Van Europa naar de wereld: de kracht van Erasmus Mundus
Interview met Lotte Laenen en Andries Verspeeten van UGent

Voor studenten die dromen van een internationale carrière en een hoogstaand academisch traject, is Erasmus Mundus een unieke kans om hun ambities waar te maken. Dit prestigieuze programma binnen Erasmus+ biedt studenten uit de hele wereld de mogelijkheid om aan topuniversiteiten in verschillende landen te studeren. Erasmus Mundus bestaat uit gezamenlijke masteropleidingen, ontwikkeld en aangeboden door een internationaal consortium van hogeronderwijsinstellingen.
Lotte Laenen en Andries Verspeeten – UGentDit programma trekt zeer getalenteerde en gemotiveerde studenten aan, die bewust kiezen voor een internationaal traject
Erasmus Mundus gezamenlijke masteropleidingen richten zich op uitzonderlijk gemotiveerde studenten die zich onderscheiden door academische excellentie. Minstens drie universiteiten uit verschillende landen werken samen om hen een uniek, interdisciplinair en grensoverschrijdend studieprogramma aan te bieden.
“Dit programma trekt zeer geëngageerde studenten aan, die aan strikte toelatingsvoorwaarden moeten voldoen. Vaak hebben ze al een Erasmus-uitwisseling achter de rug en kiezen ze bewust voor een verdergaand internationaal avontuur”, zegt Lotte Laenen, EU-projectadviseur aan UGent.
Zij volgt de Erasmus Mundus Actie opbinnen het Team Europese Onderwijsprojecten aan UGent.
Een belangrijke pijler van Erasmus Mundus is de verplichte mobiliteit: de studenten moeten zich minimaal twee keer fysiek verplaatsen naar verschillende landen. Dit maakt het programma uitdagend, maar ook enorm verrijkend.
“Het biedt toegang tot uiteenlopende onderwijsculturen en netwerken, wat de academische en professionele perspectieven van de studenten vergroot”, licht Laenen toe.
Meer dan een diploma
Een Erasmus Mundus masteropleiding biedt tal van voordelen, zowel voor de studenten als voor de hogeronderwijsinstellingen. De studenten krijgen door hun deelname niet alleen toegang tot hoogstaand academisch onderwijs, maar ook een verrijkende interculturele ervaring. “Het collectieve karakter van de opleiding maakt het zo bijzonder”, zegt Laenen.“Het is niet alleen een individuele academische uitdaging, maar ook een netwerkervaring die studenten verbindt over landsgrenzen heen. Dat is anders dan een standaard Erasmus+ mobiliteit en dus zeker een meerwaarde.” Daarnaast verhoogt het programma de inzetbaarheid van de studenten op de arbeidsmarkt. Door de internationale en multidisciplinaire aanpak ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals interculturele communicatie, netwerken en academische excellentie.
Voor de onderwijsinstellingen betekent deelname aan Erasmus Mundus een versterking van hun internationale zichtbaarheid en reputatie. “Voor UGent heeft dit programma de afgelopen twintig jaar deuren geopend. We kregen hierdoor meer internationale zichtbaarheid en worden gezien als een huis van kennis”, vertelt Andries Verspeeten, Teamleider Europese onderwijsprojecten aan de UGent. Bovendien stimuleert de samenwerking met andere universiteiten en niet-academische partners verdere innovatie binnen het hoger onderwijs.
Lotte Laenen, EU-projectadviseur aan UGentWe hebben een mondiaal netwerk van alumni opgebouwd, waarvan velen doorgroeien naar internationale organisaties. Zij zijn de beste ambassadeurs, zowel voor het programma als voor UGent.
UGent als drijvende kracht achter internationale samenwerking
UGent heeft van meet af aan sterk ingezet op Erasmus Mundus en is betrokken bij een groot aantal programma’s. Hiervoor werd de instelling in 2024, tijdens de viering van 20 jaar Erasmus Mundus, ook specifiek erkend door de Europese Unie. De universiteit heeft een lange traditie in Europese onderwijs- en onderzoeksprogramma’s en blijft inzetten op de verdere ontwikkeling van onder andere Erasmus Mundus-opleidingen.
“We hebben een mondiaal netwerk van alumni opgebouwd, waarvan velen doorgroeien naar internationale organisaties”, zegt Laenen.
“Zij zijn de beste ambassadeurs, zowel voor het programma als voor UGent.”
Ook op het vlak van onderwijsinnovatie speelt de Gentse universiteit een voortrekkersrol. De samenwerking met internationale partners zorgt voor kennisuitwisseling en de implementatie van best practices.
“Professoren waren en blijven gemotiveerd om met Erasmus Mundus aan de slag te gaan. Het biedt hen de kans om samen te werken met topuniversiteiten en onderwijs op het hoogste niveau te bieden, wat ook tot kruisbestuiving leidt met samenwerking op ander vlak, zoals in onderzoek en innovatie”, aldus Verspeeten.
Blauwdruk voor het Europese hoger onderwijs
Erasmus Mundus sluit aan bij de bredere Europese ambities op het vlak van hoger onderwijs, zoals in recente jaren ook uitgesproken voor de Europese Universitaire Allianties. De Europese Commissie werkt namelijk aan een Europees diploma (European Degree), een nieuw en universeel erkend kwalificatiesysteem dat voortkomt uit diepere en bredere transnationale samenwerking.
“Erasmus Mundus is een concreet voorbeeld van hoe we die visie vandaag al in de praktijk brengen. Door gezamenlijke diploma’s en internationale samenwerking draagt het programma bij aan de versterking van het Europese hoger onderwijs op wereldniveau”, besluit Verspeeten.