Lieve – werkzaam in toeristische sector

Ik ben Lieve en werk sinds 1996 in de toeristische sector.  

Toen ik een keuze moest maken voor mijn hogere studies koos ik resoluut voor mijn favoriete vakken in het middelbaar en dat waren de taalvakken en vooral Frans. Ik was van jongs af aan gefascineerd door talen en ik wist dat elk bedrijf met internationale contacten mensen nodig heeft die verschillende talen spreken. Als ik na mijn studies zou gaan werken, achtte ik me in staat om me in een aantal maanden tijd in te werken in een bedrijf. Maar… als ik de taal die ze nodig hebben in dat bedrijf niet zou beheersen, dan zou ik daar jaren voor nodig hebben om ze echt onder de knie te krijgen. Vanuit deze redenering leken talen me een heel nuttige studiekeuze. Mijn redenering bleek later ook te kloppen. 

Ik koos voor de studierichting ‘vertaler-tolk en voor Frans en Italiaans’, wat nu een ‘master Taal en Letterkunde’ is. Hoewel mijn entourage dacht dat ik met Spaans – een wereldtaal – meer professionele mogelijkheden zou hebben, hield ik voet bij stuk en volgde mijn passie omdat ik erg geboeid was door Italië en Italiaanse muziek. Nadien en startte ik dezelfde studies in Gent, maar koos er voor Engels en Duits. Ik volgde bijkomend een intensieve cursus Spaans, wat me relatief weinig moeite kostte, gezien de verwantschap met het Italiaans. 

Met de brede waaier talen die ik actief beheers kwam ik terecht bij een touroperator en mocht voor hen de wereld rondreizen om hotels te contracteren en gedurende vele jaren was ik o.a. verantwoordelijk voor de vliegvakanties naar… Italië. Ik beheerste de taal perfect en dan sta je absoluut wel sterker.  

Goed Frans beheersen is in toerisme in België een absolute must. We leven in een tweetalig land en ook Franstaligen moeten in hun taal geholpen worden: bij het boeken van hun vakantie, op de vakantiebestemming, op de website… Helaas is het tegenwoordig niet makkelijk om nieuwe, jonge werkkrachten te vinden die goed Frans spreken.   

Voor mij gaat het spreekwoord ‘Zoveel talen men spreekt, zoveel keer is men mens’ absoluut op. Bij elke nieuwe taal die je spreekt gaat er een nieuwe wereld met nieuwe ontmoetingen en een nieuwe cultuur voor je open.