Europese Dag van de Talen

In 2001 werd 26 september dé Europese Dag van de Talen. Dat gebeurde bij de afsluiting van het Europees Jaar van de Talen; het doel was en is om in Europa het leren van vreemde talen te promoten en te bevorderen. Sindsdien wordt dit evenement ondersteund vanuit de Europese Commissie en de Raad van Europa met onder andere promotiemateriaal, diverse evenementen. Op de site van de Europese Commissie vind je informatie over het Europees beleid en de acties die de Commissie op Europees vlak tracht te bereiken.

De Europese Dag van de Talen heeft ook een eigen site. Die is ludiek opgevat: je vindt er leuke en interessante weetjes over de Europese talen (zie language trivia), een talenquiz, een test om je kennis van een aantal talen te evalueren en zelfs een pagina geweid aan gebarentaal, een handboek met 51 uitdagingen. Voor 2019 is er Which language is it? toegevoegd, een spel waarmee je de talen die je hoort in een gewone dagdagelijkse omgeving tracht te identificeren. Bovendien kan je je eigen activiteiten rond de Europese Dag van de Talen registreren op deze site en onder de aandacht brengen. Organisaties die zelf iets willen doen voor de Europese Dag van de Talen en dit registreren op deze site, kunnen materiaal bestellen om hun activiteit(en) te ondersteunen. Je vindt hier het aanvraagformulier (zie ook de onderaan deze pagina).

In Vlaanderen krijgt de Europese Dag van de Talen vorm dankzij een 2-jaarlijks congres dat georganiseerd wordt door Epos vzw en het Europese Dag van de Talen-platform. Dit platform organiseert daarnaast ook een wedstrijd die de naam ‘EDT-Awards’ kreeg.

Congres Europese Dag van de Talen 2019 op 26 september in Brussel: De kracht van taal: economisch en sociaal. Tijdens het congres reikt Epos eveneens het Europees Talenlabel uit. Schrijf je nu in.

Powered by flickr embed.

2019: Resultaten EDT-Awards van het Europese Dag van de Talen-platform

Thema: Talen (be)leven! Of: hoe blazen jullie Leven in Talen?

Wat ?

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen (EDT) op 26 september organiseerde het EDT-platform opnieuw een wedstrijd die de bedoeling heeft leerlingen en cursisten op een ernstige of ludieke manier creatief en actief te laten omgaan met moderne talen. Voor taalleerkrachten biedt het spelelement van dit initiatief onbeperkte mogelijkheden qua motivatie voor taalonderwijs, coöperatief leren, mediawijsheid enz.

Via deze wedstrijd zetten de deelnemers hun leerlingen, cursisten en organisatie op de regionale, Vlaamse of zelfs internationale kaart. Er is een jury- en een publieksprijs): nuttig, om de winnende organisatie in de kijker te plaatsen bij pr- en wervingsactiviteiten.

Voor wie?

De wedstrijd richtte zich tot het onderwijs moderne talen. Vier onderwijsniveaus konden zowel de publieks- als juryprijs winnen: het kleuter-, lager, secundair en volwassenenonderwijs (CVO). Samenwerking met andere niveaus was een troef.

Hoe?

De jury vroeg om een zelfgemaakt liedje, een zelf bedacht muzikaal of gewoon verhaal, een digitaal verhaal, een toneeltje, een show, een presentatie, een ludiek event… creaties die tonen hoe de levende taal echt leeft in de lessen of organisatie. Verpakt in een videoclip van 2 tot max. 4 minuten.

Tussen 3 juni en 28 juni kon iedereen die wou via een ‘like’ meestemmen op de ingezonden clips. Eén groep wint de prijs van de jury, een andere de publieksprijs.

