Erasmus+

Algemene vragen over Erasmus+

Hoe kan ik een aanvraag indienen voor een Erasmus+ subsidie?

Een organisatie kan een aanvraag indienen naar aanleiding van een Oproep. De oproep gebeurt doorgaans in het najaar met een deadline valt in het voorjaar. Of je organisatie in aanmerking komt en wat de mogelijkheden zijn kan je oa. in de programmagids vinden (te vinden onder bibliotheek).
Om op de hoogte te blijven van de deadlines en oproepen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je kan ook contact opnemen met één van onze consulenten. Epos organiseert ook inspiratiesessies, infodagen, schrijfsessies, etc. om aanvragers te ondersteunen.

Wat zijn de beoordelingscriteria?

Die verschillen per subsidiemogelijkheid. In de Programme guide (programmagids) Erasmus+ vind je aan welke voorwaarden je aanvraag moet voldoen. Deze voorwaarden worden elk jaar vernieuwd en/of aangevuld. Controleer daarom altijd goed dat je de laatste versie hebt van de Programme guide. Deze vind je in de bibliotheek. In de Guide for Experts vind je de criteria waarmee aanvragen worden beoordeeld.

Kan ik als student een Erasmus+ subsidie aanvragen bij Epos?

Neen, dat gaat niet. Als je als student op Erasmus wil, neem je best contact op met je instelling (hogeschool of universiteit).

Kan ik als opleider/leerkracht een Erasmus+ subsidie aanvragen bij Epos?

Neen, dat gaat niet. Aanvragen voor een Erasmus+- subsidie moeten altijd gebeuren via een organisatie.

Waar kan ik de belangrijkste Erasmusterminologie terugvinden?

Epos maakte een woordenlijst met de meest voorkomende Erasmustermen en codes. Deze informatie vind je hier.

 

Vragen over een lopend project

Ik heb een vraag over mijn lopend project.

Contacteer de dossierbeheerder van je project. Elk project heeft een dossierbeheerder, wiens gegevens in je projectovereenkomst en/of in de goedkeuringsmail staan. Vermeld zeker ook het dossiernummer als je je vraag stelt.

Ik heb een vraag over de IT-tools die ik dien te gebruiken in mijn Erasmus+ project.   

Consulteer de handleiding voor EPRP in EPRP zelf (te downloaden na inloggen) of  over de Mobility Tool+, Beneficiary Module, OID, EULogin in de IT Tools Wiki . Vind je het antwoord niet? Contacteer dan je dossierbeheerder.

Een of meer gegevens in mijn projectovereenkomst wijzigen (de contactpersoon en/of diens gegevens; de “wettelijke vertegenwoordiger” (directeur,…) en/of diens gegevens; de naam en/of het adres, de contactgegevens,… van mijn organisatie,…). Wat doe ik?

Geef dit door aan de dossierbeheerder(s) van al je project(en). Mogelijk zal je ook iets moeten wijzigen aan de gegevens van je organisatie op het “Erasmus+ en European Solidarity Corps Platform”. Als dat zo is, zal Epos dat laten weten.

Waar vind ik informatie rond de (verschillende fasen van) uitvoering van mijn lopend project?

Begin op onze website bij de rubriek “Projectuitvoering” (kies de juiste actie) en ga van daar verder.

Ik ben op zoek naar een specifiek document in verband met mijn lopend project. Waar zoek ik?

Ga naar de Bibliotheek en daar naar de juiste actie en het juiste contractjaar (beide vind je in je projectovereenkomst). Daar vind je bijlagen bij de projectovereenkomst, modellen voor overeenkomsten met deelnemers, info over rapportering,…

Europass

Is het verplicht om Europass-Mobiliteit te gebruiken in mijn project?

Het is niet verplicht om Europass-Mobiliteit te gebruiken in je project tenzij je dit hebt opgenomen in je projectaanvraag. Het is wel verplicht om een ‘Certificate of learning outcomes’ te gebruiken om de verworven competenties tijdens een buitenlandse ervaring te erkennen. Deze erkenning kan met een Europass-Mobiliteitsdocument gebeuren en wij raden dit ten sterkste aan.
Europass-Mobiliteit is momenteel het enige Europees erkend instrument om competenties tijdens een buitenlandse ervaring (of een ervaring in een andere taalgemeenschap binnen België) te valideren en erkennen. Het kan gebruikt worden zowel in het kader van leerling- als  leerkrachtmobiliteit en in het kader van individuele en groepsmobiliteit. Meer info vind je op https://europass-vlaanderen.be/mobiliteit/ en https://europa.eu/europass/nl.
Afhankelijk van het type activiteit (bv individuele mobiliteit, groepsmobiIiteit … ) kan het Europass-Mobiliteitsdocument ook gebruikt worden als aanwezigheidsattest.
Wil je met Europass aan de slag? Schrijf je dan in voor één van onze jaarlijkse Europass-Mobiliteit trainingen of contacteer ons op europass@vdab.be.

Waarom zou ik Europass gebruiken? 

  1. om de verworven competenties tijdens een buitenlandse ervaring te documenteren, te bewijzen en te erkennen (Europass-Mobiliteit);
  2. om je leerlingen en/of cursisten een extra troef te geven op de arbeidsmarkt (Europass-Mobiliteit);
  3. om een bewijs te hebben van je eigen professionaliseringsactiviteiten (Europass-Mobiliteit);
  4. als middel om duidelijk en transparant te communiceren over het doel en de leeruitkomsten met de ontvangende organisatie (Europass-Mobiliteit, learning agreement, staff mobility agreement);
  5. bij de selectie van je deelnemers aan je project (Europass CV, profiel en motivatiebrief);
  6. om sollicitatievaardigheden te trainen bij je leerlingen en/of cursisten (Europass CV, profiel en motivatiebrief).

Meer info vind je op https://europass-vlaanderen.be/ en https://europa.eu/europass/nl.
Contacteer ons via europass@vdab.be.

Euroguidance

Wat is Euroguidance / Euroguidance Vlaanderen?

Het Europese Euroguidance netwerk biedt professionele ontwikkeling aan al wie een rol opneemt in (onderwijs/leer)loopbaanbegeleiding.

Euroguidance helpt deze professionals om de Europese dimensie in hun vakgebied en de relevantie ervan (verder) te ontdekken.

We bieden o.m. webinars, gastpresentaties en ondersteuning aan bij de begeleiding van leermobiliteit.

Op euroguidance-vlaanderen.be kan je je inschrijven op Euroguidance Vlaanderen Nieuws.

 
Waar vind ik als professional informatie over leermogelijkheden in het buitenland voor mijn doelgroep?

  • Neem je een rol op in (onderwijs/leer)loopbaanbegeleiding, dan kan je voor informatie en advies terecht bij euroguidance-vlaanderen.be

De mogelijkheden binnen het Erasmus+ programma (onderwijs en opleiding) vind je elders op deze website terug.

Waar vind ik informatie over leermogelijkheden in het buitenland?

  • Neem je een rol op in (onderwijs/leer)loopbaanbegeleiding, dan kan je voor informatie en advies terecht bij euroguidance-vlaanderen.be
  • Als je studeert of een opleiding volgt, kan in jouw onderwijs- of opleidingsinstelling nagaan welke mogelijkheden er zijn.
  • Wie werkzoekende of aan de slag is, kan o.a. terecht bij VDAB International / Actiris International en EURES.
  • Jongeren met buitenlandwensen en -plannen vinden ook heel wat info terug op www.gostrange.be en www.kamiel.info