Europese Dag van de Talen

Europese Dag van de Talen editie 2021

Dit jaar vieren Epos en het Vlaamse EDT-platform de Europese Dag van de Talen op 24 september 2021 in het KU Leuven, Campus Antwerpen, Carolus, Hendrik Conscienceplein 8, 2000 Antwerpen. Wegens de bijzondere Corona-situatie in Brussel, hebben we de locatie van het congres verplaatst naar Antwerpen.

Je vindt hier het gedetailleerde programma en het inschrijvingsformulier. Schrijf je in en maak je keuze het rijke en meertalig aanbod aan workshops.

Herlees hier De groei van EDT over de jaren heen.

EDT - awards '21 publieksprijs

In het najaar 2020 lanceerden Epos en het Vlaamse EDT-platform de wedstrijd ‘Lees je taal-rijk!, een wedstrijd rond Leesbevordering. Heel wat enthousiaste scholen en organisaties gingen in op deze oproep. Hoe zij (meertalig) lezen stimuleren, kan je vanaf 7 juni ontdekken in hun blogs en in het leuke, korte filmpje dat ze over hun initiatief maakten. Het resultaat van maanden inspanning, verbinding en vurigheid voor lezen bundelen we momenteel in een heerlijke verzameling die heel wat inspiratie biedt voor iedereen die met meer en meertalig lezen aan de slag wil.

Nog iets bijzonders: met het ingezonden filmpje konden de kandidaten de EDT-awards publieksprijs winnen!

Tot 11 juli 2021 kon het publiek op de EDT-facebookpagina stemmen voor het filmpje dat het best aanzet tot (meertalig) lezen door het “te liken”. De organisatie/school die de meeste ‘likes’ verzamelde voor haar filmpje, wint de EDT-Awards Publieksprijs. Wie dat is, onthullen we tijdens het EDT-congres op 24 september!

Hieronder vind je de lijst van de ingezonden filmpjes:

 1. Basisschool BevegemLIST (projectbeschrijving)
 2. Sint-Andreasinstituut Brugge - (Blog)
 3. VLS Windekind
 4. CVO Volt - (Blog)
 5. Dimitra Christoforidis - (Samenleutlezen: stappenplan)
 6. Basisschool Zonnedorp Aarschot - (Blog)
 7. Cindy Diet OLKO
 8. VBS Sint-Pieter Kuurne - (Blog)
 9. Zorg Zilvermeeuw (Wenny Gurdebeke)
 10. TSO van GO! Campus Genk TA De Wijzer
 11. Borgerheksen Tamara en Evy - (Blog)
 12. Sint-Catharinascholen Sinaai - (Blog)
 13. OLV Kruibeke - (Blog)

De prijsuitreiking, waarbij ook deze publieksprijs wordt uitgereikt, vindt plaats op vrijdag 24 september 2021 tijdens het EDT-congres, “Lezen in alle talen”. Noteer deze datum in je agenda want dit congres richt zich tot iedereen die lezen en meertaligheid belangrijk vindt. Mis dit boeiend, inspirerend, bijzonder gevarieerd en leerrijk gebeuren niet! Meer informatie met o.a. het gedetailleerde programma volgt zeer binnenkort.

Zet jij de Europese Dag van de Talen ook in de kijker?

De Europese dag van de Talen viert dit jaar zijn 20ste verjaardag!

Op 26 september 2021 vieren we de Europese dag van de Talen en dit voor de 20ste keer. Grijp deze dag aan om met jouw school, klas of organisatie aan de slag te gaan en zet het belang van de kennis van vreemde talen in de verf. Inspiratie vind je alvast op de website van ECML. Die is ludiek opgevat: je vindt er leuke en interessante weetjes over de Europese talen onder language trivia of in de vorm van een toffe poster met 20 bijzondere taalweetjes, een test om je kennis van een aantal talen te evalueren en tal van andere inspirerende werkvormen. Bijzondere aandacht vestigen we graag op een aantal nieuwigheden: vorig jaar werd een handboek met 51 ludieke taaluitdagingen gelanceerd. Je vindt deze uitgadingen nu ook terug in de vorm van een app die je kan downloaden op je smartphone onder ‘Language Challenges’. Zodra je 10 van deze uitdagingen aangaat, ontvang je een certificaat. Je kan deze uitdagingen ook vastleggen in een video en uploaden via de site. Daarnaast werd er speciaal voor jongere leerlingen een interactief boekje ontwikkeld waarin de kinderen kennismaken met de rijkdom aan talen die Europa te bieden heeft. Het boekje kan je hier downloaden. Bovendien kan je je eigen activiteiten rond de Europese Dag van de Talen registreren op de website van ECML.

