Een speeplaats als hefboom voor Europese projecten

Sinds 2016 werkt basisschool Sint-Paulus uit Kortrijk aan de omvorming van haar klassieke betonnen speelplaats. In 2020 werd de nieuwe speelplaats aangelegd en sindsdien krijgt het project Klimaatspeelplaats bijzonder veel weerklank. Niet alleen prijst men de manier waarop kinderen, ouders en externen betrokken werden, ook de manier waarop de leerkrachten zich ingezet hebben voor het project is uniek.

Op de nieuwe speelplaats komen de kinderen terug in contact met de natuur. Spelen en leren staat er op 1. Dankzij een welgemikt en duurzaam traject is de stadsschool erin geslaagd om haar betonnen vlakte om te toveren in een prikkelend speel- en leerlandschap waar speelnatuur, een flinke dosis leerimpulsen en biodiversiteit hun plek kregen. De school geldt als hét voorbeeld in Vlaanderen als het over het ontharden van schoolspeelplaatsen gaat. De slimme manier waarop de waterhuishouding werd aangepakt, de creatie van een fantastisch speellandschap en het feit dat de speelplaats opengesteld wordt na schooltijd is bijzonder inspirerend. Je ziet er de kinderen nu op een heerlijke manier hun eigen spel spelen. Vuil worden mag, spelen moet, ontdekken en leren is een must. Les geven gebeurt er nu nog meer in open lucht en dit zorgt voor een enorme rijkdom.

gluren over de muur

De afgelopen jaren werd het lerarenteam geprikkeld om over het muurtje te kijken. Via onder andere het Erasmus+ dossier ‘Speelgroenplaats en de buitenklas’ kregen leerkrachten van de school de kans om in Italië, Oostenrijk, Finland en Schotland ‘outdoor learning’ in de praktijk te ervaren. Op die manier werd het team opgeleid om te werken volgens de “Whole school approach” en werden principes van Educatie rond Duurzame Ontwikkeling en STEAM geimplementeerd in de lespraktijk. Dit alles werd laagdrempelig geïntroduceerd via het speelplaatsproject.

Intussen zijn twee leerkrachten van de school opgeleid via Learning Through Landscapes UK en zijn ze de eerste Belgische medewerkers van deze schitterende organisatie, die reeds 30 jaar scholen en leerkrachten begeleidt op het vlak van outdoor learning en speelplaatsontwerp.

eco-school label

In september 2020 kreeg de school dan ook nog eens een mooie kers op te taart. MOS Vlaanderen en FEE (Foundation for Environmental Education) beloonden de school met het Eco-School label. Met in 2019 meer dan 59.000 scholen uit 68 landen is er een groot netwerk aan Eco-Schools: basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven.

Dankzij haar nieuwe Klimaatspeelplaats, is de school klaar om op een verfrissende manier aan de 21ste eeuwse vaardigheden te werken. Onderzoekend en coöperatief leren en een verhoogde concentratie en welbevinden dankzij een kwalitatieve speeltijd en een internationaal netwerk van gelijkgestemden maken van de school een unieke plek in ons onderwijslandschap.

Via onder andere het Erasmus+ dossier ‘Speelgroenplaats en de buitenklas’ kregen leerkrachten de kans om in Italië, Oostenrijk, Finland en Schotland ‘outdoor learning’ in de praktijk te ervaren.