Europees Talenlabel

Het Europees Talenlabel is een initiatief van de Europese Commissie ter bevordering van het vreemdetalenonderwijs in de lidstaten van de Europese Unie. Het werd voor het eerst uitgereikt in 1998.

In Vlaanderen wordt het Europees Talenlabel jaarlijks uitgereikt door Epos vzw. Dankzij deze prijzen kan Epos innovatieve initiatieven uit Vlaanderen op het vlak van talen identificeren en extra onder de aandacht brengen. Deze prijzen geven niet alleen erkenning aan hetgeen mensen en organisaties ondernemen rond talen, het is ook de bedoeling dat de genomineerden en de prijswinnaars inspiratie bieden aan iedereen die bezig is met het leren van talen en taaldiversiteit. Onze promotie richt zich dan ook tot beleidsmakers, onderzoekers en mensen uit de praktijk – niet alleen in Vlaanderen maar door het Europese karakter van deze wedstrijd in heel Europa. De criteria om de winnaars te bepalen, werden vastgelegd door de Europese Commissie; Vlaanderen voegde er 3 Vlaamse prioriteiten aan toe.

Win jij het Europees Talenlabel 2020 ?

Win het Europees Talenlabel 2020 en geef zo meer zichtbaarheid aan je project. Je kan je deelnameformulier online insturen tot 20 oktober 2020 .

Het thema is hetzelfde als vorig jaar: 'Taaldiversiteit op school omarmen en ondersteunen'.

Bekijk alvast onze Informatiebrochure Europees Talenlabel 2020 met alle nuttige informatie.

Wil je het Europees Talenlabel promoten binnen je netwerk? Gebruik dan zeker onze flyer. Gedrukte exemplaren kan je aanvragen via mail: info@epos-vlaanderen.be

Heb je al een idee, een concreet project of initiatief? Doe dan je aanvraag voor het Europees Talenlabel via dit deelnameformulier 2020.

.

Samenstelling jury

De beoordelingsjury wordt momenteel samengesteld. De beoogde samenstelling:

  • één vertegenwoordiger per onderwijskoepel
  • één vertegenwoordiger van de afdeling Horizontaal Beleid van het Departement Onderwijs en Vorming
  • één vertegenwoordiger van de onderwijsinspectie
  • een vertegenwoordiger van de lerarenopleiding
  • twee vertegenwoordigers van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
  • één vertegenwoordiger van het Europees Platform (Nederland)
  • één jurylid van de selectiecommissie voor het Europees Talenlabel in Nederland
  • één vertegenwoordiger van Epos vzw

Meer informatie?

Renilde Reynders
renilde.reynders@epos-vlaanderen.be

Dit waren de resultaten van de vorige edities:

Resultaten wedstrijd Europees Talenlabel 2019: ‘Taaldiversiteit op school omarmen en ondersteunen’

4 genomineerde initiatieven en 3 winnaars:

GO! Atheneum Herzele: “Verbindend project tussen OKAN-leerlingen en reguliere leerlingen”

Zoals vorige jaren ontvingen de winnaars eveneens de trofee en het officieel certificaat, ondertekend door de minister van Onderwijs en Vorming, de Europese Commissaris en de voorzitter van de jury. Bovendien mogen de laureaten het logo van het Europees Talenlabel op hun website, briefpapier… gebruiken met de vermelding ‘laureaat Europees Talenlabel 2019’.)

De winnaar van 2018

De 1ste prijs en €1000 ging in 2018 naar het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut (OLVi) uit Poperinge voor hun project: “Découverte du Multi-accueil et l’école maternelle en France” dat aansloot bij het thema ‘Naar dynamische grensregio’s door taalbarrières weg te werken’ want hun BSO-leerlingen Kinderzorg liepen stage in Frankrijk in een kinderopvang en in een kleuterklas.

Bekijk hier het filmpje met de winnaars van vorig jaar:

Lees ook het nieuwsbericht van 6 november op onze website.

Thema 2017: Taalvriendelijke samenleving

De uiteindelijke winnaars maakten we bekend op 29 september 2017: de prijsuitreiking gebeurde tijdens het Europese dag van de Talen congres dat Epos vzw organiseert in samenwerking met het Europese dag van de Talen platform.

De eerste prijs (€1000) ging naar Foyer vzw met Digitale vertelkiosk. De tweede prijs (€600) was voor Vormingplus Antwerpen voor Taalcarrousel en de derde prijs (€300) werd gewonnen door Tumult vzw en hun Cursus Startanimator.

Deze 3 winnaars ontvingen naast hun geldprijs een trofee en een officieel certificaat ondertekend door de Europese Commissaris van Onderwijs en Vorming, Tibor Navracsics. Bovendien mogen zij voortaan het logo van Laureaat van het Europees Talenlabel 2017 gebruiken op hun drukwerk en digitale media.

Naast deze prijswinnaars ontvingen de 2 andere genomineerde initiatieven uitgebreid lof van de jury, nl

Salon Souvenir van de Gemeente Genk en Hallo Cultuur van het Gemeenschapscentrum Essegem.

Verslag uitreiking Europees Talenlabel 2016

Op 19 oktober reikte Epos vzw de ELIT-prijzen voor het Europees Talenlabel uit. Het verslag lees je hier .