Registratieformulier eTwinning inspiratiedag #ETWID22

  • Deze inspiratiedag vindt plaats in het VAC Gent op 5 oktober 2022 van 9u00 tot 16u30.
  • De doelgroep zijn Vlaamse leerkrachten die geïnteresseerd zijn in internationalisering. Zowel beginnende als gevorderde eTwinners.
  • De voertaal is Nederlands.
  • De deadline voor inschrijvingen is 30/09/2022.

 

Programma:

Onderaan deze pagina vind je een korte beschrijving van elke workshop.

09.00-09.30 Onthaal met ontbijt
09.35-10.35 Keynote spreker
10.45-11.55 Parallelle Workshops:

Slot 1 : eTwinning voor dummies

Slot 2 : ICT-tools die je project ondersteunen

Slot 3 : DynamoPROJECT en eTwinning

Slot 4 : eTwinning als uitdaging

12.15-13.15 Lunch
13.15-14.25 Parallelle Workshops:

Slot 1 : eTwinning voor dummies

Slot 2 : ICT-tools die je project ondersteunen

Slot 3 : Stereotypes en mythes doorprikken

Slot 4 : Internationaliseren vanaf de kleuterklas

14.30-15.40 Parallelle Workshops:

Slot 1 : eTwinning als uitdaging

Slot 2 : Snelcursus KlasCement

Slot 3 : Aan de leugendetector

Slot 4 : Better Internet for Kids

 

Lees hier de beschrijving van de workshops

eTwinning voor dummies

Lore Aertsen is lerares Frans en Engels in het ASO Spijker in Hoogstraten (Antwerpen). Voor Lore begon het eTwinning-avontuur in 2013. Sindsdien nam ze deel aan meer dan 10 projecten.

Tijdens de eTwinning inspiratiedag legt zij je graag de basis uit van eTwinning. Verwacht hier geen gedetailleerde technische uitleg. Lore neemt je wel bij de hand om de mogelijkheden van eTwinning toe te lichten.
Deze sessie is gericht op leerkrachten basis- en secundair onderwijs die willen kennismaken met eTwinning.

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

ICT-tools die je project ondersteunen

Inge De Cleyn is pedagogisch ICT-coördinator bij Scholengroep 5 van het GO! Tot voor kort was zij pedagogisch begeleider bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en technisch adviseur in het Sint-Janshof in Mechelen (Antwerpen). Sinds 2008 is zij actief eTwinner en ze behaalde al meerdere nationale en Europese kwaliteitslabels. Inge vervult haar rol als eTwinning-ambassadeur met glans, ze gaf al vele nascholingen in verschillende scholen.

Tijdens de eTwinning inspiratiedag haalt Inge haar uitgebreid arsenaal aan ICT-tools en -toepassingen boven die ingezet kunnen worden in eTwinning-projecten. Stilzitten is geen optie, hier moet je leren door te doen! Wedden dat je enthousiast naar huis gaat?

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

eTwinning als uitdaging

Marie-Leet Bens was jarenlang lerares Frans en Esthetica (CLIL) in Immaculata Secundair in Oostmalle (Antwerpen). Ze is eTwinner van het eerste uur en is vertrouwd met eTwinning sinds 2007. Ook al is Marie-Leet als leerkracht in het secundair dan wel op pensioen, als vrijwilliger begeleidt ze nog Franse taalateliers in de lagere school Qworzó in Merksplas. Ook als eTwinning-ambassadeur is ze nog steeds actief.

Tijdens deze sessie leer je hoe eTwinning de weet- en leerlust van je leerlingen kan aanwakkeren. Heb je het gevoel dat jouw leerlingen vandaag wat op hun honger blijven zitten? Daag ze uit, prikkel ze en laat ze zelf verantwoordelijkheid dragen. Marie-Leet legt je in deze sessie uit hoe en waarom eTwinning voor haar en haar leerlingen goed werkt.

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

Kunst en cultuur in je eTwinning-project

Raf Schevenels is projectleider dynamoPROJECT bij CANON Cultuurcel. Met een verleden in en een passie voor onderwijs is hij de geknipte persoon om jou gedreven uit te leggen waarom kunst en cultuur naadloos passen in een eTwinning-project. Straffer nog, Raf zal je uitleggen dat het een verrijking is voor je leerlingen, jezelf en je project.

