Home Epos CO2-neutraal

Epos CO2-neutraal

Epos gaat voor 100% duurzaamheid

 

Het groene hart van Epos loopt over van trots: we ontvingen het CO2-neutraal certificaat! 

Duurzaamheid staat steeds vaker op de agenda en de nieuwsberichten liegen er ook niet om: we moeten dringend werk maken van een klimaatbewust en duurzaam leven. Het is dan ook terecht een prioriteit van de Europese Unie en dus ook van Epos. Dit certificaat is het bewijs dat Epos volop de duurzame kaart trekt.

De Epos-uitstoot

 

We lieten onze uitstoot berekenen door een gespecialiseerde firma: CO2 Logic.

In onderstaande tabel zie je hoe de uitstoot van Epos verdeeld is.

  • Het leeuwendeel van onze uitstoot, 47%, wordt veroorzaakt door werkgerelateerd reizen. Als nationaal agentschap voor Erasmus+ moeten er uiteraard regelmatig (internationale) verplaatsingen gemaakt worden.
  • 28% komt van het pendelen van onze medewerkers. De overgrote meerderheid van het Eposteam gebruikt het openbaar vervoer en ook het vele thuiswerken zorgt ervoor dat onze impact op dit vlak beperkt blijft.
  • Afval is goed voor 15% van onze uitstoot.
  • De energie nodig voor onze infrastructuur kost ons 9% uitstoot.
  • Tenslotte is er nog 1% koudeverlies.

 

De totale uitstoot van Epos komt neer op 36,46 ton CO2 per jaar. Dat is twee keer met de auto rond de wereld, of vier keer de jaarlijkse uitstoot van de gemiddelde Belg.
Dat is uiteraard niet niets, daarom wil Epos deze uitstoot graag compenseren.

Zo draagt Epos bij

 

Vanaf 1 september wordt onze uitstoot gecompenseerd door het aanplanten van nieuw bos in Zambia, dankzij het project ‘Reforesting in Zambia’.
Onder begeleiding van CO2 Logic is dit project naar voor gekomen: het belooft een grote en duurzame impact.
Het project heeft ook een aantal extra troeven.

Ten eerste zet het zich in voor woman empowerment in Zambia. Ongeveer de helft van de boeren uit het project zijn vrouwen – wat ongebruikelijk is in Zambia. Het project begeleidt hen om hun ondernemerschap te versterken en familiebedrijven op te zetten.

Daarnaast biedt het project ook ‘sustainable methods for vulnerable communities‘. De boeren worden lid van een coöperatieve: ze worden sterk begeleid en krijgen – duurzame – middelen en methodes ter beschikking. Het betekent voor hen ook een stabiel inkomen.

Meer informatie over Reforesting in Zambia vind je in de brochure in bijlage.

Duurzaam Erasmussen

Download de brochure