wo 8 maart 2017

Federal Truck houdt halt bij lerarenopleidingen

PERSBERICHT: Federal Truck houdt halt bij lerarenopleidingen

Wat biedt Europa leerkrachten van morgen?

In de week van 13 tot 17 maart houdt Epos, het Vlaams nationaal agentschap voor Erasmus+, halt met de Federal Truck van de Kanselarij van de Eerste Minister bij vijf lerarenopleidingen, samen met vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

Dit jaar staat de Europese Unie in het teken van twee verjaardagen: de 30ste verjaardag van het Erasmus+ programma en de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome. Met Erasmus+ kunnen studenten, leerlingen en personeel uit onderwijs, opleiding, sport en jeugd internationale ervaring opdoen.

Epos viert dit met een bezoek bij vijf Vlaamse lerarenopleidingen om de leerkrachten van morgen te informeren over de mogelijkheden die Europa hen én hun toekomstige leerlingen biedt.

De haltes van de Federal Truck

Ma 13 maart HOWEST Brugge Rijselstraat 5, 8200 Brugge
Di 14 maart Erasmus Hogeschool Brussel Laarbeeklaan 121, 1090 Jette
Wo 15 maart THOMAS MORE Mechelen Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen
Do 16 maart ODISEE Sint-Niklaas Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Vr 17 maart PXL Hasselt Elfde-Liniestraat 24, 3500 HasseltOp het programma

  • Inleiding door de Europese Commissie: Europa aan het woord.
  • Wat kan Erasmus+ voor jou betekenen? Inspirerende voorbeelden.
  • Europese digitale leerplatformen: School Education Gateway voor schoolonderwijs en EPALE voor volwasseneneducatie.
  • Community voor scholen eTwinning in de praktijk.
  • Vragen.

‘Op Erasmus’, niet alleen voor studenten

Het huidige Erasmus+ programma loopt nog tot 2020. Velen denken dat Erasmus+ er alleen is voor studenten. Niets is minder waar! Ook leerkrachten, ander personeel en leerlingen uit het technisch- en beroepsonderwijs kunnen via het Europese programma in het buitenland ervaring opdoen. Sinds 2014 gingen er 20.908 Vlaamse deelnemers uit zo’n 831 organisaties ‘op Erasmus’. Alles samen was dit goed voor bijna 45 miljoen euro aan steun.

Stijgend budget, stijgende verwachtingen

De EU kondigde aan dat het budget voor het Erasmus+ programma vanaf 2017 aanzienlijk zou stijgen en hield woord. Ten opzichte van 2016 stijgt het totale budget voor Erasmus+ in Vlaanderen met 24,4%. Voor de individuele leermobiliteiten is er een stijging van 30,5% voor het basis- en secundair onderwijs, 26% voor het beroepsonderwijs en -opleiding, 23% voor het hoger onderwijs en 30% voor de volwasseneducatie

Met dit stijgende budget, stijgen ook de verwachtingen. Met meer individuele leermobiliteiten moet ook het duurzame effect van de internationale ervaring op de deelnemers en de betrokken organisaties groeien.

Meer informatie

Velen denken dat Erasmus+ er alleen is voor studenten. Niets is minder waar! Ook leerkrachten, ander personeel en leerlingen uit het technisch- en beroepsonderwijs kunnen via het Europese programma in het buitenland ervaring opdoen.

Erasmus+ in het basis- en secundair onderwijs Sinds 2014, het eerste jaar van Erasmus+, gaan steeds meer leerkrachten en ander personeel van het basis- en secundair onderwijs voor een nascholingsactiviteit naar het buitenland.

In 2014 waren er zo 333 activiteiten in goedgekeurde projecten, in 2016 waren dat er al 438. Dit aantal zal blijven stijgen omdat ook het beschikbare budget gestegen is. Ter vergelijking: in het begin van het vorige ‘Leven Lang Leren Programma’ (LLP) in 2007 waren er 91 activiteiten, in 2013 op het einde 158.

In de beginperiode van Erasmus+ waren er vanuit het basis wat minder vertegenwoordigers, maar sinds 2016 is dit sterk verbeterd. In 2015 kwam 15% van de goedgekeurde projecten uit het basis onderwijs, in 2016 was dit al 31%. Ook opvallend: waar deelnemers in de LLP-periode zelden kozen voor een ‘jobshadowing’ (gaan leren bij een buitenlandse collega), wordt daar in Erasmus+ veel meer voor gekozen. In 2016 in maar liefst 30% van de gevallen.

Erasmus+ in beroepsonderwijs en -opleiding In 2016 trokken zo'n 1.400 leerlingen en cursisten uit het beroepsonderwijs en –opleiding, begeleid door 188 leraren, naar het buitenland voor een buitenlandse stage. Zo’n stage kan al vanaf 2 weken en kan maximaal 6 maanden duren. Leerlingen en leraren krijgen hiervoor een beurs van Erasmus+. Het gros van de beurzen wordt aangevraagd voor leerlingen in voltijds BSO/TSO. De jongeren trekken vooral op stage naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Maar er zijn ook stages in 16 andere landen (waaronder Malta, IJsland, Italië, Griekenland, Estland en Tsjechië).

Volwasseneducatie Ook leraren, begeleiders, vrijwilligers, administratief personeel en directies uit de (formele en non-formele) volwasseneneducatie kunnen zich vervolmaken in het buitenland, op een internationale cursus, een jobshadowing en/of door zelf les te geven. Vanaf dat deze leermobiliteit werd aangeboden, was ze erg populair in Vlaanderen. De populariteit is blijven stijgen waarbij de vraag het aanbod telkens oversteeg. In 2014 namen er 107 personen uit de volwasseneneducatie deel, in 2017 zijn het er al 177. De internationale nascholingscursussen waren het meest in trek.

Hoger onderwijs Erasmus+ is er natuurlijk ook voor het hoger onderwijs. Sinds de start van het programma stijgt het aantal studenten met een buitenlandse ervaring: 5.215 in 2014, 5.198 in 2015 en 5.580 in 2016 waarvan 103 studenten uit de Vlaamse lerarenopleidingen. De studenten studeren in het buitenland of doen er een stage. Ook het personeel van de instellingen hoger onderwijs gaat internationaal. De stafmobiliteit stijgt jaar na jaar, 1091 in 2014, 1152 in 2015 en 1262 in 2016.

Meer weten? Neem contact op met Epos of de vertegenwoordigers van de Europese Commissie in België.

  • Epos: Marcel Vandamme, marcel.vandamme@epos-vlaanderen.be tel. +32 468 35 74 16

  • Europese Commissie in België: geo_roy.kensier@ext.ec.europa.be

  • Volg ons op Facebook: eposvzw en op Twitter: #FederalTruck