Scholen en organisaties die iets doen rond de Europese Dag van de Talen kunnen materiaal bestellen om hun activiteit(en) te ondersteunen. Doe dit tijdig. Je vindt hier het aanvraagformulier.

Neem foto’s of maak een filmpje van jullie activiteit en bezorg deze aan lotte.bovijn@epos-vlaanderen.be Wie weet verschijnen jullie wel in onze nieuwsbrief of op onze social media kanalen.

Het Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform krijgt opnieuw extra wind in de zeilen!

Op 14 februari 2020 ondertekende het Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform een nieuw samenwerkingsverband, het zogenaamde “EDT-protocol” met Mr Ben Weyts, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, vertegenwoordigd door Mevr Katrien Cerpentier, adjunct-kabinetschef. In dit protocol drukken de ondertekenaars hun engagement uit om:

 • op of rond 26 september de Europese Dag van de Talen te organiseren door middel van reflectie- en vormingsmomenten (een congres of seminarie) en/of initiatieven tot concrete invullingen in scholen, centra, klassen, werkplekken…
 • de Europese Dag van de Talen in Vlaanderen en Brussel op een bredere schaal tot een vast item op de kalender te laten uitgroeien.
 • om informatie te verspreiden, uitwisselingen te stimuleren, het debat aan te moedigen en/of de kwaliteit van het leren van talen (kennen en kunnen) te bevorderen. Elke partner promoot vanuit zijn eigen context en doelstellingen taalcreativiteit en het plezier in het leren van talen.

Vind hier de volledige tekst van het protocol 2020 - 2024.

Enkele foto's van de ondertekening van dit protocol.

Congres Europese Dag van de Talen 2019 op 26 september in Brussel: De kracht van taal: economisch en sociaal. Een kort verslag.

Het congres bracht een goed uitgebalanceerd en gevarieerd aanbod dat het publiek enthousiast maakte: actuele, wetenschappelijk onderbouwde informatie, interactieve workshops, reflectie met de mogelijkheid om digitaal te stemmen, kijk- en praatmomenten aan de standjes, prijsuitreikingen en een poëtische afsluiter. Bovendien werd het congres ook met gebarentaal ondersteund.

De evaluatie door de deelnemers bevestigt deze indruk: 66% geeft een waardering van 8 of meer op tien, 86 % beveelt het congres aan. De keynote Taal is business Over de impact van de taalkundige toepassingen in de samenleving door prof. Dr. Frieda Steurs viel zeer in de smaak (92%), evenals de workshops. Dat dove mensen meertalig zijn, was een eye-opener voor het publiek. De netwerkmogelijkheden en de kansen om andere (taal)professionelen te ontmoeten, werden erg geapprecieerd, net als de filmpjes van de wedstrijdlaureaten.

De interactie met de deelnemers was een opmerkelijk kenmerk doorheen de dag. De deelnemers engageerden zich in de nabespreking van de keynote in een heel levendige workshop, waarin ook de leerlingen hun standpunten verwoordden. Als antwoord op de oproep van de voorzitter, bogen lesgevers uit alle niveaus in het taalonderwijs zich in een andere workshop over de visie op onderwijzen en leren van talen, vertaald in 14 stellingen. Aan het eind van de dag beaamde het volledige congres deze stellingen door een moderne vorm van interactie: digitaal stemmen. De volgende workshops vonden plaats:

Lees het Volledig EDT-verslag 2019 met links naar de gebruikte presentaties per workshop.

Powered by flickr embed.

