Europese Dag van de Talen

2019: de Vlaamse wedstrijd ‘Europese Dag van de Talen’ en de EDT-awards!

Thema: Talen (be)leven! Of: hoe blazen jullie Leven in Talen?

Wat ?

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen (EDT) op 26 september organiseert het EDT-platform opnieuw een wedstrijd die de bedoeling heeft leerlingen en cursisten op een ernstige of ludieke manier creatief en actief te laten omgaan met moderne talen. Voor taalleerkrachten biedt het spelelement van dit initiatief onbeperkte mogelijkheden qua motivatie voor taalonderwijs, coöperatief leren, mediawijsheid enz.

Via deze wedstrijd zet je ook jouw leerlingen, en bij uitbreiding je school, op de regionale, Vlaamse of zelfs internationale kaart. Met de onderscheiding (er valt naast de jury- ook nog een publieksonderscheiding te winnen), kan je jouw school of instituut immers in de kijker plaatsen bij pr- en wervingsactiviteiten.

Voor wie?

De wedstrijd richt zich tot het onderwijs moderne talen. Vier onderwijsniveaus kunnen zowel de publieks- als juryprijs winnen: het kleuter-, lager, secundair en volwassenenonderwijs (CVO). Bij cross-sectorale initiatieven delen wij de inzending in bij de onderwijsniveaus die aan het project hebben deelgenomen: samenwerken met andere niveaus is dus een troef. Vermeld daarom ook bij elke inzending welke klassen of groepen aan het project hebben meegewerkt.

Hoe?

Een zelfgemaakt liedje, een zelf bedacht muzikaal of gewoon verhaal, een digitaal verhaal, een toneeltje, een show, een presentatie, een ludiek event… Toon de buitenwereld met jouw creatie hoe bij jullie de levende taal - voor het volwassenenonderwijs ook NT2 / ook Nederlands- echt leeft in jullie lessen of op jullie school. Verpak alles samen met je leerlingen –of laat je leerlingen zelf het werk doen!– in een videoclip van 2 tot max. 4 minuten. Kan je niet kiezen tussen verschillende creaties? Geen probleem, want je mag per onderwijsniveau (zie hierboven) tot 4 filmpjes inzenden. We beperken het aantal inzendingen per school (cf. cross-sectorale initiatieven) wel tot 8. Upload jullie creatie(s) via YouTube en bezorg uw url voor 29 mei via volgende e-mailadressen EDTplatform@gmail.com en bernadette.rutgeerts@kuleuven.be, en op onze facebookpagina, waar de hele wereld ze kan bewonderen.

Tussen 3 juni en 28 juni kan iedereen die wil via een ‘like’ meestemmen op de ingezonden clips. Eén groep wint de prijs van de jury, een andere de publieksprijs. Wij zijn benieuwd naar wat het grote publiek het meest zal weten te appreciëren, maar de jury zal bij haar keuze alvast letten op

 • de creativiteit en originaliteit, niet zozeer van het concept dan wel van de inhoudelijke invulling van de inzending;
 • de inhoudelijke meerwaarde van het project, d.w.z. het rendement op taalkundig vlak;
 • de duurzaamheid van het effect van het initiatief op het vlak van taalverwerving;
 • de overdraagbaarheid en aanstekelijkheid van het concept, d.w.z. concepten die kunnen worden toegepast op andere talen, die anderen inspireren, …;
 • de inbreng en participatie van de leerlingen/cursisten;
 • het plezier voor de deelnemers;
 • elementen van diversiteit;
 • de uitstraling van teamspirit. Wij denken hier aan inzendingen die de klasmuren doorbreken, bv. via samenwerking met andere klassen/groepen, andere niveaus, externen, …

Niet

 • Reeds bestaande of eerder ingezonden creaties komen niet in aanmerking.
 • Ook promotiefilmpjes voor school of instituut worden niet aanvaard.
 • De technische perfectie van de inzending is voor de jury minder belangrijk.

Wel

Wie reeds een prijs heeft gewonnen kan opnieuw aan de wedstrijd deelnemen en maakt evenveel kans om te winnen als de andere deelnemers.

Wat? De EDT-wedstrijd is een initiatief van het EDT-platform en zijn partners.

Wie waren de winnaars van "Beste EDT-award 2017?

Publieksprijs (In 2017 bereikte de wedstrijd in het totaal meer dan 38.000 mensen!)

