Werken aan een goed draaiend partnerschap

 

 

Samen met projectpartners werken aan een gemeenschappelijk doel vraagt om transparantie en vertrouwen. Op dezelfde golflengte zitten, open communiceren en goede afspraken maken zijn dan ook van fundamenteel belang. Maar hoe zorg je er nu voor dat jij en je projectpartners op dezelfde golflengte zitten? Hoe vaak hoor en zie je elkaar best? Wat kan je meer doen dan elkaar mailen of telefoneren, en hoe vermijd je ellenlange en saaie vergaderingen?

 

Waarmee begin je eerst? Ook al staat alles in de projectaanvraag: zorg er zo vlug mogelijk voor (tijdens de 1e projectmeeting bijvoorbeeld) dat alle neuzen in dezelfde richting staan rond zowel de doelstellingen (verwachte resultaten, impact & evaluatie-elementen) als de activiteiten (taakverdeling + bijhorende timing) van het project. Dit moet echt 100% duidelijk zijn voor iedereen.

 

Daarnaast hou je best rekening met  de basis ingrediënten voor goede communicatie:

  • Streef naar een continue uitwisseling
  • Werk niet naast maar met elkaar
  • Werk met een duidelijke planning en verslaggeving
  • Maak afspraken die SMART zijn
  • Plan kennismakingsbezoeken in – leer je partners kennen!
  • Werk met een communicatiedraaiboek

 

Tijdens de kick-offs besteden we hier altijd aandacht aan; je vindt meer informatie in de bibliotheek (projectuitvoering à KA1 à kick-offs). Verder vind je in  de internationaliseringsgids Horizon handige sjablonen die je kunnen helpen om een echte visie op communicatie en samenwerking uit te bouwen.