Home Inspiratie en resultaten Beroepsonderwijs en -opleiding Europese bedrijfsstage voor leerlingen van viio Tongeren is méér dan een werkstage

Europese bedrijfsstage voor leerlingen van viio Tongeren is méér dan een werkstage

Met het Erasmus+ project ‘viio Tongeren goes Europe’ wil de school haar leerlingen optimaal voorbereiden op het latere leven, zowel op het werk als daarbuiten. Elk schooljaar krijgen een 40 tal leerlingen uit het zevende jaar de kans om een boeiende buitenlandse bedrijfsstage te lopen. Ze zijn allemaal laaiend enthousiast, net als hun leerkrachten, ouders en de stagebedrijven.

“Een buitenlandse stage heeft veel voordelen. Behalve een werkstage, helpt het om onze leerlingen te vormen tot ruimdenkende wereldburgers met veel oog voor diversiteit.”

viio Tongeren goes Europe

“Na het afstuderen komen onze leerlingen vaak terecht in bedrijven met een internationaal karakter. Door een buitenlandse stage zijn ze hier beter op voorbereid. We merken ook dat een buitenlandse stage een grote troef is bij het solliciteren in dergelijke bedrijven. Bovendien is heel wat technische informatie in bedrijven enkel beschikbaar in het Engels. Onze leerlingen hadden vaak onvoldoende kennis van (technisch) Engels wanneer ze de schoolbanken verlieten,” vertelt Gert Brems, één van de vijf drijvende krachten van het internationaliseringsteam van het viio in Tongeren.

“De arbeidsmarkt is op zoek naar flexibele mensen met veel zelfvertrouwen die uitdagingen aandurven en zelfstandig kunnen werken. Als school is het onze taak om onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het latere leven, zodat ze hun plan kunnen trekken in een snel veranderende maatschappij. Daarom startten we met ons Erasmus+ project ‘viio Tongeren goes Europe’.”

Voordelen van buitenlandse stage

Het project richtte zich initieel op leerlingen uit het zevende jaar hout, elektriciteit en mechanica. Sinds kort lopen er ook gelijkaardige projecten met het zevende jaar kinderzorg, ouderenzorg en verkoop. “Gedurende 4 weken lopen onze leerlingen een bedrijfsstage in IJsland, Denemarken, Slovenië, Italië, Malta of Spanje. Ze verblijven in groepjes van ongeveer 5 personen in een appartement waar ze zelfstandig wonen. Tijdens voorbereidende activiteiten krijgen ze onder andere een teambuilding, extra lessen Engels, leren ze wassen, strijken en koken. Tijdens de weekends in het buitenland staan er culturele uitstappen op het programma,” aldus Gert Brems.

Een stage is een verplicht onderdeel van het curriculum van de leerlingen van het viio2. Ze kunnen kiezen tussen een stage in België of met Erasmus+ in het buitenland. Het voornaamste doel van de stage is het opdoen van werkervaring. Een stage in het buitenland heeft bijkomende voordelen:

  • De leerlingen ervaren het onderwijssysteem in een ander land en de relatie met het bedrijfsleven.
  • Ze leren het belang van attitudes zoals stiptheid, inzet, werken in team en veiligheid, die zowel van belang zijn op de werkvloer als in het dagelijkse leven.
  • Ze verruimen hun culturele bagage.
  • Ze leren een andere taal (Engels) gebruiken, zowel in een werkgeraleteerde context als in hun omgang met de plaatselijke bevolking.
  • Ze verhogen hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
  • Ze worden gevormd tot kritische wereldburgers die oog hebben voor diversiteit en verscheidenheid.

De tijd van hun leven

De leerlingen van het viio Tongeren zijn zeer enthousiast over hun buitenlandse stage. “Ze spreken vaak over ‘de tijd van hun leven’. Ze zijn bijzonder tevreden over de organisatie en de financiële middelen die hen ter beschikking worden gesteld. Ook de bedrijven waar ze mogen werken zijn lovend over hen. Na 14 jaar zijn er dan ook al heel wat professionele banden ontstaan. Ongeveer de helft van onze leerlingen kiest voor een buitenlandse stage. Ook voor de leerkrachten die als begeleider meegaan, is dit een unieke professionele en persoonlijke ervaring. Ten slotte krijgen we ook van de ouders van onze leerlingen zeer positieve reacties. Dat doet ons uiteraard veel plezier,” besluit Gert Brems.