Anne-Li Demonie

Kan je iets vertellen over jouw ervaring met Erasmus+? Waar, wanneer, welk thema, wat deed je?

Ik ben dus voor 5 maand op Erasmus uitwisseling naar Brno (Tsjechië) tijdens mijn masterjaar. Dit was binnen het programma Taal- en Letterkunde: Engels-Latijn. De keuze voor Brno was een tikkeltje ongewoon volgens mijn coördinatoren omdat deze locatie over het algemeen niet kan opboksen tegen een Rome, Berlijn of Parijs, maar toch was het voor mij een zeer bewuste keuze. Via mijn promotor aan de UGent, en een eerdere zomerschool in Polen, wist ik dat de Masaryk Universiteit een veel breder taalkundig programma had dan hier werd aangeboden. En dat was voor mij wel genoeg argumentering.

Heb je een onvergetelijke anekdote van deze ervaring? Iets grappigs, iets dat je leven veranderde?

Ik heb niet meteen 1 anekdote die er uitspringt, maar enkele mooie herinneringen die ik heb van mijn tijd daar:

  • Joggen in de sneeuw (wanneer hebben wij nog voor het laatst écht sneeuw gehad??)
  • Lange wandelingen door de bossen, langs de Přehrada (het stuwmeer daar), het opzoeken van grotten enz.
  • Het feit dat ik vanuit Brno zo gemakkelijk kon afspreken met een goeie vriendin in Wenen. We zijn geregeld over en weer gegaan.
  • Een heel warm ontvangst in de Lindy Hop gemeenschap van Brno. Ik denk bijvoorbeeld aan de bandleider die tijdens een sociaal event ineens in de microfoon verkondigde dat hij hoopte dat de Swing Wingers, zoals zij zichzelf noemen, een beetje zouden zorgen voor mij tijdens mijn verblijf. Zo hartverwarmend!
  • De mevrouw die de koffiebar/cafetaria bemant! Elke ochtend kwam ik daar mijn caffe latte halen, en telkens werd ik met een lach begroet en maakte ze tijd voor een kleine babbel. Tevens was zij de eerste die onderworpen werd aan mijn gebrekkig Tsjechisch.

 

Dus ja… ik heb een zeer rustige Erasmus uitwisseling achter de rug, maar dat paste mij ook en ik ben blij dat dit óók Erasmus kan zijn. Gewoon even weg zijn in een andere omgeving, en het alledaagse leven daar verderzetten.

Wat heb je geleerd uit deze Erasmus+ ervaring? Wat neem je mee in je verdere leven, zowel op persoonlijk vlak als professioneel? Zijn er mensen die je leerde kennen of vrienden die je maakte en die je vandaag nog steeds ziet?

Voor mij was de Erasmus+ zeker en vast een eye-opening ervaring. Het was de eerste keer tijdens mijn studie dat ik de mogelijkheid had om mij écht te verdiepen en ik heb dan ook enorm veel opgestoken daar. Veel van die opgedane kennis heb ik dan ook nuttig kunnen inzetten tijdens het schrijven van mijn masterproef. Ik heb er ook veel professionele connecties kunnen leggen; een van de docenten daar is onder meer de co-promotor geworden van mijn thesis en uit de uitwisseling zelf is ook een doctoraatspositie voortgekomen. Op dat vlak was het dus een zeer geslaagde uitwisseling.

Maar ook op persoonlijk vlak ben ik zoveel gegroeid: het was eigenlijk de eerste maal dat ik op mijn eentje voor zo’n lange periode naar het buitenland trok. Dit was natuurlijk een beetje eng, maar voor vele mede-Erasmussers was dit niet anders, en op die manier trek je automatisch gemakkelijk op met elkaar. Zo heb ik nog een aantal vrienden uit verschillende uithoeken van Europa overgehouden waar ik nog geregeld Whatsappjes mee stuur (onder andere uit Finland, Noorwegen, Frankrijk, Italië, Rusland, Kroatië enz.). Ook verscheidene mensen aan de faculteit hebben mij een onvergetelijke tijd bezorgd; zij maakten graag tijd om zondagse uitstapjes te maken, af en toe eens een pub op te zoeken, eens samen te lunchen, een koffie-pauze in te bouwen enz. Zij zijn nu ook mijn collega’s en ik vind het super dat ik al een band met hen heb kunnen opbouwen.

Waarom zou je anderen aanraden om deel te nemen aan een Erasmus+ programma? Waarom mogen ze dit zeker niet missen?

Ik kan het iedereen aanraden; het is een ervaring die behoorlijk letterlijk je leven kan veranderen (ik sta nu op punt België voor een ruime tijd te verlaten en om te ruilen voor Tsjechië) en het is ook erg leerrijk. Je horizon verbreedt erdoor, je leert nieuwe mensen kennen van allerlei andere landen en komt zo in contact met andere culturen, voor studenten die een bepaalde taal leren kan je je eens volledig onderdompelen, je leert zelfstandiger zijn

De 4 kernwaarden van Erasmus+ zijn digitalisering, duurzaamheid, diversiteit en democratische participatie. In welke mate kwamen die aan bod in jouw ervaring?

Hm… Ik ben niet helemaal zeker hoe ik deze vraag moet interpreteren, maar ik ga ervan uit dat er bedoeld wordt hoe ik en de organisatie van de uitwisseling hieraan vorm hebben gegeven? Wat digitalisering betreft heb ik weinig op te merken. Duurzaamheid (ecologisch neem ik aan?) persoonlijk heb ik uit principe ingezet op trein- en busreizen van en naar Brno, maar dergelijke initiatieven worden naar mijn mening te weinig ondersteund. In de e-mails die ik kreeg van mijn universiteit bijvoorbeeld gaat men er steevast van uit dat studenten het vliegtuig nemen… kan beter. Diversiteit kan ook wel nog beter, maar dit lijkt me een wijder probleem dan Erasmus+: het is gekend dat universiteiten nog altijd een redelijk homogeen publiek aantrekken, dus dan kom je wel veel mensen uit een gelijkaardige achtergrond tegen (ondanks de samenkomst en uitwisseling van culturen). Op zich vind ik het wel een zeer mooie zaak dat er zoveel keuze is, dat er studiebeurzen beschikbaar zijn aangepast aan de locatie, en dat het voor veel richtingen een echte must is. En daarmee heb ik ook democratische participatie aangestipt zeker?

Zijn er zaken die volgens jou anders en beter kunnen in de komende 50 jaar?

Ik zou persoonlijk nog meer promotie voor buitenlandse uitwisselingen willen. Nu heb ik wel wat kennis van zaken wat reisbeurzen en dergelijke de universiteit kan voorzien, maar de zichtbaarheid ervan vind ik toch nog wat magertjes. Ook het stereotiepe: “laat ons in Gent of Leuven of zo gaan studeren” zou ik misschien wat meer doorbroken willen zien (ook al valt dit wellicht minder onder de verantwoordelijkheid van Erasmus+) aangezien ikzelf achteraf gezien toch wel een beetje spijt heb dat ik geen opleiding aan CNRS (Parijs), de Universiteit van Wenen of CASTL (Noorwegen) heb gedaan. Ik had het zeker overwogen, had iemand mij dit duidelijker voorgesteld als opties.

Dank je wel Anne-Li voor je mooie bijdrage en veel succes in je verdere leven.