Home Thema’s Sociale inclusie

Sociale inclusie

Alle acties in het Erasmus+ programma hebben tot doel gelijke kansen en gelijke toegang, inclusie, diversiteit en billijkheid te bevorderen. De organisaties en deelnemers met minder kansen, om welke reden dan ook, staan hier centraal. Daarom ontwikkelde de Europese commissie ook een strategie inzake inclusie en diversiteit. 

We streven samen naar een samenleving waar iedereen kan meedoen! 

Erasmus+ gaat voluit voor sociale inclusie

Epos steunt de Warmste week en doneert €1.000.

“Kunnen zijn wie je bent” is ontzettend belangrijk. Daarom gaat Erasmus+ ook voluit voor sociale inclusie.

We interviewden 9 organisaties die zich dagdagelijks inzetten voor een meer inclusieve wereld via hun Erasmus+ project en er zo mee aan bouwen dat iedereen kan zijn wie men is.

Lees ze hieronder en laat je inspireren. 

ProuD to Teach All: Arteveldehogeschool

Leerkrachten, begeleiders en ondersteuners staan voor zeer diverse klassen en worden geconfronteerd met uiteenlopende eisen en verwachtingen. Daar wil dit project mee aan de slag: Proud to Teach All wil hun vakmanschap erkennen en versterken, en tonen waar het verschil kan worden gemaakt voor de ganse groep.

 

Lees verder

Leerlingen met autisme met elkaar verbinden

De Passer, Brugge

De Passer biedt buitengewoon secundair onderwijs aan voor jonge mensen met verschillende gradaties van autisme.

 

Lees verder

Building Bridges: Integration through Education

Kogeka, Geel

Ook Kogeka 8 heeft, net als de andere partners, een toenemend aantal leerlingen met een migratieachtergrond, erkende of (nog) niet erkende vluchtelingen en zelfs niet begeleide minderjarigen.

 

Lees verder

Balancing the Scales: Approaching gender issues in Education (BASE)

Oscar Romerocollege 2, Dendermonde.

Het project past in het domein Maatschappij en Welzijn. Daar kwam men tot de vaststelling dat jongens gemiddeld genomen minder goed functioneren in het schoolleven.

 

Lees verder

To Inclusive Education and BEYOND

European association of service providers for persons with disabilities (EASPD), Brussel, is een internationale vzw de optreedt als koepelorganisatie voor alle ondersteunende diensten die zich richten op het aanbieden en promoten van gelijke kansen voor mensen met een beperking.

 

Lees verder

I am happy with myself

Prizma – Campus College, Izegem

Het hoofddoel van dit Erasmus+ project is vooroordelen en stereotypes doorbreken, in het bijzonder over vrouwen.

 

Lees verder

Value and Attitudes Education for Inclusive Europe

UC – Limburg

Het doel van het project is om de Europese waarden, zoals gelijkheid, mensenrechten, enz. tot bij de leerlingen te krijgen.

 

Lees verder

Citizen 2.0 – Broader Inclusion, Broader Acceptance

Sint-Paulusschool – Campus College 3,  Waregem

We leven in een digitale wereld, maar de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden is noodzakelijk ter ondersteuning van de digitale vaardigheden.

 

Lees verder

Social Inclusion through Equality in Sport

Humaniora Kindsheid Jesu, Hasselt

In de sport gelden de sportregels en zijn er verder geen onderlinge verschillen: iedereen is gelijk, de toegang is laagdrempelig en de doelstellingen zijn voor iedereen dezelfde. Dat willen we doortrekken naar de maatschappij.

 

Lees verder

De Europese Commissie maakt Erasmus+ inclusiever

De Europese Commissie (EC) heeft een kader aangenomen om de inclusiviteit en diversiteit van het Erasmus+ programma te vergroten. Met deze inclusiemaatregelen geeft de EC een krachtige impuls aan het verbeteren van gelijkheid en inclusie in de Europese onderwijsruimte en komt ze de belofte na in het 1e beginsel van de Europese pijler van sociale rechten; “Iedereen heeft recht op hoogwaardig en inclusief onderwijs, opleiding en levenslang leren.” Dit gezamenlijke kader van inclusiemaatregelen geeft een overzicht van de maatregelen die de komende 7 jaar moeten worden ingevoerd.

Lees verder