Tijdens deze toelichting gidst Raf je doorheen de verschillende vormen van subsidies en ondersteuning die je via Cultuurkuur kan aanvragen. Maar het wordt geen droge koek. Deze sessie wordt doorspekt met praktijkvoorbeelden van succesvolle projecten met kunstenaars (regisseurs, fotografen, choreografen, dichters, auteurs, illustratoren…) en culturele partners. NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

Stereotypes en mythes doorprikken

Eugenie Khatschatrian is projectmanager en operations coördinator bij EuroClio, de Europese vereniging voor geschiedenisleerkrachten. Laat je niet misleiden: ook als je geen geschiedenis geeft, biedt deze workshop een hele mooie meerwaarde voor jouw eTwinning-projecten. Want EuroClio wil als koepelorganisatie vooral ook kritisch denken, wederzijds respect en controversiële onderwerpen op de schoolagenda plaatsen.

Eugenie leidt je rond doorheen de mogelijkheden die EuroClio leerkrachten biedt. Ga er maar van uit dat je niet weet waar eerst te beginnen. Of wat dacht je van een project in samenwerking met de Nederlandse VPRO waar jij met je klas kan instappen? Gesneden koek voor een mooi vakoverstijgend eTwinning-project.

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

Internationaliseren vanaf de kleuterklas

Greet Snoekx is naast directrice van gemeentelijke basisschool De Bosmier in Balen (Antwerpen) ook de verpersoonlijking van enthousiasme. Zij ontdekte eTwinning in 2009 en zag er de meerwaarde van in, ook voor basisonderwijs. Intussen heeft GBS De Bosmier er al vele succesvolle Europese Erasmus+ projecten opzitten.

Tijdens deze sessie wil Greet je er vooral van overtuigen dat je al kan internationaliseren vanaf de kleuterklas en zeker in de lagere school. Beloofd: Greet houdt alles zeer laagdrempelig en stuurt je vol vertrouwen naar huis met een hoofd vol ideeën om de volgende dag al aan de hand van heel eenvoudige activiteiten Europa naar jouw klas te halen. Ideaal voor leerkrachten basisonderwijs!

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

Aan de leugendetector

Lie Detectors is een organisatie geleid door journalisten. Ze hebben als missie leerlingen en leerkrachten in Europa te kunnen laten optreden als krachtige leugendetectors en kritische denkers. Ze reiken methodieken aan om online content op feiten te controleren, nieuwsmedia te begrijpen, weloverwogen keuzes te maken en weerstand te bieden aan groepsdruk bij de vorming van een wereldbeeld.

Tijdens deze sessie krijg je fake news voorgeschoteld, maar biedt Lie Detectors je ook methodes aan om te testen op verkeerde informatie. Je krijgt ook inzicht in de drijvende krachten achter het fenomeen fake news. Daarnaast leer je ook hoe mainstream media nieuws selecteren en er soms toch vooringenomenheid en onvolledigheid in laten sluipen. Klinkt alvast heel spannend!

 

Snelcursus KlasCement

KlasCement is dé deelsite voor leermiddelen in Vlaanderen. Bijna elke Vlaamse leerkracht kent deze portaalsite. Je vindt er tonnen leermiddelen, maar beschikt meteen ook over een stevig netwerk enthousiaste collega’s. Bovendien biedt KlasCement ook nog toegang tot een hele reeks deelsites van organisaties en initiatieven die een meerwaarde bieden aan leerkrachten. Maar is er misschien meer?

Tijdens deze interactieve sessie leer je KlasCement optimaal gebruiken: efficiënt leermiddelen zoeken, bewaren en delen van je leermiddelen via favorieten en favorietenmappen, websites, toffe apps of eigen materiaal toevoegen. Kortom, je leert KlasCement helemaal naar je hand te zetten.

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

Better Internet for Kids (This session is in English!)

Sabrina Vorbau is projectmanager bij European Schoolnet en weet alles over Better Internet for Kids (BIK). BIK werkt in heel Europa samen met leerkrachten om hen in staat te stellen kinderen en jongeren digitale en mediawijsheid bij te brengen. Leerkrachten en leerlingen leren dankzij BIK bijvoorbeeld hoe om te gaan met schadelijke inhoud, schadelijk contact (zoals grooming) en schadelijk gedrag zoals (cyber)pesten of sexting.

Tijdens deze sessie neemt Sabrina je mee doorheen de portaalsite en reikt ze je een heel aantal mogelijkheden aan om in de klas en in een project te werken aan internetveiligheid. Je leert bovendien heel wat apps kennen waar jouw leerlingen fan van zijn! De ideale sessie om goed voorbereid te zijn voor Safer Internet Day op dinsdag 7 februari 2023.

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!

 

Naar het inschrijvingsformulier:
Schrijf je in