Sociale inclusie als jaarthema in 2023

Na digitalisering en ecologische duurzaamheid de voorbije jaren, is sociale inclusie het kernthema van Epos in 2023.

Want bouwen aan een inclusievere wereld, dat doen we allemaal samen.

Alle acties in het Erasmus+ programma hebben als doel om inclusie en diversiteit te bevorderen door gelijke kansen en toegang te bieden aan iedereen.

Aangezien veel onderwijsinstellingen en organisaties vandaag te maken krijgen met een steeds diverser doelpubliek, ondernemen ze tal van initiatieven en projecten om te werken aan meer sociale inclusie. Zo werken ze aan een samenleving waar iedereen van tel is, ongeacht afkomst, huidskleur, taal, sociale achtergrond, geaardheid, …

Daarom heeft Epos in het VOX-zine 2023 enkele succesvolle Erasmus+ projecten voorgesteld. Je vindt het VOX-zine over sociale inclusie hier.

Over de oorzaken en de gevolgen van sociale inclusie is al veel inkt gevloeid. Nog meer tijd is er besteed aan potentiële oplossingen om meer inclusief te zijn als maatschappij, in de werkomgeving, op school, enz. Ervaringsdeskundigen trachten duidelijk te maken wat het betekent om in een niet-inclusieve omgeving op te groeien, te leven en te werken.

Op het jaarlijkse event Grensverleggers heeft Epos daarom getracht om mentale grenzen te verleggen. Epos had experten kunnen uitnodigen voor een aantal keynotes, gekoppeld aan enkele workshops. De deelnemers vergaren dan opnieuw meer kennis en misschien meer vaardigheden. Maar hoe voelt sociale inclusie?

I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.

Maya Angelou

Met deze quote van Maya Angelou in gedachten heeft Epos aan het theatergezelschap Theater van A tot Z, eerder al een begunstigde bij Epos, de opdracht gegeven om een toneelstuk te maken over sociale inclusie. In het stuk ‘HORIZON’ worden vijf totaal verschillende personages met elkaar geconfronteerd: een blinde jongen, een zwarte vrouw, een witte man, een muzikante uit het Midden-Oosten en een clown. Het toneelstuk roept vragen op als: ‘Hoe belangrijk zijn verschillen in onze geglobaliseerde wereld? En verandert die wereld als we verschillen overbruggen? Kunnen mensen anders zijn en toch hetzelfde?’ Genoeg stof tot nadenken dus in deze woordeloze, poëtische voorstelling over inclusie en diversiteit.

Met dit stuk wil Epos de discussie over diversiteit, inclusie en Europees burgerschap helpen stimuleren door in te spelen op de gevoelens die inclusie of het ontbreken ervan opwekt.

Bij dit stuk hoort ook lesmateriaal ter ondersteuning van scholen die met hun leerlingen de opvoering ervaren.

Meer info en de videotrailer is te vinden op https://www.theateraz.be/ theater/horizon.html, en via www.theaterAZ.be.

Download het volledige Epos jaarboek 2023
download PDF