2019: Resultaten EDT-Awards van het Europese Dag van de Talen-platform

Thema: Talen (be)leven! Of: hoe blazen jullie Leven in Talen?

Wat ?

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen (EDT) op 26 september organiseerde het EDT-platform opnieuw een wedstrijd die de bedoeling heeft leerlingen en cursisten op een ernstige of ludieke manier creatief en actief te laten omgaan met moderne talen. Voor taalleerkrachten biedt het spelelement van dit initiatief onbeperkte mogelijkheden qua motivatie voor taalonderwijs, coöperatief leren, mediawijsheid enz.

Via deze wedstrijd zetten de deelnemers hun leerlingen, cursisten en organisatie op de regionale, Vlaamse of zelfs internationale kaart. Er was weer een jury- en een publieksprijs; beide zijn nuttig, om de winnende organisatie in de kijker te plaatsen bij pr- en wervingsactiviteiten.

Voor wie?

De wedstrijd richtte zich tot het onderwijs moderne talen. Vier onderwijsniveaus konden zowel de publieks- als juryprijs winnen: het kleuter-, lager, secundair en volwassenenonderwijs (CVO). Samenwerking met andere niveaus was een troef.

Hoe?

De jury vroeg om een videoclip van maximum 2 tot vier minuten met een zelfgemaakt liedje, een zelf bedacht muzikaal of gewoon verhaal, een digitaal verhaal, een toneeltje, een show, een presentatie, een ludiek event… creaties die tonen hoe de levende taal echt leeft in de lessen of organisatie. Verpakt in een videoclip van 2 tot max. 4 minuten.

Tussen 3 juni en 28 juni kon iedereen die wou via een ‘like’ meestemmen op de ingezonden clips. Eén groep wint de prijs van de jury, een andere de publieksprijs.

De selectiecriteria waren:

 • de creativiteit en originaliteit, niet zozeer van het concept dan wel van de inhoudelijke invulling van de inzending;
 • de inhoudelijke meerwaarde van het project, d.w.z. het rendement op taalkundig vlak;
 • de duurzaamheid van het effect van het initiatief op het vlak van taalverwerving;
 • de overdraagbaarheid en aanstekelijkheid van het concept, d.w.z. concepten die kunnen worden toegepast op andere talen, die anderen inspireren, …;
 • de inbreng en participatie van de leerlingen/cursisten;
 • het plezier voor de deelnemers;
 • elementen van diversiteit;
 • de uitstraling van teamspirit. Het kon gaan om inzendingen die de klasmuren doorbreken, bv. via samenwerking met andere klassen/groepen, andere niveaus, externen, …

Op 26 september, tijdens het EDT-congres ontvingen 8 inzendingen het EDT-Award 2019; het gaat om:

Wie waren de winnaars van "Beste EDT-award 2017?

Publieksprijs (In 2017 bereikte de wedstrijd in het totaal meer dan 38.000 mensen!)

 • kleuters: 'Engels voor kleuters', Basisschool Open Groene Marke
 • lagere school: 'Meer dan elf' GVBS Sint-Maria, Antwerpen
 • secundair: 'Duits-Engels, domein Eco-IT', Oscar Romero, Dendermonde
 • CVO: 'Taaltafels', CLT Leuven

Juryprijs

 • kleuters: 'Meer dan elf', GVBS Sint-Maria, Antwerpen
 • lagere school: 'Iedereen is anders' De Mozaïek, Gent
 • secundair: 'Un viaje en México' Middenschool Mira, Hamme
 • CVO: Spaanse Radio Equinoxe, CLT Leuven

Ontdek alles over de vorige edities

Epos gaf de Europese Dag van de Talen 2020 extra kleur en aandacht! Jij kon en kan nog mee genieten en meewerken!

 • Het Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform lanceerde op 8/10/2020 met een leuk filmpje de wedstrijd EDT-Awards: ‘Lees je Taal-rijk!’. Bedoeling van deze wedstrijd: leesplezier, leesvaardigheid en meertaligheid aanmoedigen! Hoe kan je dit doen? Wat “werkt” er? Het EDT-platform wil zo inspiratie verzamelen en verspreiden zodat anderen er nadien mee aan de slag kunnen. Meer info in het Nederlands vind je hier; ondelinge uitleg in andere talen (nl in het Engels, Spaans en Frans.) vind je hier.

