De ‘Union of Skills’ promoot het belang van vaardigheden en investeert in mensen voor een concurrende Europese Unie

De sterkte van Europa ligt in haar menselijk kapitaal. Bovendien heeft Europa geschoolde mensen nodig om nieuwe uitdagingen aan te gaan en concurrerend te blijven.

Europese landen kampen met aanzienlijke tekorten aan vaardigheden en arbeidskrachten op het gebied van geletterdheid, wiskunde, wetenschappen, digitale vaardigheden en burgerschap.

Daarom introduceert de Europese Commissie de ‘Union of Skills’, een plan om onderwijs, opleiding en levenslang leren van hoge kwaliteit te verbeteren.

Het actieplan voor basisvaardigheden met extra aandacht voor burgerschapsvaardigheden en het strategisch plan voor STEM-vakken zijn belangrijke initiatieven in het kader van de ‘Union of Skills’ en werd op 5 maart 2025 goedgekeurd.

 

Het doel is om:

  • hogere niveaus van basis- en geavanceerde vaardigheden te bereiken
  • mensen de kans te geven hun vaardigheden regelmatig bij te schaven en nieuwe vaardigheden te leren
  • de aanwerving door bedrijven in de hele EU te vergemakkelijken
  • toptalent in Europa aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden

 

De Union of Skills ligt in het verlengde van het Jaar van de Vaardigheden en wil de inspanningen die in dat jaar geleverd werden verder zetten.

Tevens biedt het ook een antwoord op de oproepen op meer nadruk te leggen op basisvaardigheden in de rapporten van Draghi en Letta.

Bezoek de Union of skills landingspagina of download de factsheet van de Europese Commissie. Voor al je vragen kan je terecht bij de FAQ’s.

Wist je dat….

Nieuwe doelstellingen van de Commissie voor 2030:

  • het percentage leerlingen dat slecht presteert op het gebied van lezen en schrijven, wiskunde, natuurwetenschappen en digitale vaardigheden moet minder dan 15% zijn, terwijl het percentage leerlingen dat goed presteert op het gebied van lezen en schrijven, wiskunde en natuurwetenschappen ten minste 15% moet zijn
  • het aandeel studenten in STEM-vakken in het initiële beroepsonderwijs en-opleiding  moet ten minste 45% bedragen, waarbij ten minste 1 op de 4 studenten vrouw moet zijn
  • het aandeel studenten in STEM-vakken in het tertiair onderwijs moet ten minste 32% bedragen, met ten minste 2 op de 5 vrouwelijke studenten
  • het percentage studenten dat is ingeschreven voor doctoraatsprogramma’s op ICT-gebied moet minstens 5% bedragen, waarbij minstens 1 op de 3 studenten vrouw moet zijn

 

Erasmus+ en het belang van vaardigheden

In het ontwikkelen van vaardigheden is onderwijs natuurlijk cruciaal en in dat verband staat het Erasmus+ programma centraal.
Epos erkent en stimuleert al langer het belang van internationalisering voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

In het kader van het Jaar van de Vaardigheden interviewden we heel wat leerkrachten en leerlingen die ons inzichten gaven van hoe ze via het Erasmus+ programma nieuwe vaardigheden ontwikkelden.

Bekijk hier alle getuigenissen.

Compilatie leerkrachten over het ontwikkelen van vaardigheden via Erasmus+