 • kleuters: 'Engels voor kleuters', Basisschool Open Groene Marke
 • lagere school: 'Meer dan elf' GVBS Sint-Maria, Antwerpen
 • secundair: 'Duits-Engels, domein Eco-IT', Oscar Romero, Dendermonde
 • CVO: 'Taaltafels', CLT Leuven

Juryprijs

 • kleuters: 'Meer dan elf', GVBS Sint-Maria, Antwerpen
 • lagere school: 'Iedereen is anders' De Mozaïek, Gent
 • secundair: 'Un viaje en México' Middenschool Mira, Hamme
 • CVO: Spaanse Radio Equinoxe, CLT Leuven

Bij het afsluiten van het Europese Jaar van de Talen in 2001 werd besloten om in Europa jaarlijks een Europese Dag van de Talen vast te leggen op 26 september om het leren van vreemde talen te promoten en te bevorderen. Sindsdien wordt dit evenement ondersteund vanuit de Europese Commissie en de Raad van Europa met onder andere promotiemateriaal, diverse evenementen. Op de site van de Europese Commissie vind je informative over het Europees beleid en over de acties die de Commissie op Europees vlakt tracht te bereiken.

De Europese Dag van de Talen heeft ook een eigen site. De site is ludiek opgevat: je vindt er leuke en interessante weetjes over de Europese talen (zie language trivia), een talenquiz, een test om je kennis van een aantal talen te evalueren en zelfs een pagina geweid aan gebarentaal. Voor 2017 is er zelfs een bijzondere sectie toegevoegd, nl een ‘alle kleuren van de regenboog’-sectie. Hierin vind je o.a. uitdrukkingen geassocieerd met kleuren in verschillende talen. Bovendien is er nu een lijst met organisaties van (taal)leraren in Europa. En op de kalender kon je stemmen voor het leukste event dat in het kader van de Europese Dag van de Talen werd georganiseerd!

Vlaamse Europese Dag van de Talen 2019 op 26 september in Brussel: save the date!

In Vlaanderen organiseren we een tweejaarlijks Europese Dag van de Talen- congres. In 2019 is dat op 26 september in het Hendrik Consciencegebouw in Brussel. Het thema is ‘De kracht van taal, economisch en sociaal’.

Het wordt een dag met een interessante keynote, allerlei workshops en… vooral ook een dag om te netwerken rond het belang van taal en meertaligheid! Voor het programma hou je best onze website en onze nieuwsbrief in de gaten

Het programma en de links naar de presentaties van 2017 vind je hier.

Powered by flickr embed.

Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform

Sinds 2003 promoot Vlaanderen de Europese Dag van de Talen. Het Europese Dag van de Talen-platform zorgt voor de jaarlijkse invulling. Vanaf 2007 gebeurt dat in samenwerking met Epos.

Wat is het Europese Dag van de Talen-platform ?

Het Europese Dag van de Talen-platform is een samenwerkingsverband dat Vlaanderen wil sensibiliseren om talen te leren en het wil taalverscheidenheid bevorderen in ons landsgedeelte.

Wat kan het Europese Dag van de Talen-platform voor mij (talenleraar, docent, directeur, geïnteresseerd persoon in talen…) betekenen ?

U kan deelnemen aan het tweejaarlijks congres dat het Europese Dag van de Talen-platform in samenwerking met Epos vzw organiseert rond 26 september, de Europese Dag van de Talen. Tijdens dit congres verneemt u meer over toonaangevende trends in het talenonderwijs, u kan er deelnemen aan interactieve workshops, kennismaken met innovatieve ideeën en materialen enz. Het Europese Dag van de Talen-platform organiseert bovendien een tweejaarlijkse wedstrijd rond het leren van talen in het school- en volwassenenonderwijs; hiermee kan u uw aanpak onder de aandacht brengen en samen met uw leerlingen / cursisten prijzen winnen. Verder kan u via de leden het Europese Dag van de Talen-platform uw stem laten horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; zij zijn immers een rechtstreekse spreekbuis naar de beleidsmakers. Dankzij de facebook-pagina van het Europese Dag van de Talen-platform kan u deel uitmaken van de ‘community’ van mensen die geïnteresseerd zijn in het talenonderwijs in Vlaanderen; u kan er uw initiatieven bekendmaken, interessante acties ontdekken enz.

Wie is er lid van het Europese Dag van de Talen-platform ?

De leden zijn organisaties die nauw verbonden zijn met het leren van talen; ze zijn gevestigd in Vlaanderen en/of Brussel. Ze zijn:

Sinds februari 2019 is Lut Baten opnieuw voorzitter van het Europese Dag van de Talen-platform. Lut is nu emerita. Haar motto is : “ The mind goes where the heart is”. Daarom neemt ze het voorzitterschap weer tijdelijk waar. In haar publicatielijst staan handboeken, software en artikels over didactiek (NT2, Afrikaans, ESP, EAP, CALL, Interculturele competentie) en recent ook een boek over Cuba, waar ze de laatste 15 jaar heeft gewerkt. Haar insteek is er een van internationale samenwerking, van assesseren om te leren, van vernieuwing en creativiteit, om bovenop of soms wars van ‘beproefde’ methoden, het leren van talen te blijven bezielen, met aandacht voor de individuele gaven en perspectieven van de lerenden, jong en oud, en de noden vanuit maatschappelijke context.

Vragen ?

EDTplatform@gmail.com