  • 105 mensen schreven zich in voor het Epos-initiatief waardoor Erasmus+ projecten met Vlaamse organisaties rond het thema TAAL zich voorstelden via gratis online sessies op 24 en 25 sept. Heb jij het gemist? Geen nood: een aantal sessies werd opgenomen; via het gedetailleerd programma kan je ze binnenkort (opnieuw) volgen. Het rijke aanbod werd zeer gesmaakt; het enthousiasme voor het leren van talen via internationale activiteiten en samenwerking is overduidelijk!
 • Op 26/09 organiseerde het kabinet van Min Gatz (Brussels minister voor de Meertaligheid)de eerste Brusselse Dag van de Meertaligheid; het lanceerde er ook de Brusselse Raad voor Meertaligheid. Je kan de online conferentie nog herbekijken.

Bovendien: Epos lanceerde een vernieuwde oproep voor het Europees Talenlabel 2020 rond het thema Taaldiversiteit! Hij richt zich nu naar scholen, de lerarenopleiding /-nascholingscentra en de volwasseneneducatie: hier de flyer waarin je de link vindt voor meer informatie! Deadline 20/10/2020! Je kan een officieel certificaat en tot €1000 winnen!

Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform

Sinds 2003 promoot Vlaanderen de Europese Dag van de Talen. Het Europese Dag van de Talen-platform zorgt voor de jaarlijkse invulling. Vanaf 2007 gebeurt dat in samenwerking met Epos.

Wat is het Europese Dag van de Talen-platform ?

Het Europese Dag van de Talen-platform is een samenwerkingsverband dat Vlaanderen wil sensibiliseren om talen te leren en het wil taalverscheidenheid bevorderen in ons landsgedeelte.

Wat kan het Europese Dag van de Talen-platform voor mij (talenleraar, docent, directeur, geïnteresseerd persoon in talen…) betekenen ?

U kan deelnemen aan het tweejaarlijks congres dat het Europese Dag van de Talen-platform in samenwerking met Epos vzw organiseert rond 26 september, de Europese Dag van de Talen. Tijdens dit congres verneemt u meer over toonaangevende trends in het talenonderwijs, u kan er deelnemen aan interactieve workshops, kennismaken met innovatieve ideeën en materialen enz. Het Europese Dag van de Talen-platform organiseert bovendien een tweejaarlijkse wedstrijd rond het leren van talen in het school- en volwassenenonderwijs; hiermee kan u uw aanpak onder de aandacht brengen en samen met uw leerlingen / cursisten prijzen winnen. Verder kan u via de leden het Europese Dag van de Talen-platform uw stem laten horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; zij zijn immers een rechtstreekse spreekbuis naar de beleidsmakers. Dankzij de facebook-pagina van het Europese Dag van de Talen-platform kan u deel uitmaken van de ‘community’ van mensen die geïnteresseerd zijn in het talenonderwijs in Vlaanderen; u kan er uw initiatieven bekendmaken, interessante acties ontdekken enz.

Wie is er lid van het Europese Dag van de Talen-platform ?

De leden zijn organisaties die nauw verbonden zijn met het leren van talen; ze zijn gevestigd in Vlaanderen en/of Brussel. Ze zijn:

Prof. Dr. Katja Lochtman

Op 14 februari 2020 werd Prof. dr. Katja Lochtman voorzitter van het Europese Dag van de Talen-platform. Zij is universitair hoofddocent in de Duitse taalkunde en didactiek van het vreemdetalenonderwijs (Duits als vreemde taal) aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. Haar onderzoeksinteresses omvatten variatielinguïstiek, vreemde taalverwerving, Duits als vreemde taal, meertaligheid en pedagogie van tweede en vreemde taalonderwijs in meertalige contexten. Ze publiceerde in verschillende internationale tijdschriften zoals International Journal of Educational Research, Behavioral Sciences, Muttersprache en Fremdsprachen Lehren und Lernen.

Vragen ?

EDTplatform@vlaanderen.be

Bijlagen