eTwinning bereikt een absolute mijlpaal: 1 miljoen geregistreerde eTwinners. Dat werd op 2 december 2021 officieel bekend gemaakt via een Tweet van Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd.

 

De nationale ondersteuningsdiensten en de leerkrachten zelf vieren deze prestatie met allerhande acties op sociale media. Zo is er speciaal een hashtag, #1MeTwinners, aangemaakt die alle berichten rond dit heugelijke nieuws verzamelt. Bovendien organiseert eTwinning een 1 million social media chain. eTwinners delen via hun socialemediakanalen het antwoord op de vraag ‘Wat is het beste resultaat dat jij en je leerlingen behaald hebben dankzij eTwinning?’ en taggen een collega-eTwinner die op zijn/haar beurt hetzelfde doet. Op die manier wordt er een ketting aan reacties op sociale media gecreëerd.

Europees commissaris Gabriel is vol lof: “Dit is een fantastische prestatie en toont aan dat eTwinning een groot Europees succesverhaal is.” Het huidige succes kwam echter niet uit de lucht gevallen. Online internationalisering introduceren in scholen was enkele jaren geleden geen evidentie. “eTwinning is nu heel anders dan in het verleden. Het was geen eenvoudige opgave om te komen waar we nu zijn. De geweldige projecten die nu plaatsvinden, zijn het resultaat van 16 jaar onderzoek, experimenten en onophoudelijk hard werk achter de schermen,” klinkt het bij eTwinning.

Het online platform werd opgericht in 2005 als onderdeel van het bredere Erasmus+ programma van de Europese Commissie met als hoofddoel internationalisering in het onderwijs te stimuleren. eTwinning ontpopte zich tot een levendige gemeenschap die tot op de dag van vandaag blijft groeien en beschouwd wordt als de grootste online community voor scholen in Europa.

Wie meer informatie wenst over eTwinning of zich graag registreert, kan altijd terecht op de Europese portaalsite of op de Vlaamse eTwinning-website.