Het Erasmus+ programma is een belangrijk instrument om kennis, vaardigheden en attitudes te vergaren over klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Het programma vergroot de mogelijkheden voor mobiliteit naar groene toekomstgerichte gebieden. Dit bevordert de ontwikkeling van competenties, verbetert loopbaanperspectieven en geeft deelnemers kansen die van strategisch belang zijn voor de duurzame groei van onze planeet. 

Zo werken we samen aan de doelstellingen van de Europese green deal.

Ecologische duurzaamheid is het Epos jaarthema in 2022. 

Epos CO2-neutraal

Ons groene hartjes lopen over van trots: Epos kreeg net het CO2-neutraal certificaat. Hoeveel onze uitstoot bedraagt en hoe we die compenseren, lees je hier.

Epos CO2-neutraal

Het E.A.R.T.H.-project

E.A.R.T.H. is een KA229-project (for schools only) van de Gemeentelijke Kleuterschool Blauwe Poort in Kortrijk en wil de kleintjes bewuster doen omgaan met het milieu (because small hands, small things can save the planet!). Met de ondersteuning van Mos Vlaanderen (Milieu op School) en het kaMOShibaiverhaal ‘Terra is ziek’ leren de kinderen onze planeet gezond te houden. De Blauwe Poort kreeg bezoek van haar partners uit Cyprus en Slovenië en deze kregen veel concrete ideeën mee om thuis uit te proberen.

E.A.R.T.H.-project

De klimaatspeelplaats

De afgelopen jaren werd het lerarenteam geprikkeld om over het muurtje te kijken. Via onder andere het Erasmus+ dossier ‘Speelgroenplaats en de buitenklas’ kregen leerkrachten van de school de kans om in Italië, Oostenrijk, Finland en Schotland ‘outdoor learning’ in de praktijk te ervaren.

Klimaatspeelplaats

Nieuws vanuit de Europese Commissie

  • We weten intussen vanuit de Europese Commissie dat Europa heel ambitieus is op gebeid van ecologische duurzaamheid, dit is dan ook een van de hoofdprioriteiten.

 

Het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden is de grootste uitdaging en kans van onze tijd. Het gaat erom nu daadkrachtig op te treden” – Ursula von der Leyen, voorzitter van de EC.

Lees hier het voorstel voor een aanbeveling van de raad over het leren over ecologische duurzaamheid

  • Wil je deel uitmaken van het online samenwerkingsplatform van ‘Education for Climate’, zodat je actief kunt deelnemen aan alles wat je voor je ziet? Aarzel dan niet langer en registreer je snel via deze link. 

Duurzaam Erasmussen

Download de brochure