De selectiecriteria waren:

 • de creativiteit en originaliteit, niet zozeer van het concept dan wel van de inhoudelijke invulling van de inzending;
 • de inhoudelijke meerwaarde van het project, d.w.z. het rendement op taalkundig vlak;
 • de duurzaamheid van het effect van het initiatief op het vlak van taalverwerving;
 • de overdraagbaarheid en aanstekelijkheid van het concept, d.w.z. concepten die kunnen worden toegepast op andere talen, die anderen inspireren, …;
 • de inbreng en participatie van de leerlingen/cursisten;
 • het plezier voor de deelnemers;
 • elementen van diversiteit;
 • de uitstraling van teamspirit. Het kon gaan om inzendingen die de klasmuren doorbreken, bv. via samenwerking met andere klassen/groepen, andere niveaus, externen, …

Op 26 september, tijdens het EDT-congres ontvangen 8 inzendingen het EDT-Award 2019; het gaat om:

Wie waren de winnaars van "Beste EDT-award 2017?

Publieksprijs (In 2017 bereikte de wedstrijd in het totaal meer dan 38.000 mensen!)

 • kleuters: 'Engels voor kleuters', Basisschool Open Groene Marke
 • lagere school: 'Meer dan elf' GVBS Sint-Maria, Antwerpen
 • secundair: 'Duits-Engels, domein Eco-IT', Oscar Romero, Dendermonde
 • CVO: 'Taaltafels', CLT Leuven

Juryprijs

 • kleuters: 'Meer dan elf', GVBS Sint-Maria, Antwerpen
 • lagere school: 'Iedereen is anders' De Mozaïek, Gent
 • secundair: 'Un viaje en México' Middenschool Mira, Hamme
 • CVO: Spaanse Radio Equinoxe, CLT Leuven

Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform

Sinds 2003 promoot Vlaanderen de Europese Dag van de Talen. Het Europese Dag van de Talen-platform zorgt voor de jaarlijkse invulling. Vanaf 2007 gebeurt dat in samenwerking met Epos.

Wat is het Europese Dag van de Talen-platform ?

Het Europese Dag van de Talen-platform is een samenwerkingsverband dat Vlaanderen wil sensibiliseren om talen te leren en het wil taalverscheidenheid bevorderen in ons landsgedeelte.

Wat kan het Europese Dag van de Talen-platform voor mij (talenleraar, docent, directeur, geïnteresseerd persoon in talen…) betekenen ?

U kan deelnemen aan het tweejaarlijks congres dat het Europese Dag van de Talen-platform in samenwerking met Epos vzw organiseert rond 26 september, de Europese Dag van de Talen. Tijdens dit congres verneemt u meer over toonaangevende trends in het talenonderwijs, u kan er deelnemen aan interactieve workshops, kennismaken met innovatieve ideeën en materialen enz. Het Europese Dag van de Talen-platform organiseert bovendien een tweejaarlijkse wedstrijd rond het leren van talen in het school- en volwassenenonderwijs; hiermee kan u uw aanpak onder de aandacht brengen en samen met uw leerlingen / cursisten prijzen winnen. Verder kan u via de leden het Europese Dag van de Talen-platform uw stem laten horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; zij zijn immers een rechtstreekse spreekbuis naar de beleidsmakers. Dankzij de facebook-pagina van het Europese Dag van de Talen-platform kan u deel uitmaken van de ‘community’ van mensen die geïnteresseerd zijn in het talenonderwijs in Vlaanderen; u kan er uw initiatieven bekendmaken, interessante acties ontdekken enz.

Wie is er lid van het Europese Dag van de Talen-platform ?

De leden zijn organisaties die nauw verbonden zijn met het leren van talen; ze zijn gevestigd in Vlaanderen en/of Brussel. Ze zijn:

Sinds februari 2019 is Lut Baten opnieuw voorzitter van het Europese Dag van de Talen-platform. Lut is nu emerita. Haar motto is : “ The mind goes where the heart is”. Daarom neemt ze het voorzitterschap weer tijdelijk waar. In haar publicatielijst staan handboeken, software en artikels over didactiek (NT2, Afrikaans, ESP, EAP, CALL, Interculturele competentie) en recent ook een boek over Cuba, waar ze de laatste 15 jaar heeft gewerkt. Haar insteek is er een van internationale samenwerking, van assesseren om te leren, van vernieuwing en creativiteit, om bovenop of soms wars van ‘beproefde’ methoden, het leren van talen te blijven bezielen, met aandacht voor de individuele gaven en perspectieven van de lerenden, jong en oud, en de noden vanuit maatschappelijke context.

Vragen ?

EDTplatform@gmail.com