Benoit – doctorandus U Hasselt / HEC Liège

Na mijn bacheloropleiding Handelsingenieur in de Toegepaste Wetenschappen aan de UHasselt wou ik mij specialiseren in duurzaamheid. Ik ging daarom op zoek naar een masteropleiding die mij hierbij zou helpen. In deze keuze wou ik mij niet laten beperken door taalgrenzen. Zo kwam ik terecht bij de master Sustainable Performance Management aan HEC Liège. Ik kende de universiteit al van een tandemproject waaraan ik deelnam voor mijn vak Frans tijdens mijn bachelor.  

Studeren in Luik zag ik als een mooie uitdaging. Dit verliep niet zonder slag of stoot, wat duidelijk maakte hoe groot de taalbarrières zijn en hoe zelden studenten over de taalgrens heen gaan. Ik was op dat moment verre van tweetalig, maar het feit dat het merendeel van de vakken in het Engels werden gegeven gaf mij toch voldoende vertrouwen om ervoor te gaan. Ik koos bewust om enkele Franstalige vakken op te nemen en zo mijn Frans te verbeteren.  

Tijdens deze twee jaar in Luik heb ik geleerd dat je je meteen moet onderdompelen in de andere taal, ook al beheers je die nog niet perfect. Je moet jezelf leren uitdrukken met de kennis die je bezit en al doende leer je bij. Het blijven oefenen van een vreemde taal maakt dat ik nu veel vlotter ben in Frans dan mijn ex-medestudenten uit Hasselt die vaak maanden geen woord Frans spreken.  

Wat ik ook heb geleerd is dat de angst om fouten te maken en voor schut te staan, totaal onterecht is. Ik werd niet uitgelachen omwille van fouten of mijn raar accent. Mensen hadden juist heel veel respect voor mij omdat ik de moeite deed om hun taal te spreken.  

Zo leerde ik dat het veel moeilijker is om vrienden te worden of een band op te bouwen als je bijvoorbeeld in het Engels in plaats van zijn of haar moedertaal spreekt. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op professioneel vlak heeft Frans spreken deuren voor mij geopend. Het feit dat ik me niet liet tegenhouden door taalbarrières is van grote meerwaarde op mijn cv en heeft er mee voor gezorgd dat ik gevraagd werd een doctoraat te beginnen.  

Momenteel werk ik als doctorandus aan zowel de UHasselt als HEC Liège. Ook hier merk ik de vele voordelen van het werken over taalgrenzen heen. Naar Luik gaan is één van de beste keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt met vele positieve gevolgen. Ik kan het iedereen aanraden!