Glenn – afgestudeerd als master Universiteit Luik

Ik ben Glenn, 23 jaar en woonachtig te Riemst (op de taalgrens).  

Wanneer je in het Vlaamse lager onderwijs op 10-jarige leeftijd je eerste woordjes Frans leert, besef je (nog) niet in welk groter project deze eerste lessen kaderen. De ene vindt het grappig en leuk, de ander vindt het saai en stom. Ik zag er van kinds af aan wel het nut en de fun van in en daar pluk ik tot de dag van vandaag nog steeds de vruchten van. Ik heb namelijk al meerdere keren in mijn leven dankbaar gebruik gemaakt van mijn kennis van de Franse taal: vanaf mijn 12de probeerde ik uit eigen beweging de eerste contacten te leggen met Waalse kinderen in mijn voetbalclub en een paar jaar later ging ik zelfs een tijdje bij een club over de taalgrens meetrainen. Enkele jaren geleden bezocht ik Parijs waar ik iedereen hardnekkig in het Frans bleef aanspreken. Zelfs in mijn geschiedkundige hobby krijg ik vaak oude documenten in mijn handen die bijna altijd in het Frans zijn opgesteld.  

Al de bovenstaande hobby gerelateerde ervaringen hebben mij de kennis en de durf opgeleverd die ik de dag van vandaag heb. Mede hierdoor besloot ik vorig academiejaar, na het behalen van mijn eerste masterdiploma (Industrieel ingenieur bouwkunde) aan de UHasselt, dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik startte aan een volgende tweejarige master (Burgerlijk ingenieur bouwkunde) aan de Universiteit van Luik, die ik weldra met succes zal afronden. Hierdoor openden al enkele nieuwe deuren, zodat ik binnenkort mijn eerste professionele stappen aan beide kanten van de taalgrens zal kunnen zetten.  

Voor mij was en is het Frans niet meer uit mijn leven weg te denken. Ik gebruik het om te communiceren met vrienden, tijdens het reizen, voor mijn hobby en weldra ook voor mijn werk. Dankzij die extra taal worden er elke dag nieuwe opportuniteiten gecreëerd en dit is zeker en vast het geval in een land als België. Hoe sneller je het nut van deze extra taal inziet, hoe makkelijker en hoe meer vruchten je ervan zal kunnen plukken. Dit inzicht kreeg ik zelf pas op latere leeftijd. Ik ben van mening dat het nooit te laat is om te leren.