bij de VDAB. “Ik ging aan de slag in het departement beroepsopleidingen en coördineerde de Europese projecten waarbij onze opleiders stage volgden in het buitenland”, vertelt hij. Hij had dus veel Europese ervaring wanneer hij in 2000 directeur werd van het Vlaams Leonardo da Vinci Agentschap voor de beroepsopleiding. Dit had als doel om onderwijs- en overheidsinstellingen, ondernemingen, beroepsfederaties en sociale partners te laten samenwerken aan Europese projecten. In 2007 werd hij directeur van Epos, samen met Annemie Dewael. Na drie jaar keerde hij terug naar zijn eerste liefde: de VDAB. Sindsdien is hij er Manager SHOPteam, wat hij combineert met een rol als bestuurder bij Epos.

Werk vinden in het buitenland 

In de raad van bestuur van Epos vertegenwoordigt Stefan de VDAB, wat betekent dat hij vooral naar het Erasmus+-programma kijkt door een bril van beroepsopleidingen. “In die context vind ik het jammer dat onze cursisten in de vorige ronde van Erasmus+ (2014-2020, nvdr) niet meer konden deelnemen. Het is mijn ambitie om dat proces weer op gang te krijgen want Erasmus+-ervaringen zijn zo waardevol voor de deelnemers. Ze doen internationale contacten op, leren nieuwe culturen kennen, hun talenkennis gaat erop vooruit en ze ontwikkelen een Europees gevoel.”

Stefan Baeyens heeft veel goede herinneringen aan zijn ‘Leonardo-periode’. Eén ervan zal hem altijd bijblijven. “Ik ging naar het Verenigd Koninkrijk met de ferry. In die tijd kon je nog geen tickets bestellen online. Dus ik belde naar P&O en gaf door aan de dame aan de andere kant van de lijn dat ze de factuur naar het Leonardo-agentschap mocht sturen. Toen vroeg ze: ‘Meneer, mag ik iets vragen? Is dat Leonardo, van het programma? Ik ben in deze job begonnen na mijn stage met jullie!’ Fantastisch, toch? Vroeger vond een groot deel van onze cursisten net als deze dame werk in het buitenland na hun opleiding, en dat wil ik dus graag terug.”

Erasmus+ voor iedereen 

Van de vier pijlers van het Erasmus+-programma ligt sociale inclusie Stefan Baeyens het nauwst aan het hart. “Uiteraard zijn alle pijlers belangrijk, maar inclusie steekt er voor mij wel bovenuit. In de tijd van het Leonardo-programma heb ik ondervonden hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld studenten met een migratie-achtergrond te laten deelnemen. Vaak mochten zij dit niet van thuis. We hebben toen samen met de scholen veel inspanningen gedaan zodat iedereen zou kunnen deelnemen. Ik ben blij dat dit vandaag nog altijd hoog op de agenda staat.”

Stefan Baeyens heeft nog een wens voor de verjaardag van Epos en Erasmus+. “Eerst en vooral wil ik proficiat wensen aan de Europese Commissie, want zij laten het programma al 35 jaar evolueren. En natuurlijk ook aan de vele duizenden deelnemers, die het succesverhaal compleet maken samen met de vele organisaties en partners. En ik wil in het bijzonder de medewerkers van Epos bedanken. Zij zijn onbekend voor de deelnemers, terwijl ze het grootste werk doen achter de schermen om van het programma een succes te maken. Zonder hen zouden we niet staan waar we nu staan! Er is maar één iets dat ik spijtig vind, namelijk dat Erasmus+ pas ontstaan is in 1987. Ik ben namelijk afgestudeerd in ’86 en heb dus nooit kunnen deelnemen. Maar wie weet, misschien lukt het nog wel een keer… Op naar de volgende 50 jaar!”

Bekijk de verjaardagswens van Stefan voor Erasmus+ en Epos: