Thematisch seminarie “Media literacy as a key skill for modern life” (Praag)

Het Nationale Agentschap voor Erasmus+ van Tsjechië (CZ01-Dum zahranicni spoluprace – Centre for International Cooperation in Education) organiseert van 3 tot en met 5 oktober 2022 een thematisch seminarie met als titel “Media literacy as a key skill for modern life”.

Thema’s en doelstellingen

Informatie is nog nooit zo toegankelijk geweest als tegenwoordig. Dit brengt zowel grote mogelijkheden en grote uitdagingen. Vooral jongeren kunnen zeer kwetsbaar zijn voor fenomenen als desinformatie en nepnieuws. Op dit internationale evenement zullen we ons richten op deze uitdagingen en op manieren waarop internationale samenwerking kan helpen om ze te beperken. Wat kunt u verwachten op het evenement? De nadruk zal liggen op discussies tussen de deelnemers. Zij zullen deelnemen aan verschillende workshops waar zij de kans krijgen om hun praktijken te delen en projectideeën te ontwikkelen met betrekking tot mediageletterdheid en desinformatie. Bestaande goede praktijken in Erasmus+ en eTwining zullen worden geïntroduceerd.

De deelnemers kunnen ook interactieve workshops verwachten met vertegenwoordigers van instellingen die deskundig zijn op het gebied van het onderwerp van deze seminarie.

Verwachte resultaten

Inspiratie en motivatie voor nieuwe Erasmus+-projecten. Het vinden van nieuwe partners voor projecten. Verwerving van nieuwe instrumenten voor het onderwijs aan jonge lerenden op het gebied van kritisch denken en mediageletterdheid.

Wie kan deelnemen?

Er worden 50 deelnemers verwacht: Epos mag drie deelnemers selecteren.

De doelgroep zijn ervaren projectcoördinatoren die geïnteresseerd zijn om Erasmus+ projecten op te zetten rond mediageletterdheid en/of desinformatie. Het programma staat ook open voor minder ervaren deelnemers die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. De deelnemers moeten lesgeven aan jongeren tussen 11 en 16 jaar.

Het programma en de locatie

Het seminarie vindt plaats in Praag.

Het officiële programma start op maandag 2 oktober en eindigt op woensdag 5 oktober 2022 om 12u. Zie hier het gedetailleerd programma.

De werktaal van het seminarie is Engels.

Hoe aanvragen?

Stel je kandidaat via het daartoe bestemde online formulier. Je dient het formulier uiterlijk op 31 mei 2022 in. Kandideren betekent dat je ermee akkoord gaat dat je afgevaardigde het volledige seminarie volgt.

Selecticriteria

– je motivatie om hieraan te participeren (welk projectidee zou je willen bespreken tijdens het seminarie?)
– de aansluiting van je organisatie bij de doelgroep en het thema van het seminarie;

– de keuze van je afgevaardigde

Kostprijs

Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, dan betaalt Epos een forfait van 275 EUR voor de reiskosten.

De kosten voor accommodatie (4 nachten), maaltijden, cultureel avondprogramma tijdens het seminarie worden gedragen door het Tsjechische Nationale agentschap.

Covid-voorschriften

Deelname aan het seminarie zal afhankelijk zijn van de Covid-voorschriften die op dat ogenblik toepasselijk zijn in Tsjechië.

Naar het online formulier
Stel je kandidaat