Home Happy birthday Erasmus+ & Epos: getuigenissen WICO Pelt – Sofie Sevens: van uitwisselingsstudent tot buitenlands stagiair

WICO Pelt – Sofie Sevens: van uitwisselingsstudent tot buitenlands stagiair

Tegen alle jongeren die overwegen om ‘op Erasmus’ te gaan, wil ik zeggen: Ga! Voor je ligt een kans die je niet vaak zal krijgen. Het is mooi: je maakt vrienden voor het leven, ontdekt andere culturen en groeit echt als persoon. En als je al besloten hebt om te vertrekken: geniet ervan!

Sofie

Van uitwisselingsstudent tot buitenlands stagiair

Dat onze school, WICO Campus Overpelt, internationaal georiënteerd is, is oud nieuws voor de mensen die onze school goed kennen. Al vele jaren gaan onze leerlingen op uitwisseling naar verschillende landen. De afgelopen jaren vertrokken ook leraren op buitenlandse activiteiten. Om de verjaardag van Epos en Erasmus+ te eren, willen we graag het verhaal van Sofie Sevens met jullie delen. Sofie ging als leerling van onze school op uitwisseling in de school Antoni Pous in Manlleu, Catalonië/Spanje. Vorig jaar deed ze tijdens haar studies voor leraar een buitenlandse stage, opnieuw via Erasmus+ en op diezelfde partnerschool.

 

 

“Samen met enkele medestudenten trok ik naar Manlleu. De Spaanse studenten kwamen ook op bezoek bij ons in Overpelt. Het was een zalige ervaring, eentje waarbij veel nieuwe vriendschappen gevormd werden”, vertelt Sofie. Wat haar het meest bijbleef van haar uitwisseling, waren de voor haar vreemde tijdstippen waarop de Spanjaarden aten. “Vier of vijf keer per dag eten en een avondmaal om 21:00 uur? Dat vond ik raar. Maar ik heb op een week tijd zo veel mooie dingen gezien. Toen ik thuiskwam, wilde ik meteen terug. Maar aangezien ik toen maar zestien jaar was, vonden mijn ouders dat niet het beste plan.”

Sofie moest dus wachten om terug te kunnen keren naar Manlleu. Tijdens haar studies aan de hogeschool kreeg ze te horen dat ze op buitenlandse stage mocht gaan, en dat ze de stageplaats zelf mocht kiezen. “Natuurlijk dacht ik meteen aan de school in Manlleu. Ik ondernam meteen actie en stuurde een Facebookberichtje naar Juan, een leraar van de school. Na wat mailen en babbelen kon ik aan de slag: 4,5 maanden stage in de Spaanse school Antoni Pous!”

Of deze Erasmuservaringen haar hebben gevormd tot wie ze nu is, wilden wij graag weten. Sofie is erg enthousiast: “Van nature was ik altijd al een sociaal persoon. Maar deze ervaringen hebben me nog meer doen openbloeien. Ik ben zelfzekerder geworden en sta sterker in mijn schoenen. Zonder Erasmus+ was dat sowieso een pak minder het geval geweest.”

Tijdens haar stage in Manlleu kreeg ze de kans om het huidige uitwisselingsproject mee te begeleiden. Ze is dan ook een grote supporter van Erasmus+: “Tegen alle jongeren die overwegen om ‘op Erasmus’ te gaan, wil ik zeggen: Ga! Voor je ligt een kans die je niet vaak zal krijgen. Het is mooi: je maakt vrienden voor het leven, ontdekt andere culturen en groeit echt als persoon. En als je al besloten hebt om te vertrekken: geniet ervan!”

Bedankt voor deze mooie bijdrage.