ma 19 april 2021

Collega Karine Van Impe met pensioen

Collega Karine Van Impe begon haar internationaliseringscarrière in het Leonardo Da Vinci-agentschap en zette dat werk voort bij Epos vzw.

Op 1 mei 2021 verlaat ze Epos vzw om te genieten van haar pensioen.

We zetten haar graag in de bloemetjes met een mini-interview:

Wanneer en waar startte jouw loopbaan precies?

Op 18 december 1978 (drie dagen voordat ik meerderjarig werd) op de afdeling ‘Schriftelijk Onderwijs’, inclusief een drukkerij. Ik heb hier heel veel en goede herinneringen aan overgehouden, maar inhoudelijk was dit geen werk voor mij. Ik deed er vooral veel mensenkennis op en werd zeer hartelijk ontvangen.

Aan welk Europees project heb je bijzondere herinneringen, en waarom?

Dit is moeilijk te beantwoorden. Voor mij zijn ze allemaal evenwaardig, omdat er kansen worden geboden aan de jonge mensen, ongeacht waar ze vandaan komen of wie ze zijn. Het was ook de reden om in 2004 de switch te maken naar het Leonardo Da Vinci-agentschap om maximale (vooral administratieve) ondersteuning te geven aan de organisaties die een VET-project wilden verwezenlijken. Eigenlijk heb ik niet anders dan bijzondere herinneringen, vooral aan de on-the-spot-checks. Hierbij ging ik ter plaatse bij de begunstigde (vroeger: ‘promotor’) om te verifiëren of de Europese middelen wel goed gebruikt werden. En dan kwamen er veel verhalen naar boven… En er zullen er nog volgen.

Wat is jouw top drie van evenementen waar je in jouw loopbaan aan meewerkte?

  1. Contactseminarie Helsinki (oktober 2012)
  2. Contactseminarie Lissabon (november 2009)
  3. Contactseminarie Leonardo da Vinci Blankenberge (april 2007)

We leren allemaal een leven lang. Als jij nu op stage mocht gaan, waar zou dit dan zijn?

  • In het buitenland: Salamanca (ES), Toeristische sector: hotelonthaal of infokantoor
  • In het binnenland: Namen, Toeristische sector : hotelonthaal of infokantoor

Welke buitenlandse zending zal je nooit vergeten?

Het contactseminarie in Finland van 9 tot 12 oktober 2012 werd door het Finse agentschap georganiseerd in Espoo, 20 km van Helsinki. Het programma verliep volledig in het kader van creativiteit, innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid. De Finnen zijn echt wel durvers en authentiek in die branche. Het seminarie was ook één van de talloze evenementen in het jaar 2012 ter gelegenheid van ‘Helsinki, World Design Capital’. De locatie van het gebeuren was het Omnia Vocational College, één van de campussen van de overkoepelende organisatie OMNIA in de Espoo regio. Omnia biedt aan jongeren en volwassenen vanaf 16 jaar beroepsopleiding en -vorming aan. Het contactseminarie verliep volgens een excellent programma - zowel formeel als informeel. Eén van de hoogtepunten was voor mij het bezoek aan het Weegee museum. De Weegee is oorspronkelijk ontworpen als een drukkerij en bestaat heden uit vijf musea in één gigantisch gebouw.

"Voor mij zijn projecten allemaal evenwaardig, omdat er kansen worden geboden aan de jonge mensen, ongeacht waar ze vandaan komen of wie ze zijn."

Karine Van Impe

Wat wil je nog meegeven aan Epos?

In het licht van de huidige omstandigheden en evolutie in de maatschappij moet Epos de weg van digitalisering en professionalisering (betere en op maat gemaakte opleidingen) verder zetten, maar vooral moeten mensen mekaar helpen en solidair zijn. Ook wens ik dat de hiërarchie wegvalt en dat medewerkers betaald worden volgens hun inzet, motivatie , samenwerking en uiteraard hun skills.

Waar kijk je naar uit in het eerste jaar van jouw pensioen?

Boeken lezen (er liggen er enkele klaar van Isabel Allende), de kleinkinderen nog meer zien en als het kan meenemen naar musea, engagement bij Curieus en Vooruit, een reis in het najaar, of gewoon een citytrip naar Brussel. En van zodra de filmzalen weer open gaan enkele films meepikken, wat ik zeer gemist heb het afgelopen jaar.

Het voltallige Epos-team bedankt Karine voor haar jarenlange inzet en wenst haar een fantastisch pensioen toe!

Op de foto van links naar rechts: Rigo Darche, Stefaan Logé, Jos Verheyden, Karine Van Impe, Marc De Vlieger