Europese Dag van de Talen

Bij het afsluiten van het Europese Jaar van de Talen in 2001 werd besloten om in Europa jaarlijks een Europese Dag van de Talen vast te leggen op 26 september om het leren van vreemde talen te promoten en te bevorderen. Sindsdien wordt dit evenement ondersteund vanuit de Europese Commissie en de Raad van Europa met onder andere promotiemateriaal, diverse evenementen. Op de site van de Europese Commissie vind je informative over het Europees beleid en over de acties die de Commissie op Europees vlakt tracht te bereiken.

De Europese Dag van de Talen heeft ook een eigen site. De site is ludiek opgevat: je vindt er leuke en interessante weetjes over de Europese talen (zie language trivia), een talenquiz, een test om je kennis van een aantal talen te evalueren en zelfs een pagina geweid aan gebarentaal. Voor 2017 is er zelfs een bijzondere sectie toegevoegd, nl een ‘alle kleuren van de regenboog’-sectie. Hierin vind je o.a. uitdrukkingen geassocieerd met kleuren in verschillende talen. Bovendien is er nu een lijst met organisaties van (taal)leraren in Europa. En op de kalender kon je stemmen voor het leukste event dat in het kader van de Europese Dag van de Talen werd georganiseerd!

Op 29 september vindt het congres in het teken van het feest van ‘de Europese Dag van de Talen’ plaats. Mis het zeker niet!

Tot 31 december 2018 kan je zelfs deelnemen aan de Europese wedstrijd om het T-shirt voor 2018 te ontwerpen!

Organiseer je zelf een leuke activiteit tijdens de Europese Dag van de Talen 2017? Maak hem bekend op de Europese site! Indien er voor Vlaanderen zich min 10 evenementen registreren, kom je in aanmerking om de prijs van ‘het meest innovatieve initiatief’ te winnen!

2017: de Vlaamse wedstrijd ‘Europese Dag van de Talen’ en de EDT-awards!

Thema: Talen (be)leven! Of: hoe blazen jullie Leven in Talen?

Wat ?

We vroegen ons te vertellen hoe leuk en levendig het leren van talen is via een korte videoclip van een zelfgemaakt liedje, een eigen muzikaal of digitaal verhaal, een toneeltje, een show, een presentatie, een ludiek event… Per onderwijsniveau kon je tot 4 filmpjes inzenden. Deze wedstrijd organiseert het Europese Dag van de Talen-platform naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen op 26 september met de bedoeling leerlingen en cursisten op een ludieke manier creatief en actief te laten omgaan met moderne talen. Voor taalleerkrachten biedt het spelelement van dit initiatief onbeperkte mogelijkheden qua motivatie voor taalonderwijs, coöperatief leren, mediawijsheid enz. Met deze wedstrijd kan je niet alleen een de jury- en publieksonderscheiding winnen, je zet ook je leerlingen en je school op de regionale of zelfs de Vlaamse kaart want je kan je school of instituut ermee in de kijker plaatsen bij pr- en wervingsactiviteiten. De onderscheiding ‘Beste EDT- award’ wordt uitgereikt op het Europese Dag van de Talen-congres dat plaatsvindt op 29 september 2017 in Gent. Deze Europese Dag van de Talen-wedstrijd is een initiatief van het Europese Dag van de Talen-platform en zijn partners.

Hoe?

Tussen 26 mei en 15 juli kon iedereen die wil via een ‘like’ meestemmen op de ingezonden clips. Eén groep wint de prijs van de jury, een andere de publieksprijs. Wat het grote publiek het meest wist te appreciëren, is ondertussen duidelijk (sommige clips bereikten meer dan 7600 personen!), maar de jury let bij haar keuze alvast op:

  • de creativiteit en originaliteit van de inzending;
  • de overdraagbaarheid en aanstekelijkheid van het concept (concepten die kunnen worden toegepast op andere talen, die anderen inspireren, …);
  • het plezier voor de deelnemers;
  • elementen van interculturaliteit;
  • de uitstraling van teamspirit. Wij denken hier aan inzendingen die de klasmuren doorbreken, bv. via samenwerking met andere klassen/groepen, andere niveaus, externen…

Wie kon meedoen in 2017

Een breed scala aan organisaties kwam in aanmerking: scholen, maatschappelijke organisaties, regionale en lokale overheden, gemeenschapscentra, gevangenissen, media, musea, enzovoort.

Uit de ontvangen kandidaturen werden er 5 genomineerd; dit zijn:

Wie de uiteindelijke winnaars zijn, maken we bekend op 29 september 2017: de prijsuitreiking gebeurt tijdens het Europese dag van de Talen congres in het VAC, Gent. Dit is een congres dat Epos vzw in samenwerking met het Europese dag van de Talen platform organiseert.

Het Europese Dag van de Talen-platform wenst je veel succes !

Vlaamse Europese Dag van de Talen

Sinds 2003 promoot Vlaanderen de Europese Dag van de Talen. Het Europese Dag van de Talen-platform zorgt voor de jaarlijkse invulling. Vanaf 2007 gebeurt dat in samenwerking met Epos.

Mis het congres in het teken van het feest van ‘de Europese Dag van de Talen’ zeker niet: op 29 september 2017!

Wat is het Europese Dag van de Talen-platform ?

Het Europese Dag van de Talen-platform is een samenwerkingsverband dat Vlaanderen wil sensibiliseren om talen te leren en het wil taalverscheidenheid bevorderen in ons landsgedeelte.

Wat kan het Europese Dag van de Talen-platform voor mij (talenleraar, docent, directeur, geïnteresseerd persoon in talen…) betekenen ?

U kan deelnemen aan het tweejaarlijks congres dat het Europese Dag van de Talen-platform in samenwerking met Epos vzw organiseert rond 26 september, de Europese Dag van de Talen. Tijdens dit congres verneemt u meer over toonaangevende trends in het talenonderwijs, u kan er deelnemen aan interactieve workshops, kennismaken met innovatieve ideeën en materialen enz. Het Europese Dag van de Talen-platform organiseert bovendien een tweejaarlijkse wedstrijd rond het leren van talen in het school- en volwassenenonderwijs; hiermee kan u uw aanpak onder de aandacht brengen en samen met uw leerlingen / cursisten prijzen winnen. Verder kan u via de leden het Europese Dag van de Talen-platform uw stem laten horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; zij zijn immers een rechtstreekse spreekbuis naar de beleidsmakers. Dankzij de facebook-pagina van het Europese Dag van de Talen-platform kan u deel uitmaken van de ‘community’ van mensen die geïnteresseerd zijn in het talenonderwijs in Vlaanderen; u kan er uw initiatieven bekendmaken, interessante acties ontdekken enz.

Wie is er lid van het Europese Dag van de Talen-platform ?

De leden zijn organisaties die nauw verbonden zijn met het leren van talen; ze zijn gevestigd in Vlaanderen en/of Brussel. Ze zijn:

Vragen ?

EDTplatform@gmail.com